Jumaat, Mei 28, 2010

PECAT MIC DARI BN


Lucu juga bila Datuk Seri Dr. Rais Yatim yang berpengalaman bekerja di bawah kepimpinan lima Perdana Menteri memberi nasihat yang diharap beliau dapat direnung dengan hati yang ikhlas dan luhur oleh Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu.

Sepatutnya Dr. Rais berhenti bersama Samy Vellu kerana beliau pun sudah lama jadi menteri. Tidak adil kalau dia nasihati Samy vellu berbuat demikian sedangkan dia pun dua kali lima dengan Samy vellu.

"Sahabat saya Datuk Seri S. Samy Vellu perlu tahu zaman sebagai pengikut sudah sampai.

"Zaman sebagai pucuk pimpinan sudah berakhir. Ikan sentiasa busuk dan rosak dahulu di kepala, bukan di badan atau ekornya," kata beliau dalam khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada Utusan Malaysia hari ini.

Sehubungan itu, Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan itu menyelar tindak tanduk anak Presiden MIC itu, Vell Paari yang menuduh UMNO melakukan 'pembunuhan politik' untuk memecahbelahkan MIC.

"Kelakukan Vell Paari menampakkan politik dinasti keluarganya.

"Bapa diam, anak terpekik mengutuk UMNO sebagai kambing hitam, sedangkan kambing hitam ialah diri sendiri.

"UMNO dicari, disanjung bila beri keuntungan pada diri. (Sebaliknya) UMNO diberi tahi bila diri tersepit oleh politik perbalahan dalaman sendiri," katanya.

Menurut Rais, beliau berkeyakinan penuh bahawa keutuhan MIC masih ada tetapi cuma kepimpinannya masa kini sudah berlalu.

Justeru, beliau meminta Samy Vellu agar jangan takut untuk beredar menjadi pengikut apabila sudah gagal menjadi pemimpin.

Kata beliau: "Pimpinan Barisan Nasional jangan gentar dengan kenyataan Vell Paari kerana ia datang daripada seorang yang sedang beredar dari dalam untuk keluar,"

"Yang penting ialah suara masyarakat India di Hulu Selangor khasnya dan masyarakat 1Malaysia amnya yang mahukan perubahan," ujarya.

Sementara itu sudah sampai masanya bagi BN memecat MIC kerana sikap kurang ajar anak Samy vellu dan ketua pemudanya, Mohan. MIC tak perlu kaji semula kedudukannya dalam BN sebaliknya BN yang perlu pecat MIC.

MIC ini tidak sedar diri. Hulu Selangor BN menang bukan kerana MIC tetapi kerana kerjakuat UMNO. Sedangkan Samy vellu tak nampak batang hidung bila perdana Menteri turun berkempen di Hulu Selangor.

Maka tunggu apa lagi, pecat sahajalah MIC. MIC pun bukannya ada kerusi. Selama ini MIC menang kerana ia bertanding di kawasan Melayu yang terpaksa mengorbankan kerusi UMNO sendiri.