Jumaat, September 16, 2016

JANGAN PANDANG REMEH PERTANDINGAN DUA PENJURU

TELUK INTAN, 16 Sept (Bernama) -- Umno dan Barisan Nasional (BN) harus ambil serius dan memikirkan strategi terbaik bagi menghadapi kemungkinan berlaku pertandingan satu lawan satu antara parti pemerintah itu dengan pembangkang pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14).

Peringatan itu disuarakan Anggota Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman, yang berkata kemungkinan itu boleh berlaku kerana pembangkang memang sudah lama bercita-cita untuk menumbangkan kerajaan sedia ada.


Namun, katanya, parti pembangkang tidak mungkin dapat membentuk sebuah kerajaan yang stabil kerana masing-masing mempunyai agenda perjuangan sendiri.

"Pemimpin dan ahli parti (Umno/BN) kenalah bersiap sedia dari awal untuk menjelaskan kepada rakyat mengenai dakyah dan fitnah yang dimainkan pembangkang.

"(Rakyat harus diberitahu bahawa) dasar-dasar parti mereka (pembangkang), kalau mereka berjaya membentuk kerajaan, ia tidak menjamin masa depan sebuah negara dan rakyat Malaysia yang berbilang kaum serta tidak menjamin masa depan orang Melayu," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Jamuan Perdana Sempena Aidiladha dan Penyampaian Insentif NKEA Padi EPP II Musim 1/2016 Kawasan Sungai Manik/Labu Kubong di sini, malam ini.

Dalam pada itu, Tajuddin, yang juga Anggota Parlimen Pasir Salak, berkata bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sedang menyebarkan pelbagai dakyah yang tidak berasas dalam usahanya menjatuhkan Umno dan BN.

"Kerana itulah juga saya menyeru kepada semua pemimpin dan ahli Umno agar berwaspada kerana PPBM (Parti Pribumi Bersatu Malaysia) berkempen dengan menyebarkan dakyah yang merupakan tuduhan yang diasak tohmahan," katanya

Katanya ahli serta penyokong Umno perlu menyedari perkara ini dan mengambil tindakan yang tepat bagi memastikan apa yang dirancang oleh Dr Mahathir tidak berjaya.

-- BERNAMA


KALAU NAK BERI DISKAUN BERI KEPADA SEMUA JANGAN TERHAD PADA JAM 6 HINGGA 7 PAGI SAHAJAPrasarana Malaysia Berhad hari ini mengumumkan diskaun tiket Sistem Transit Aliran Ringan (LRT) sebanyak 50 peratus kepada semua pengguna bagi laluan Kelana Jaya, Sri Petaling, Monorel dan Sunway BRT.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Azmi Abdul Aziz berkata, orang ramai akan menerima diskaun itu bermula esok sehingga pada suatu tarikh yang akan diberitahu kelak.

Bagaimanapun tawaran ini hanya terbuka kepada mereka yang menggunakan Touch 'n Go, kad MyRapid, MyRapid Smart 7, MyRapid Smart 30 dan kad konsesi MyRapid.

Kata Azmi, potongan diskaun 50 peratus itu juga hanya pada hari Isnin hingga Jumaat dan di antara jam 6 hingga 7 pagi sahaja.

Jelasnya, pihaknya memberi diskaun pada waktu berkenaan bagi membolehkan orang ramai menggunakan LRT di luar waktu puncak.

"Kalau kita masuk stesen dan tap kad pada pagar sebelum 7 pagi, tak kira pukul berapa anda keluar, tambang diskaun tetap 50 peratus.
"Kita buat begini sebab kita belajar daripada bandar dari negara lain yang menghadapi masalah sama. Mereka tahu kapasiti kereta api mungkin tidak dapat menampung pada waktu puncak.

"Sesetengah bandar mula memperkenalkan perkara ini untuk mengalakkan orang ramai keluar awal," katanya pada sidang media di ibu negara hari ini.

Selain itu Azmi berkata, pihaknya akan melihat sambutan orang ramai terhadap tawaran diskaun tersebut sebelum membuat keputusan sama ada akan menawarkan tawaran sama di waktu petang.
Ulasan saya, kalau nak beri diskaun beri kepada semua jangan beri kepada pemegang kad RapidKl sahaja. Orang yang beli tiket secara mahual pun kena beri diskaun juga. Kalau nak beri diskaun, beri kepada semua masa jangan beri kepada jam 6 hingga 7 pagi sahaja. Bodoh punya pengurusan Prasarana.