Isnin, September 28, 2009

KISAH SEORANG PEMALU


Ketika belajar di MRSM Seremban dari tahun 1972 hingga 1977, saya adalah seorang yang pemalu. Sifat pemalu saya terbawa-bawa ketika menjadi pegawai FELCRA dari tahun 1983 hingga 1986 di mana saya hadapi darah gemuruh setiap kali mahu berucap di hadapan orang ramai.

Betul juga kata kawan saya, Jabar Onn, menyanyi di khalayak ramai boleh menghilangkan sifat pemalu kita. Ketika beliau menjadi pegawai Ambank, semua pegawainya dipaksa menyanyi sebagai latihan yang baik untuk public speaking. Maka saya mula belajar menyanyi ketika menjadi ahli jawatan kuasa pemuda UMNO Bahagian Kemaman dari tahun 1995 hingga 1998. Saya sering ikut kawan-kawan belajar menyanyi di karaoke di sebuah hotel di Cherating, Pahang yang berhampiran dengan bandar kami.

Pada tahun 1995, dalam satu kursus pemuda UMNO Kemaman di Pusat Pupuk Semangat, Kemaman, saya menyanyi buat kali pertama di hadapan para peserta kursus sebuah lagu Breory, Senja di Kuala Lumpur. Sejak itu saya mula berani menyanyi di hadapan orang ramai jika ada majlis yang melibatkan nyanyian.

Sewaktu bertugas sebagai pegawai di Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPK) dari tahun 1997 hingga 2001, saya mencadangkan kepada Pengarah YPK, Datuk Haji Azman Muda untuk mengadakan malam YPK bersama wartawan. Saya turut mencadangkan supaya diadakan pertandingan karaoke sesama wartawan pada malam tersebut. Haji Azman setuju dengan cadangan itu tetapi katanya ia hendaklah diadakan selepas tamu istimewa, Tan Sri Wan Mokhar Ahmad meninggalkan majlis pada jam 11 malam.


Tepat jam 11 malam, selepas Wan Mokhtar masuk ke dalam lif di penthouse Hotel Primula, Kuala Terengganu, kami memulakan pertandingan karaoke itu. Seramai 15 orang wartawan sertai pertandingan itu yang dimenangi oleh Ibrahim Muhammad dari Berita Harian.


Haji Azman mahu saya turut serta dalam pertandingan itu mewakili kakitangan YPK. Saya menyanyi lagu Widuri nyanyian Bob Tutupoli. Saya dapat nombor tujuh dalam pertandingan tersebut. Sepanjang bekerja dengan YPK, saya sempat mengadakan pertandingan karaoke sesama wartawan sebanyak dua kali. Saya tidak tahu tradisi meraikan wartawan diadakan lagi oleh YPK pada masa sekarang.


Sejak pertandingan karaoke itu, saya tidak malu lagi menyanyi di hadapan orang ramai. Kalau ada majlis perkahwinan yang ada karaoke, saya turut menyanyi. Baha Azuwan yang menghadiri open house Datuk Zahid Hamidi di Seri kembangan pada tahun 2001 terkejut melihat saya meluru ke pentas menyanyi di majlis itu. Dia marahi saya kerana katanya saya gila. Dia bimbang saya panggilnya pula ke pentas untuk menyanyi juga. Suara Baha boleh tahan juga terutamanya bila dia menyanyi lagu S.Jibeng sambil meniru aksi S. Jibeng yang buta.

Malah majlis perkahwinan anak sulung saya di Cukai, Kemaman pada tahun lepas diadakan juga nyanyian karaoke yang disewa alat karaoke kepunyaan Burn Penerangan Kemaman. Saya turut menyanyi menghiburkan tetamu yang datang ke majlis tersebut. Saya terkejut rupa-rupanya abang ipar saya, polis di Pasir Putih, Kelantan dan adik ipar, polis di Seremban pandai juga menyanyi. Sebulan kemudian di Batu Gajah, Perak di majlis menyambut menantu, saya turut menyanyi di rumah besan saya.


Bila tahu menyanyi, kita ketagih pula menyanyi. Jadi setiap minggu kami selalu pergi karaoke. Sewaktu bekerja di Kuala Terengganu pada tahun 2006 dengan akhbar Terengganu Bestari, saya selalu pergi karoke dengan Ayub Mamat, Abdul Mubin Ismail dan Darwis. Kadangkala dua kali seminggu.


Hobi ini diteruskan bila bekerja di Kuala Lumpur semula pada tahun 2007. Biasanya kami karaoke di Sogo dalam bilik yang lebih privacy. Tetapi hobi ini agak mahal kerana sekali pergi mesti terbang RM200. Maka saya cari tempat yang lebih murah.


Pada bulan Mac lalu, Mat Blue, pegawai iklan WATAN memperkenalkan tempat baru di Taman Pelangi, Sentul. Kami panggilnya kolam kerana ia adalah kolam memancing ikan. Kolam itu adalah '3 in 1' iaitu kolam ikan, snuker dan karaoke. Sesiapa yang minat memancing, boleh pergi ke kolam. Sesiapa yang minat main snuker, boleh main snuker di dewan snuker. Siapa yang minat menyanyi, boleh masuk dewan karaoke di sebelah dewan snuker. Saya tidak minat memancing, tidak minat main snuker, maka dewan karaoke jadi tumpuan saya setiap malam di kolam.


Rupa-rupanya kolam ini agak popular. Satu malam kawan saya dari Kemaman baru sampai di Kuala Lumpur ajak saya pergi karaoke. Saya terkejut bila dia bawa saya ke kolam. Maknanya dia lebih dahulu kenali kolam daripada saya.


Di kolam, satu lagu harganya RM2.00. Kita bebas menyanyi berapa banyak lagu tetapi yang seksanya kena tunggu giliran. Setiap orang dihadkan dua lagu bagi satu pusingan. Karaoke di kolam tutup jam 5 pagi.


Saya kadangkala balik jam 5 pagi tetapi jam 9 pagi sudah ada di ofis sedangkan Nazrin dan Azmi yang sesama karaoke dengan saya pada malam itu bangun pada jam 2 petang. Ini yang saya hairan dengan sikap mereka yang tidak tahan lasak. Walau selambat mana pun saya tidur, jam 7 pagi saya sudah bersiap ke ofis. Tetapi dari jam 1 hingga 2 petang, saya tidur di surau ofis satu jam bagi mengggantikan tidur yang tidak cukup.


Setiap malam saya pergi ke kolam. Maka semua pengunjung kolam menjadi kawan saya. Ikatan persaudaraan di kolam agak rapat. Maka kami sering bersama. Buat majlis hari jadi di kolam, pergi berkelah di Janda Baik dan Ulu Yam sesama ahli kelab kolam. Yang seronoknya di kolam, bukan sahaja ada karaoke tetapi ada juga poco-poco. Bila kita menyanyi lagu rancak, maka ramailah yang pandai poco-poco akan menari poco-poco.


Sejak tiga bulan lalu, atas sebab-sebab tertentu, saya tidak suka lagi pergi ke kolam. Saya sudah ada port baru di Cheras. Malam tadi anak angkat saya, Emi dan Yanti mengadakan rumah terbuka di apartmentnya di Gohtong, Batu Caves. Open house ini menemukan semula ahli-ahli kelab kolam. Tengku Khairi Abdul Rahman tanya saya dalam facebook, anak angkat mana pulak? Saya ingin jelaskan oleh kerana Emi dan Yanti sebaya umur dengan anak sulung saya, 27 tahun, maka saya anggap mereka sebagai anak angkat dan bukan kawan saya.


Open house anak angkat saya ini menemukan semula ahli kelab kolam yang sudah tiga bulan tidak ditemui seperti Apak, Amak, Abang Misai, isteri Abang Misai, Man Pi, Lina, Yazid, Gee, Nurul, Zack, Alias, Abang Ghani serta empat orang yang saya tidak tahu nama mereka dan rakan baru dari Cheras, Datuk Aziz Imam Salleh, penerbit drama swasta.


Seronok juga open house ini dapat menemukan artis seperti kami walaupun kami belum pernah menerbitkan album sendiri. Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua terutamanya para peminat karaoke. Tidak salah menyanyi karaoke untuk lepaskan tension selepas satu hari penat bekerja. Yang salahnya bila pergi karaoke ambil GRO sehingga purak puranda rumahtangga kita. Itulah yang salahnya. Sebab itu kami suka pergi ke karaoke murah kerana di situ tiada GRO.NIK AZIZ SUDAH NYANYUK


'Perang mulut' antara Datuk Ibrahim Ali dan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mengulangi desakan supaya Ahli Parlimen Pasir Mas itu meletakkan jawatannya semakin memuncak.

Hari ini, Ibrahim yang bertanding sebagai calon Bebas dengan 'meminjam' logo Pas pada pilihan raya umum lalu menggariskan 10 hujah kenapa Nik Abdul Aziz mesti mengosongkan kerusi Menteri Besar Kelantan yang disandangnya sejak 1990.

Berikut adalah 10 hujah yang dikemukakan oleh Ibrahim:

1)Nik Abdul Aziz sudah terlalu lama bergelar wakil rakyat dan Menteri Besar. Beliau adalah 'barang lama' manakala naluri manusia pula sentiasa berkehendakkan sesuatu yang baru.

2) Beliau sudah nyanyuk kerana bercakap tanpa usul periksa apabila menerima maklumat selain melupakan jasa Ibrahim yang bekerjasama sewaktu kerajaan Pas Kelantan berada pada kedudukan getir.

3) Kerap uzur sedangkan kesihatan yang baik adalah syarat utama untuk menjadi ahli politik.

4) Tidak menumpukan kepada tugasnya sebagai Menteri Besar kerana asyik berceramah selain diperalat oleh beberapa individu dalam Pas Kelantan.

5) Tidak cekap mentadbir dan jauh sekali mempunyai idea dan kreativiti yang amat diperlukan dalam era dunia tanpa sempadan.

6) Menjadi alat kepada DAP walaupun parti itu secara terang-terangan menentang pelaksanaan negara Islam yang menjadi cita-cita Pas.

7)Menjadi alat kepada pakatan pembangkang untuk menghalalkan agenda memecahkan perpaduan umat Islam dan bangsa Melayu selain mempergunakan Islam untuk kepentingan politik.

8)Ramai pemimpin Pas Kelantan dan pusat mahu beliau meletak jawatan cuma mereka tidak berani bersuara.

9)Mempunyai sikap riak dan takbur kerana menganggap hanya beliau sahaja yang betul dari segi Islam sehingga sanggup menghukum bahawa ibadah orang yang tidak sehaluan dengannya tidak diterima Tuhan.

10)Gagal mewujudkan peluang pekerjaan untuk rakyat Kelantan walaupun mempunyai kekuatan modal insan yang rajin bekerja selain kaya dengan hasil bumi, budaya mahupun kepelbagaian makanan.

Sewaktu dihubungi, Ibrahim menjelaskan tindakan beliau itu tidak bermotifkan dendam peribadi sambil mengakui beliau juga mempunyai kelemahan.

"Walaupun pahit saya kena bercakap sebab orang lain tak berani, saya tahu perkara ini akan menyebabkan saya 'dibelasah' dalam blog tapi saya menerimanya dengan senang hati.

"Saya tiada masalah peribadi dengan Nik Aziz, beliau nak kecam saya, hukum saya masuk neraka pun saya tak kecil hati tetapi saya kena tegur untuk kebaikan agama bangsa dan negara," katanya.

Semalam, Nik Abdul Aziz mengulangi desakan supaya Ibrahim meletak jawatan jika mahu amal solehnya diterima Allah kerana rezeki yang diperoleh melalui jawatan tersebut adalah 'tidak betul'.

Desakan itu dibuat ekoran tindak tanduk politiknya yang semakin bertentangan dengan hala tuju Pas.