Khamis, Julai 23, 2009

WANITA MCA PERJUANG ANAK HARAM


Wanita MCA hari ini menggesa Kementerian Dalam Negeri memberi kebenaran supaya Teoh Beng Hock didaftarkan sebagai bapa kepada anaknya yang masih dalam kandungan.


Ketua pergerakan itu Datin Paduka Chew Mei Fun berkata anak Teoh sepatutnya didaftarkan atas nama Teoh sebaik sahaja dilahirkan berdasarkan kepada keadaan yang menyelubungi kematiannya dan atas dasar kemanusiaan.


"Ini satu ketidakadilan kepada anak yang belum dilahirkan itu untuk didaftarkan atas nama ibunya memandangkan anak yang tidak berdosa akan menanggung aib sepanjang hayatnya kerana dikenali sebagai anak luar nikah ibunya dan bukan sebagai anak kepada kedua-dua ibu bapa," kata Chew dalam satu kenyataan pada Rabu lalu.


Teoh, 30, pembantu politik anggota Exco kerajaan Selangor, Ean Yong Hian Wah, ditemui mati di tingkat lima Plaza Masalam di Shah Alam pada Khamis lepas setelah memberi kenyataan di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor yang terletak di tingkat 14.


Tunangnya, Soh Cher Wei sedang hamil dua bulan.Chew berkata pasangan itu telah pun memaklumkan kepada kaum keluarga dan sahabat handai bahawa mereka akan mendaftarkan perkahwinan pada 17 Julai.


Lucu juga bila wanita MCA memperjuangkan nasib anak haram. Pelik juga kerajaan terpaksa menubuhkan sebuah suruhanjaya untuk menyiasat orang yang bunuh diri. Saya percaya Teoh bunuh diri kerana tertekan. SPRM bukan sebodoh itu untuk membunuh saksi dalam kes siasatannya. Kerajaan hanya buang masa saja untuk menubuhkan suruhanjaya ini.