Isnin, Mei 16, 2011

TIDAK MUSTAHIL TAWAN BATU BURUK


Tidak mustahil BN dapat tawan DUN Batu Buruk pada pilihanraya umum akan datang sekiranya semua ahli UMNO bersatu. Yang jadi masalah ramai sangat yang nak jadi calon. Bila si A jadi calon, si B yang peteh keting. Begitu juga bila si B jadi calon, si A pula yang peteh keting.

Oleh itu BN gigit jari jika masalah ini tidak dapat diselesaikan. Jadi bagaimana Ketua UMNO Bahagian, Datuk Wan Farid Wan Salleh mahu selesaikan masalah ini? Sepatutnya siapa yang mahu ditonjolkan sebagai calon perlu bergerak dari sekarang. Dekati rakyat seramai mungkin. Bila rakyat sudah kenal, tak banyak kerenah menjelang hari pembuangan undi.

Yang menjadi masalah ialah calon turun padang di saat-saat akhir hingga menyebabkan ketua cawangan sendiri tidak dikenali calon. Pada tahun 2008, BN meletakkan exco puteri UMNO Malaysia,Nordiana Shafei sebagai calon. Ada ketua cawangan yang kecil hatikerana Nordiana tidak panggilnya minta tolong sedangkan sepanjang pilihanraya sepatutnya calon memerlukan semua kerjasama ketua cawangan.

Oleh itu hasrat MB supaya Batu Buruk ditawan pada pilihanraya umum akan datang bukanlah perkara mustahil dengan syarat semua pemimpin dalam UMNO Batu Buruk bersatu dan tidak ada niat untuk peteh keting sesama sendiri.

Penduduk Dewan Undangan Negeri (DUN), Batu Burok berazam akan mengembalikan kawasan itu kepada Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 selepas 20 tahun dipimpin Parti Pas.

Lebih bersemangat lagi selepas mendengar janji Menteri Besar, Datuk Seri Haji Ahmad Said akan membina 1,000 unit rumah mampu milik sekiranya DUN Batu Buruk berjaya ditawan BN.

Pada setiap ucapan sempena Program Sehari Rakyat Bersama YAB Menteri Besar yang melibatkan 11 kawasan DUN Batu Burok, Ahmad Said tidak lupa menghebahkan perkara itu supaya rakyat mengingatinya selain berpesan mengundi BN.


Antara kawasan yang dikunjungi bermula jam 7.30 pagi Sabtu lalu, termasuk Pantai Chendering, Taman Seri Desa Chendering, Pusat Komuniti Kampung Raja, Taman Permin Jaya,Pusat Komuniti Che Kundor dan Taman Bukit Bayas.

Pada sebelah malam pula, Menteri Besar hadir mendengar ceramah politik, jamuan makan malam bersama rakyat dan seterusnya menyampai hadiah kepada warga berjasa, rumah terbersih.

Bagi isteri Menteri Besar, Toh Puan Nurliza Mahmud pula, beliau mempunyai acara sendiri seperti melawat tadika dan menyertai aktiviti wanita setempat.

Turut hadir dalam program sehari itu, Pegawai Pembangunan DUN, Datuk Che Mat Jusoh; Pegawai Pembangunan Parlimen yang juga Ketua Umno Bahagian Kuala Terengganu, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh; Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail dan beberapa pemimpin masyarakat

Seramai 26,344 pengundi pemilih di DUN Batu Buruk yang melibatkan 11 peti undi termasuk Peti Undi (PU) Pantai Batu Buruk, PU Kenanga, PU Kampung Nibong, PU Gong Tok Nasek, PU Bukit Depu, PU Permin Jaya, PU Chendering, PU Chendering Pantai, PU Kolam Kuala Ibai, PU Kuala Ibai dan PU Mengabang Tengah.

Seorang penduduk, Idris Mahmud, 40 ketika ditemui pemberita Teganukita berkata, dia kesal dengan sikap pemimpin Pas yang langsung tidak mengambil peduli kebajikan rakyat walaupun mengetahui terdapat penduduk di kawasan ini berada dalam kesusahan.

Katanya, jika ada kematian, berlaku bencana alam atau sebagainya, mereka hanya berdiam diri sebaliknya pemimpin BN yang datang membantu.

“Saya sedih sekiranya ada penduduk di negeri ini masih mengundi parti Pas pada pilihan raya akan datang yang sememangnya sudah terbukti tiada hala tuju,” katanya.