Isnin, Oktober 06, 2008

GODAAN GRO

Saya tidak tahu apa motif orang yang saya tidak kenali menghantar sms tentang GRO kepada saya pada jam 3 pagi pada 18 September lalu. Saya tidak kenali nombor handphone itu, 0199115268. Apabila saya call nombor handphone itu, tiada orang yang angkatnya.
Tulisnya, “kita kena tahu dan faham GRO ibarat burong merpati bila dekat dia lari. Jadi jangan pegang sangat kata-kata GRO itu. GRO hanya manis di mulut tapi masam di……(kena tapis). Dia ada lakonan dari asal usul lagi GRO telah termakan sumpah Sunan Gunung jadi para Jawa dari Acheh. Yang GRO kerja dia sembelih orang je. Dia tak kira tua, muda, kecil, besar, jantan, tina semua dia nak sembelih dan buat sup je. GRO nak makan sedap je. Tapi ……(kena tapis) dia tambah we sedap ke kita, tapi dia nak sedut duit kita je. Tengok apa jadi pada Azam driver forest hancur lebur kesudahan jadi driver Haji Khalid je. Habis bisa dikepah oleh kencing manis. Man KRU uban tu jadi tolol terus kena tipu oleh GRO tu sampai workshop habis hancur barang-barang spanar habis digadai dan jual angkara GRO Shikin tu. Pada hal bukan Shikin nak sangat kepada Man tu Cuma nak sedut duit dia je. Salleh sampai jual rojak angkara GRO khianat tu. Yusof Botok habis harta duk hantar budu belacan, ikan kering dan mi rebus kepada GRO, Azhar Binjai sampai nak jual Honda angkara GRO, Kamal Asli sampai sasau dan gila angkara GRO. Arsat sampai masuk PAS angkara GRO Golok.Kispi jadi bingung angkara GRO. Din Uzir kesudahannya nikah dengan GRO kesudahan jaga jamban. Ayah Lah sampai bangkrap angkara GRO. Mat Kapor dan Mat Bulu dan Mat Timun sampai mati kena badi GRO. Abas Kuala Kemaman jual motor kelaut angkara GRO.Harun Saudagar jual ayam pasar angkara GRO.Wan Din kena pecat kerja angkaraGRO. Romli Kemasek bahang kencing manis sampai mati angkara GRO. Ripin Godor sampai jadi penipu besar akibat GRO. Pok Ya Dewa jadi bodoh sombong kena badi GRO.”
Pada pagi esoknya, jam 2.08 pagi, 19 September lalu, orang yang sama menghantar sms lagi kepada saya. Tulisnya, “ Apabila bercakap tentang GRO, kita mahu tak mahu kena kaji species dari kuman yang telah hancur lebur dalam kehidupan angkara godaan dan lakonan GRO yang telah mengkhianati mereka dengan pujuk rayu dan godaan sex yang tak ke mana pun. Mahu tidak mahu kita perlu sebut nama-nama sperti Ripin Godor, Ripin Cotek, Abas Kuala, Mokhtar Bungkus, SalimBungkus, Ambak driver lori, Dolah Suba, Din Uzir, Mokhtar Pok Hid, Mokhtar Yatim, Yahya Bomoh, Harun Saudagar, Mat Kapor, Mat Bulu, Mat Timun, Yusof Air, Che Mat Muda @ Dr.Mike, Pian Taha, Hamzah Buncit, Hamzah Ceneh, Ismail Omar FELDA, Mat Pomen Polis, Rosli bekas trafik, Fauzi Kerbau, Arsat, Azhar Binjai, Pok Ya Dewa, Kamal Asli, Mat Yahya Sri Bandi,Man Pomen, Alias Satay, Li Mayat, Jantan dan tokoh-tokoh baru macam Aziz Besi, Yusof Botak, Salleh Jawa, Kispi, Wan Din sampai jadi jaga jual kereta dari kerja asal Telekom, Ripin Godorsampai jadi jahat jadi penipu besar, Rahim Bukit Kuang sampai jadi bingong, Bakar Pak Teh Gunting sampai jadi pomen balik.Mat Stopa Gunting sampai buat air di warong depan Maybank. Setopa Kamal Kuala sampai masuk jel. Zahar tukang gunting, Din Perwaja, Mat Bomba Petronas sampai masuk hospital. Ramli Kemasek sampai hancur dan banyak lagi nama-nama yang sukar disebut. Kesemua mereka ini hancur dan hanyut di lautan mimpi angkara GRO. Terbaru Azam forest terpaksa ikut Haji Khalid Kijal angkara GRO.”
Kalau motifnya untuk mengingatkan saya agar tidak terlibat dengan GRO, terima kasih sajalah. Saya akui saya suka pergi karaoke tetapi saya tidak pernah ambil GRO kerana kami pergi karaoke dengan kawan-kawan lelaki di Red Box Sogo yang memang tidak ada GRO.

(lihat WATAN, 12 Oktober 2008, muka 29)

PENGALAMAN NAIK BAS SAMBUNG

Musim perayaan memang susah dapat tiket bas. Apatah lagi kalau kita tidak tempah tiket bas dari awal. Saya memang bercadang balik ke Kuala Lumpur semalam (5 Oktober) tetapi tiket bas sudah habis.

Kebetulan kawan saya, Zaki mahu ke Chenor hantar anaknya yang bersekolah di Sekolah Menengah Teknik Chenor. Dapat saya tumpangnya ke Kampong Awah. Kebetulan pagi semalam kereta saya patah arm di Bakau Tinggi dalam perjalanan ke rumah terbuka Menteri Besar.

Saya panggil kawan baik, Halim Janggut untuk uruskan tarik kereta ke bengkel terdekat di Kampong Besut. Masa itu Zaki call saya ajak pi rumah terbuka Menteri Besar. Zaki ajak sama Halim tapi dia ada hal. Jadi kami pergi dengan kawan-kawan Zaki ke Teluk Kalong.

Di rumah baru Menteri Besar, bekas AJK bahagian, Haji Khalid Karim sudah sampai. Sebelum bulan puasa yang baru berlalu, saya bergaduh dengan dia. Tetapi di hari baik bulan baik ini, saya minta maaf dengannya dan dia pun minta maaf. Puncanya kecil sahaja. Dia nak suratnya dalam bag saya. Kebetulan dalam bag saya ada dua sampul surat yang sama besar saiznya. Saya beri sampul surat itu kepadanya dan dia pun tak cek isi sampul surat itu. Surat itu dia beri kepada Datuk Ahmad Shabery Cheek. Bila Menteri Penerangan buka sampul surat itu, memang salah surat kerana surat yang ada itu surat saya kepada orang lain. Sejak itu kami bergaduh. Tetapi kedatangan Syawal kami bermaaf-maafan kerana kami sama-sama tidak cek isi kandungan surat itu.

Jam 2, kami bertolak ke Chenor. Sampai di Kg. Awah jam 4 petang, saya naik teksi ke Temerloh. Pemandu teksi menceritakan bahawa bila Lebuhraya Pantai Timur (LPT) dibuka, jalan lama lengang selama dua bulan. Selepas itu jalan lama rancak semula dengan kenderaan. Di Kampung Awah itu memang ada kedai sup gear box yang terkenal tetapi sejak LPT dibuka, kedai itu sudah ditutup kerana tidak laku lagi. Saya naik bas ke Bentong yang bertolak pada jam 5 petang. Dah lama saya tidak naik bas sambung. Sampai di Bentomng jam 7.15 petang, saya menunggu bas ke Kuala Lumpur dari Raub jam 8 malam.

Dari tol karak, lebuhraya Karak-Kuala Lumpur jem. Ramai yang balik ke ibu kota pada petang semalam. Pemandu bas lalu ikut jalan lama. Pukul 9.30 malam baru tiba di Stesen Bas Pekeliling. Seronok juga naik bas sambung-sambung. Cuma letih pasal 7 jam lebih dari Kemaman dari jam 2 petang hingga 9.30 malam. Seronok lalu ikut jalan lama Kampung Awah-Temerloh-Mentakab-Bentong- Kuala Lumpur setelah lama tidak melihat keindahan bumi Pahang.

BERKEMPEN DI RUMAH TERBUKA

Pada hari raya keempat, saya sempat berhari raya di Kuala Terengganu di rumah kawan saya, Othaman Ibrahim seorang taukeh batik yang terkenal di Chendering. Saya mahu pergi ke rumah bekas Ketua UMNO Cawangan Kuala Ibai, Haji Mohamad Ali tetapi dia beraya di rumah isteri nombor duanya di Perak.

Dalam pada itu Othaman mengajak saya pergi ke rumah terbuka bekas Setiausaha UMNO Bahagian Kuala Terengganu, Syed Abdul Rahman Tuan Kuning yang merupakan orang kuat Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar.

Selepas itu saya turut mengunjungi rumah terbuka Ketua Pemuda Kuala Terengganu, Sabri Alwi atau Mat Kerak. Ramainya orang yang datang menunjukkan bahawa beliau akan menang jawatan Timbalan Ketua UMNO Bahagian. Beliau yang sudah habis umur pemudanya mencabar bekas Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Haji Mohamad Jusoh.

Saya cadang nak pergi ke rumah Marzuki Muda tetapi beliau dalam perjalanan ke rumah bossnya, Che Halim di Bukit Depu. Dia suruh saya pergi direct ke rumah Che Halim. Sampai di sana kebetulan bekas calon BN Wakaf Mempelam, Haji Othman Awang ada di situ. Beliau adalah tiga pupu saya yang berasal dari Paloh. Dia kena dengan saya dari belah emaknya manakala Che Halim dua pupunya dari belah ayahnya.

Dalam perjalanan balik ke Kemaman petang itu, saya singgah di rumah sepupu saya bekas Guru Besar Sekolah Kebangsaan Serdang, Datuk Ghazali Mohd. Noor. Beliau menerima pingat Datuk dari Surakarta Indonesia pada tahun lepas. Beliau kini adalah Pengerusi PEKIDA Negeri Terengganu.

Saya turut singgah di rumah Pemeriksa Kira-Kira UMNO Bahagian Kemaman, Wan Jasni Wan Mansor di FELDA Kerteh 6. Seperti biasa saya minta tolongnya kerana di kawasan itu ada lima cawangan yang ada 30 orang perwakilan.

Akhir saya saya sempat singgah di rumah adik ipar tok saudara saya di Kemasik, arwah Ustaz Hussein. Kebetulan isterinya yang saya panggil Che Da dari kecil adalah kakak Menteri Besar, Datuk Ahmad Said. Anak Tok Ngah Bukit Goh, Ahmad rapat dengan Ahmad Said kerana dari kecil dia duduk di rumah emak Ahmad Said di Teluk Kalong.

Malam itu seorang calon AJK Bahagian Kemaman, Kisfi Zainal ajak saya ke rumah Bendahari UMNO Bahagian, Ghani Zahari atau lebih dikenali sebagai GZ. Kisfi adalah junior Ahmad Said di Sekolah Menengah Chukai. Malam itu beliau cerita semula kenangan manisnya bersama Ahmad Said ketika beliau jadi TCS. Masa itu Kisfi bekerja dengan JKR Kemaman.

Hari raya kelima, saya berkunjung ke rumah baru Menteri Besar di Teluk Kalong. Ramai betul orang datang ke rumah terbukanya itu. Di situ saya temui ramai calon AJK Bahagian dan rasa seronok dapat berjumpa dengan para perwakilan di situ. Tidak lupa saya terjumpa Ketua UMNO Cawangan Bukit Kuang yang baru, Yaani yang merupakan pengurus kempen saya pada tahun 2004. Saya tak lupa minta tolongnya berkempen untuk saya kali ini.

MAKIN BANYAK KUDA HITAM

Nampaknya jawatan Timbalan Presiden UMNO menjadi rebutan walaupun Pak Lah belum mengumumkan tidak bertanding semula jawatan Presiden UMNO. Kerusi Pak Lah dijangka menjadi rebutan antara Najib Tun Razak dan Tengku Razaleigh Hamzah.

Manakala kerusi Timbalan Presiden UMNO dijangka menjadi pertandingan lima penjuru antara Muhyiddin Yassin, Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Ali Rustam. Muhammad Muhd Taib dan ahli parlimen Pulai, Nur Jazlan Tan Sri Mohamad.

Sudan tentu pertandingan ini amat menarik kerana siapa yang menang dalam pertandingan itu akan menjadi Timbalan Perdana Menteri. Semua calon dijangka mendapat cukup kuota (38 pencalonan) kecuali Nur Jazlan yang dijangka tidak dapat kuota yang cukup.

Kenapa Nur Jazlan yang merupakan anak Tok Mat bekas Setiausaha Agung UMNO masuk juga dalam gelanggang sudah tentu menarik perhatian kita. Beliau kata beliau bertanding kerana mahu golongan muda dapat pilihan calon mereka. Takdirnya Nur Jazlan mempunyai kuota yang cukup, sudah tentu siapa yang menang dalam pertandingan lima penjuru ini sukar diramal.

Sekurang-kurangnya undi Johor akan berpecah dua sama ada kepada Muhyiddin atau Nur Jazlan. Seperti kata Tun Dr Mahathir Mohamad, mantan Presiden UMNO, jangan bertanding ikut pasukan wajarlah dipatuhi. Ada yang melihat kemasukan Dr. Zahid Hamidi merupakan regu Najib walaupun Muhyiddin yang belum mengesahkan sama ada bertanding atau tidak berkata bahawa beliau adalah regu Najib.

Jika Isa Samad turut serta dalam pertandingan ini, sudah pasti pertandingan Timbalan Presiden UMNO akan menjadi lebih meriah lagi. Siapa sangka Isa menang dengan undi tertinggi dalam pertandingan Naib Presiden UMNO empat tahun lalu sehingga berjaya menyingkirkan Muhammad Muhd. Taib.

Ramai yang melihat pertandingan ini akan lebih di antara Muhyiddin dan Dr. Zahid. Cuma Dr. Zahid tidak pernah jadi Naib Presiden UMNO berbanding dengan Muhyiddin yang menang jawatan itu sejak tahun 1993.
Dr. Zahid pernah menang Ketua Pemuda pada tahun 1996 walaupun beliau ditentang oleh Rahim Tamby Chik, Haji Anuar Musa dan Isa Samad. Ketika itu beliau tidak pegang jawatan dalam kerajaan sedangkan Isa adalah Menteri Besar Negeri Sembilan manakala Haji Anuar adalah Menteri Pembangunan Luar Bandar.