Jumaat, Oktober 26, 2018

BIAR MAT KETEREH PIMPIN UMNO

KUALA LUMPUR: Semalam Pemuda Umno mendesak presidennya Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bercuti sementara menunggu kesnya selesai. Ramai pemuda yang melenting marahi Ketua Pemuda, Datuk Dr Ashraf Wajdi Ahmad Dasuki.

Bekas exco pemuda, Hamdan Taha berkata pada tahun 1994, Zahid selaku ketua penerangan pemuda mendesak ketuanya Tan Sri Rahim Tamby Chik bercuti apabila kes rogol budak bawah umur meletup. Ketika itu Rahim belum didakwa di mahkamah. Hamdan berkata pemuda yang melenting kena tahu sejarah ini.

Jika Zahid bercuti maka Mat Hassan akan memangku jawatan Presiden Umno. Selepas itu Mat Hassan didakwa maka jawatan itu dipangku oleh Mahdzir Khalid. Apabila Mahdzir Khalid didakwa maka ia dipangku Ismail Sabry pula. Nampaknya proses ini tidak akan berakhir, maka Umno kena pilih pemimpin baru seperti Mat Ketereh untuk pulihkan Umno yang semakin layu.

Inilah nasib perwakilan Umno memilih pemimpin yang amal politik wang untuk naik. Jika perwakilan pemimpin yang bersih seperti Tengku Razaleigh Hamzah nasib Umno tidak seburuk hari ini. Nasi sudah jadi bubur. Nak buat macam mana. Namun demikian Umno tetap teguh walaupun pemimpinnya datang dan pergi.