Rabu, April 24, 2019

SPRM PATUT BUAT FILEM MACAM P STORM
KUALA LUMPUR: Semalam rakan saya Shafie Ismail mengajak saya menonton filem cina di Wangsa Walk bertajuk P Storm. Ia mengisahkan seorang pegawai ICAC (macam SPRMlah) menyiasat kes rasuah pengarah penjara yang menerima rasuah sebanyak HK30 juta daripada banduan jutawan untuk dibebaskan satu hari lebih awal dari tarikh pembebasan.

 Louis Koo (gambar bawah) yang berlakon sebagai pegawai ICAC cari jalan untuk masuk ke penjara dengan memandu laju. Maka beliau dijatuhkan hukuman penjara selama tiga bulan. Filem arahan David Lam ini merupakan franchise filem Storm yang mendapat sambutan sebelum ini.

Filem yang ditayangkan di China pada 4 April lalu telah mengutip 8 juta Yuan di tangga box office. Pelakon lain yang membintangi filem tersebut ialah Kevin Cheng, Raymond Lam, Gordon Lam, Chrissie Chau dan Patrick Tam.

P Storm adalah filem keempat franchise Storm yang mana filem terdahulu mengutip lebih 100 juta Yuan pada tahun 2014, 200 juta Yuan pada tahun 2016 dan 450 juta Yuan pada tahun 2018.

Filem aksi ini menggambarkan betapa serius pegawai ICAC membenteras rasuah. Jika siasatan SPRM difilemkan maka sudah tentu cara pegawai SPRM bekerja sama seperti ICAC yang  mana nyawa mereka sering menjadi mangsa pesalah rasuah.

Selama dua jam penonton melihat aksi yang mendebarkan maka usaha Hong Kong membuat filem seperti ini wajar diberi pujian. Semoga produser filem Malaysia dapat menerbitkan filem keberani pegawai SPRM menyiasat kes berprofil tinggi seperti ini. Syabas produser filem P Storm.