Rabu, Jun 29, 2016

BUNG MOKHTAR HARAP INSIDEN SEMPORNA TIDAK BERJANGKIT KE PAGOHAhli Majlis Tertinggi Umno Datuk Bung Moktar Radin berharap tidak akan ada tindakan keluar parti secara besar-besaran oleh ahli dan pemimpin Umno di Pagoh atau di Kedah kerana membantah pemecatan Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir daripada parti.

Beliau berkata demikian kepada portal Majlis Ahli Parlimen BN (BNBBC) susulan tindakan ratusan ahli Umno di Semporna yang meninggalkan parti itu kerana membantah penggantungan Ahli Parlimen Semporna Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dari Umno.

“Saya terkilan sedikit di mana perkara sebegini berlaku di Semporna iaitu di Sabah kerana seramai 200 cawangan Umno keluar dari parti bersama dengan Naib Ketua Bahagian, Ketua Wanita, Ketua Pemuda dan Ketua Puteri sekali.

“Ini dilihat sebagai tanda protes terhadap kepimpinan parti.

“Kita perlu perkukuhkan barisan kita. Pemimpin datang dan pergi namun perjuangan parti kena diteruskan.

“Saya percaya Shafie Apdal mampu melakukan yang terbaik. Sudah menjadi lumrah politik, hari ini berkawan esok menjadi lawan,” katanya.

Antara mereka yang mengumumkan keluar parti semalam termasuk Naib Ketua Umno Semporna dan ADUN Sulabayan Datuk Dr Jaujan Sambakong.

Jaujan mendakwa ramai ketua cawangan juga meletak jawatan selepas hilang keyakinan terhadap kepimpinan Umno.

Turut mengambil tindakan sama ialah tiga ketua sayap iaitu Ketua Pemuda Mohd Aziz Jamman, Ketua Wanita Manis Muka Dara dan Ketua Puteri Zakiah Kalipunya dan 200 ketua cawangan bahagian itu.
Walau bagaimanapun, ADUN Bugaya, Ramlee Marahaban mendakwa Umno bahagian Semporna masih tidak tergugat dan ramai yang hadir semalam kerana tidak sedar ia adalah majlis bagi mengisytiharkan mereka keluar parti.

Beliau berkata, sebahagian besar hadir untuk acara berbuka puasa.

Zakiah Kalipunya pula dalam satu kenyataan semalam menafikan dakwaan bahawa beliau turut mengambil tindakan keluar parti sebaliknya memilih untuk setia dalam Umno dan meneruskan wadah perjuangan sehingga tamat tempoh penggal.

10 DALIL MKT KENA PECAT AHMAD SAID

Saya terkejut posting blog ini http://catatanzabidi.blogspot.my/2016/06/bila-lagi-mkt-nak-pecat-ahmad-said.html pada 25 Jun lalu telah menarik 1,567
orang untuk membacanya. Ramai yang bertanya saya kenapa MKT perlu pecat bekas MB Terengganu itu, maka saya senaraikan 10 dalil kenapa MKT perlu pecat Ahmad Said.

Pertama, beliau telah melanggar perlembagaan parti yang mana selaku ADUN BN telah mengemukakan undi tidak percaya kepada MB Terengganu, Ahmad Razif Abdul Rahman. Tindakan gila ini belum pernah berlaku dalam sejarah negara kecuali ADUN BN itu sudah tidak waras lagi.

Kedua, tindakan Ahmad Said ini jika tiada tindakan dari MKT dikhuatiri akan berjangkit kepada ADUN BN Johor, ADUN BN Kedah dan ADUN BN Sabah untuk mengemukakan undi tidak percaya kepada MB dan KM di negeri masing masing daripada ADUN yang menyokong Muhyiddin Yasin, Mukhriz Mahathir dan Shafie Apdal.

Ketiga, beliau bersekongkol dengan Dr Mahathir dalam program Nothing To Hide di PWTC yang mana beliau mengiringi bekas PM itu untuk melihat Dr Mahathir bertanya soalan kepada PM. Najib Razak mengenai isu 1MDB.

Keempat, Ahmad Said membuat tuduhan palsu di DUN Terengganu kononnya 1MDB mahu mencagarkan minyak dan gas Terengganu tetapi tidak pernah mengulangi tuduhan itu di luar sidang DUN.

Kelima, sehari sebelum persidangan DUN yang menyaksikan beliau buat undi tidak percaya kepada MB, beliau telah menemui Mukhriz di Pasir Putih, Kelantan dan pertemuan ini yang dipercayai mendorong Ahmad Said mengemukakan undi tidak percaya kepada MB.

Keenam, Ahmad Said kurang menjaga Umno Bahagian Kemaman sejak beliau buat u turn pada 14 Mei 2014. Sudah banyak kali Umno Bahagian tidak mengadakan mesyuarat ahli jawatankuasa bahagian.

Ketujuh, tindakan Ahmad Said yang tidak menghormati MB telah mendorong pemuda Kemaman mengambil keputusan untuk meletakkan jawatan beramai ramai kerana marahi MB menamatkan perkhidmatan  ketuanya. Ahmad Fikri Ibrahim sebagai Penyelaras Pembangunan DUN (PPD)  Chukai sedangkan MB turut menawarkan jawatan Pegawai Khas kepadanya selepas penamatan tersebut.

Kelapan, Umno Bahagian Kemaman terumbang ambing selagi Ahmad Said dikekalkan sebagai ketua bahagian kerana tiada aktiviti yang dapat diadakan kerana Ahmad Said sudah tidak berminat menjaga Umno bahagian sebaliknyua lebih suka menimbukan kontroversi.

Kesembilan, beliau sudah tentu tidak mahu ketua ketua cawangan dalam DUN Kijal untuk tidak beri kerjasama kepada PPD Dun Kijal yang baru, Haji Mustafa Abdul Rahman.

Kesepuluh, Ahmad Said melanggar sumpahnya di mana beliau pernah berkata jika saya bukan YB, saya akan beri sokongan kepada pengganti saya sebaliknya bila dia tidak jadi MB, beliau membuat onar kepada MB baharu. Beliau tidak berjiwa besar seperti Idris Jusoh yang ditamatkan jawatan MB tetapi hadiri majlis angkat sumpah penggantinya sebagai MB.

Berdasarkan 10 dalil ini maka sudah sampai masanya MKT serius untuk memecat Ahmad Said sebagai ahli Umno. Ramai yang bimbang jika Ahmad Said dipecat, beberapa ADUN akan ikut jejak langkah Ahmad Said maka tumbanglah kerajaan BN Terengganu.

Kita tidak dapat elak untuk guna pilihan terakhir iaitu membubarkan DUN untuk serahkan mandat baru kepada rakyat kerana rakyat sudah bosan melihat Razif tidak dapat bekerja untuk rakyat dalam keadaan stabil selagi dikacau oleh Ahmad Said yang dipercayai akan meneruskan undi tidak percaya lagi kepada MB dalam sidang DUN akan datang. oleh itu MKT kena tegas dalam soal ini kerana pembangkang mempersenda BN takut ambil tindakan kepada Ahmad Said.