Ahad, Ogos 30, 2015

MAHATHIR SUDAH NYANYUK?

Ribuan peserta Bersih 4 seronok apabila bekas PM, Dr Mahathir Mohamad turut muncul di perhimpunan Bersih 4 selama 10 minit sambil berkata, teruskan, teruskan manakala isterinya pula berkata, ini kuasa rakyat.

Ahli parlimen Batu, Tian Chua yang terserempak dengan Dr Mahathir sempat mengiringi Dr Mahathir berkata terima kasih datang tetapi meminta peserta  Bersih 4 tidak lupa apa yang beliau buat di masa lalu.

Dr Mahathir ini seorang yang hipokrit. Dahulu rakyat berhimpun pada tahun 1998 selepas Anwar Ibrahim dipecat dari jawatan TPM. Ada beliau sokong perhimpunan rakyat itu? Sebaliknya beliau tahan Anwar di bawah ISA.  Kalau Dr mahathir masih PM sekarang, adakah beliau sokong Bersih 4? Najib tidak benarkan mereka berhimpun tetapi mereka tetap berhimpun? Ada kerajaan tangkap mereka? Jadi siapa yang kuku besi, Dr Mahathir atau najib?kalau 90 peratus cina yang sertai Bersih 4 berada di Singapura, lagi teruk kerajaan Singapura kerjakan mereka.

Dikatakan majoriti peserta Bersih 4 kali ini ialah orang Cina 90 peratus, manakala Melayu 10 peratus apabila PAS tidak sebulu dengan DAP. Peserta Bersih 3 adalah terdiri 50 peratus Melayu, 50 peratus Cina.

Apakah makna semuanya ini? Najib harus berterima kasih kepada PAS yang melarikan diri dari Pakatan Rakyat menyebabkan  90 peratus peserta Bersih 4 terdiri dari pengundi DAP. Apakah makna semuanya ini? Ini bermakna orang melayu bimbang dengan senario yang ada seperti kata bekas menteri penerangan, Zainuddin Maidin.

Kebetulan saya menaiki LRT dari Bandar Tasik Selatan ke Titiwangsa pada jam 3 petang semalam kerana ada temujanji dengan seorang Dato di Hotel Vistana. Saya sedih kerana dalam LRT itu semuanya orang Cina yang memakai t shirt kuning termasuk kanak-kanak.

Saya bayangkan 20 tahun lagi jika DAP memerintah negara, apa akan jadi kepada anak cucu cicit kita. Kita asyik berbalah sesama sendiri. tak cukup dengan Umno, kita ada PAS. Tak cukup dengan Umno,, kita ada PKR. Tak cukup dengan PAS, kita ada GHB. Mujur Dr Ahmad Zahid Hamidi menolak GHB yang menggunakan nama Parti Progresif Islam kerana tidak mahu mengulangi kesilapan lalu meluluskan parti yang menggunakan nama Islam seolah-olah masuk PAS sudah masuk Islam.

Kita asyik berbalah sesama sendiri akhirnya DAP yang menang seperti kata bekas MB Terengganu, Ahmad Said, DAP memerlukan dua PRU lagi untuk memerintah negara. Ketika itu apa akan jadi kepada orang Melayu? jadi sepatutnya kita insaf apabila 90 peratus orang Cina yang menyertai Bersih 4 menuntut najib meletakkan jawatan, maka ia mencabar bangsa Melayu.

Peserta Bersih 4 mendapat suntikan semangat dengan kehadiran Dr Mahathir selama 10 minit yang berkata jika bangsat itu tidak ada, orang Melayu tidak akan bangsat. Begitu sekali marah Dr Mahathir kepada Najib sambil berkata bangsat kepada Najib. Takkan ahli majlis tertinggi Umno membisu apabila Dr Mahathir kata Najib bangsat? Ini satu penghinaan yang besar kepada Presiden Umno.

Justru itu mesyuarat ahli majlis tertinggi Umno pada 9 September ini sewajarnya MKT mencadangkan pemecatan Dr Mahathir dari ahli Umno kerana beliau turut serta dalam Bersih 4. Pada tahun 1969, kita marah kepada Tunku Abdul Rahman memecat Dr Mahathir dari Umno. Sebenarnya apa yang Tunku buat memang tindakan yang betul demi menyelamatkan Umno.

Lihat apa yang Dr Mahathir buat selepas beliau tidak jadi PM? beliau ganggu pentadbiran Pak lah sehingga BN gagal mendapat majoriti dua pertiga. Kini beliau ganggu pentadbiran Najib sehingga ramai yang meramalkan Najib adalah PM BN yang terakhir.

Nak tunggu apa lagi? pecat sahaja Dr Mahathir dari Umno. takkan Umno nak simpan lagi pengkhianat seperti Dr mahathir. Beliau berterima kasih kepada Razak Hussein yang menaikkannya dalam politik sehingga dapat jadi PM. Maka beliau naikkan pula anak Razak sehingga najib jadi PM.

 Kenapa Dr Mahathir marahi Najib? Ia kerana najib tidak menyokong Mukhriz bertanding jawatan Najib Presiden Umno pada tahun 2013. Kenapa perlu sokongan najib? Jika anda kuat, bertandinglah sendiri tanpa sokongan sesiapa. Dahulu Dr mahathir ,menang naib presiden Umno pada tahun 1975, kerana Razak menyebut tiga nama dalam ucapannya, Ghafar Baba, Tengku Razaleigh Hamzah dan Dr Mahathir menyebabkan perwakilan memilih mereka bertiga sebagai naib presiden Umno.

Dr mahathir sebenarnya sudah nyanyuk. Dahulu beliau kata Tunku nyanyuk, sekarang giliran dia pula nyanyuk. Zaman dia jadi PM, rakyat buat perhimpunan beliau marah. beliau guna ISA tetapi zaman najib, rakyat buat perhimpunan beliau sokong pula. Tidakkan ini dikatakan nyanyuk?

Jika Umno tidak mahu dilanda dengan penyakit nyanyuk, maka nyahkanlah Dr Mahathir yang nyanyuk dari Umno. Siapa ahli majlis tertinggi Umno yang berani mencadangkan pemecatan Dr mahathir dari Umno pada 9 September ini? Kita mempertahankan najib bukan kerana dia bernama najib tetapi kerana mempertahankan maruah Presiden Umno.

Di saat saat pembangkang menyerang Umno, ahli Umno mesti bersatu mempertahankan najib sekalipun kita tahu Najib banyak panau dan kurapnya. Lihat orang PKR. Mereka tahu Anwar Ibrahim bersalah tetapi mereka tetap mempertahankan Anwar. Semangat seperti orang PKR ini yang sewajarnya ada di kalangan ahli Umno.