Khamis, November 26, 2009

NSTP DIPERINTAH BAYAR GANTI RUGI KEPADA ANWAR


The New Straits Times Press (M) Berhad diperintah oleh Mahkamah Tinggi di sini Rabu membayar ganti rugi RM100,000 kepada ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berhubung satu artikel bersifat fitnah bertajuk "Anwar's Link To US Lobbyist".

Pesuruhjaya Kehakiman Harmindar Singh Dhaliwal berkata beliau mendapati laporan yang disiarkan dalam akhbar The News Straits Times pada 2 Mac 2002 itu berunsur fitnah kerana ia menggambarkan Anwar sebagai seorang yang tidak ada integriti, tidak jujur, terlibat dalam rasuah dan seorang pemimpin dan ahli politik yang tidak boleh dipercayai.

"Tujuan kenyataan itu adalah untuk menunjukkan bahawa plaintif (Anwar) telah menyalahguna kedudukan politiknya bagi kepentingan diri.

"Tidak salah jika dibuat kesimpulan bahawa kesan daripada artikel ini pasti akan merendah maruah palintif di mata rakyat. Akan timbul sedikit rasa benci dan dihina," kata Hakim Harmindar Singh ketika membacakan penghakimannya setebal 45 muka surat.

Pada 4 Julai 2003, Anwar memfailkan saman terhadap syarikat itu menuntut ganti rugi RM100 juta dengan mendakwa artikel berkenaan memfitnah beliau.

Laporan itu menyentuh antara lainnya mengenai hubungan Anwar dengan seorang yang didakwa pelobi di Washington dan mengenai tuduhan yang dibuat dalam akuan berkanun oleh bekas Penolong Gabenor bank Negara Datuk Abdul Murad Khalid.

Dalam samannya itu, Anwar berkata penulis artikel itu, Datin Rose Ismail, tidak mengambil apa-apa langkah untuk mengesahkan kesahihan kandungan laporan itu sebelum menerbitkannya.

Hakim Harmindar Singh berkata soal keistimewaan dibenarkan tidak timbul kecuali jika penerbitnya bertindak dengan bertanggungjawab.

"Jika wartawan menikmati keistimewaan ini, mereka harus melaksanakannya dengan kemahiran dan bertanggungjawab sebagai seorang profesional. Inilah akibatnya kepada seorang wartawan sebagai balasan kepada keistimewaan itu," katanya.

Mengenai tuntutan RM100 juta itu, Hakim Harmindar Singh berkata ia satu jumlah yang melampau.

"Prinsip membayar ganti rugi ialah ianya satu pampasan dan bukan laluan kepada kekayaan yang tidak terhingga," katanya.

Anwar, yang tidak hadir semasa prosiding, diwakili peguam Karpal Singh dan Sankara Nair, manakala defendan diwakili peguam, Nad Segaram.