Sabtu, Januari 24, 2009

PAK LAH PERLU PECAT DUA TIMBALAN MENTERI KELINGPerdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi patut memecat dua orang timbalan menteri, Datuk S.K.Devamany dan Senator T. Murugiah dari kabinet akibat menceroboh bilik mayat Hospital Serdang Rabu lalu.


Menurut Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, tindakan sekumpulan orang awam termasuk dua timbalan menteri itu menceroboh bilik mayat sebagai satu jenayah kerana mengganggu bahan bukti polis.


Beliau memberi jaminan akan menyiasat kes kematian A. Kugen, 22, yang dipercayai suspek kumpulan samun dan curi kereta mewah di Puchong, Selangor pada 21 Januari 2009.


Peguam Negara, Tan Sri Ghani Patail menyifatkan kes kematian Kugen dalam lokap polis itu sebagai kes bunuh. Hasil besah siasat mengatakan Kugen mati kerana sakit paru-paru berair. Berikutan itu seramai 11 orang anggota polis telah diambil keterangan.


Yang hairan bagaimana dua timbalan menteri sanggup membela nasib penjenayah curi kereta mewah? Kalau dia bela orang baik, tak apalah. Walaupun ia belum dibuktikan, tetapi tindakan polis menahan suspek hendaklah dihormati. Kita sokong jika dia mati dipukul polis tetapi tindakan mereka membela penjenayah adalah satu tindakan yang tidak wajar.
Saya kesal dengan penglibatan dua timbalan menteri India yang cuba menjadi hero. Oleh itu Pak Lah perlu bertindak tegas kerana mereka mengganggu tugas polis. Apa komen Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar?