Ahad, Ogos 19, 2018

CEP ADAKAN 261 MESYUARAT DALAM MASA 100 HARIKUALA LUMPUR, 19 Ogos (Bernama) - Majlis Penasihat Kerajaan (CEP) akan sampai ke hari ke-100 penubuhannya pada hari Isnin dan persoalan timbul sama ada majlis itu perlu dibubarkan atau tidak.

Ditubuhkan pada 12 Mei oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed, majlis itu bertindak sebagai penasihat mengenai perkara ekonomi, kewangan dan lain-lain semasa tempoh peralihan kuasa dan 'jangka hayatnya dilaporkan secara meluas hanya untuk 100 hari'.

Bagaimanapun, perdana menteri minggu lalu berkata kerajaan masih akan mengekalkan CEP dan tidak akan dibubarkan lagi kerana perkhidmatannya, terutama sekali mengenai kepercayaan panjangnya yang dibicarakannya, masih diperlukan, mencetuskan pelbagai tindak balas daripada orang ramai, pemerintahan berkuasa dan pembangkang.

Tanpa dibebaskan oleh isu-isu di sekitar operasi operasi, sidang akhbar dijadualkan esok oleh majlis itu, yang jelas dipimpin oleh Menteri Kewangan dua kali, Tun Daim Zainuddin, yang percaya dalam penentuan dan segala-galanya mesti dilakukan tepat pada waktunya.

Daim yang berumur 80 tahun mempengerusikan 261 sesi, antaranya, bekas Pengarah Urusan Khazanah Nasional Bhd, Tan Sri Azman Mokhtar, Presiden / Ketua Pegawai Eksekutif TNB Datuk Seri Ir Azman Mohd, Pengerusi Telekom Malaysia Bhd Tan Sri Dr Sulaiman Mahbob dan  Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri Datuk Seri Sabin Samitah.

Yang lain ialah Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional Wan Ahmad Wan Yusoff dan Pengarah Bahagian BRIM, Lembaga Hasil Dalam Negeri, Badri Basiran,

Beliau dijangka membentangkan laporan keseluruhan mengenai tugas besar yang dilakukan sepanjang 100 hari, serta penemuan dan cadangannya kepada kerajaan yang dibantu oleh bekas gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akhtar Aziz, bekas presiden dan ketua pegawai eksekutif Petronas Tan Sri Hassan Marican, hartawan perniagaan Robert Kuok dan ahli ekonomi yang bernas Dr Jomo Kwame Sundaram.

CEP mengadakan  mesyuarat terakhirnya pada hari Jumaat lalu.

Daim sebelum ini memberitahu Bernama bahawa keseluruhan idea CEP "adalah untuk memastikan keadilan bagi semua orang".

"Kami akan melindungi perlembagaan," katanya.

Majlis itu mengadakan mesyuarat pertama mereka sebaik sahaja pengumuman pembentukannya dan menurut Daim: "Saya mahu ini selesai dalam tempoh 100 hari. Selepas itu saya mahu tidur ".

Pasukan itu telah mengadakan pelbagai mesyuarat dan taklimat harian, mengkaji pelbagai isu terutamanya mengenai hutang negara, ringgit, subsidi bahan bakar, bayaran tol dan pemansuhan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) - menetapkan perubahan arah asas, termasuk melaksanakan reformasi institusi.

"Ini adalah perkara utama. Kami membuat cadangan kepada kerajaan. Pada akhirnya, mereka (kerajaan) akan membuat keputusan, "katanya.

Daim berkata walaupun berumur mereka, anggota majlis komited dan melakukan ini sebagai perkhidmatan kebangsaan secara sukarela dan disokong oleh sekretariat muda, sangat rajin dan efisien ", diketuai oleh ahli ekonomi Dr Muhammed Abdul Khalid dan pasukannya.

CEP juga memainkan peranan penting dalam mengembalikan keyakinan para pelabur terutamanya selepas minggu yang tegang yang mengikuti pemasangan kerajaan baru di Putrajaya, dan satu siri pembatalan projek utama.

Daim menjelaskan bahawa membatalkan projek-projek mega tidak bermakna bahawa negara sedang memindahkan tumpuan ekonomi, tetapi hanya didorong oleh fakta bahawa beberapa projek ini tidak masuk akal.

Oleh itu, kerajaan hanya bertanggungjawab secara fiskal dalam perbelanjaan untuk menguruskan kedudukan hutang fiskal, jelasnya.

"Tidak ada sebab untuk meletakkan ekonomi dalam keadaan yang lebih teruk (daripada sebelumnya)," kata konglomerat kecil yang diketahui menyimpan kawalan yang ketat terhadap kewangan semasa hari korporatnya.

CEP juga mempunyai dua jawatankuasa di bawah bidangnya, iaitu Jawatankuasa Pembaharuan Institusi dan jawatankuasa yang melihat skandal 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Jawatankuasa Pembaharuan Institusi (IRC), yang ditubuhkan untuk membuat cadangan kepada kerajaan mengenai beberapa institusi kebangsaan utama, telah mengemukakan laporan akhirnya kepada CEP dan Jabatan Perdana Menteri pada bulan Julai.

Majlis itu sedang dibakar baru-baru ini apabila Daim dilaporkan telah melawat China dalam usaha untuk merundingkan semula pinjaman dan kontrak yang Putrajaya sebelum ini memeterai dengan syarikat China, yang mendorong beberapa pihak dari kerajaan dan pembangkang untuk mempersoalkan peranan CEP, yang memperingatkan bahawa majlis itu mungkin melepaskan peranan penasihatnya.

Antara mereka adalah Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin yang meminta kerajaan membubarkan CEP dengan segera kerana ia dilihat bertindak bukan hanya sebagai penasihat, tetapi sebagai intervensi dalam perkara kerajaan.

Bagaimanapun, menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk VK Liew berkata peranan CEP hanya dalam kapasiti penasihat dan ia tidak mempunyai kuasa eksekutif.

Kerajaan tidak terikat dengan pandangan atau keputusan yang dibuat oleh CEP, katanya kepada sidang Dewan Rakyat baru-baru ini.

PH GUNA LOGO BARU DI PRK SERI SETIA DAN BALAKONG

PETALING JAYA, 18 Ogos (Bernama) -- Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Seri Setia pada 8 Sept ini menyaksikan pertembungan satu lawan satu antara calon Pakatan Harapan (PH) dan PAS.

Ia melibatkan calon PH bekas anggota Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) Halimey Abu Bakar, 46, dan calon PAS, yang juga bekas anggota Exco kerajaan Selangor, Dr Halimah Ali, 58.

Pegawai Pengurus PRK DUN Seri Setia, Datuk Mohd Azizi Mohd Zain membuat pengumuman itu pada pukul 10.37 pagi di pusat penamaan calon di Dewan Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MPBJ) di sini, hari ini.

Mohd Azizi berkata pihaknya menerima borang pencalonan daripada calon PH pada pukul 9.10 pagi, manakala daripada calon PAS, pukul 9.15 pagi.

Proses penamaan calon yang berlangsung selama sejam ditutup pada 10 pagi.


Sementara itu, Pilihan Raya Kecil (PRK) kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Balakong pada 8 Sept ini menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara Pakatan Harapan (PH) dan MCA.

PH yang buat pertama kali menggunakan logonya menampilkan pemimpin muda wanita daripada parti gabungannya DAP Wong Siew Ki manakala MCA mempertaruhkan ahli perniagaan Tan Chee Teong.

Pilihan raya kecil ini diadakan berikutan kematian penyandangnya Eddie Ng Tien Chee dalam satu kemalangan jalanraya 20 Julai lepas.

Keputusan pencalonan diumumkan Pegawai Pengurus PRK DUN Balakong Datuk Rosli Othman kira-kira 10.30 pagi di Pejabat Daerah dan Tanah Hulu Langat, di sini.

Proses pencalonan yang berlangsung selama satu jam ditutup pada pukul 10 pagi.

Terdahulu, hampir 500 penyokong dari kedua-dua pihak telah berkumpul seawal 7.30 pagi di sekitar Pejabat Daerah Hulu Langat sebagai tanda sokongan terhadap calon masing-masing.

Rombongan PH yang diketuai Setiausaha Agung DAP yang juga Menteri Kewangan Lim Guan Eng dan Setiausaha Kebangsaan parti dan Menteri Pengangkutan Anthony Loke, mula bergerak ke pusat penamaan calon dari pusat operasinya yang terletak kira-kira 18 km dari sini.

Wong, 32, telah menyerahkan borang penamaan beliau pada pukul 9.13 pagi.

Pencalonan beliau dicadang oleh Pengerusi DAP Kajang Baru Sia Wei Shien dan disokong anggota DAP Lim Chin Yuan