Rabu, Julai 13, 2011

BUKAN MENGEJUTKAN


Bukan mengejutkan bila 93 buah Taska belum berdaftar di terengganu. saya masih ingat sewaktu bekerja dengan Yayasan pembangunan keluarga terengganu (YPK) dari tahun 1997-2001 masalah ini juga timbul.

Saya ingin tahu adakah 93 buah taska itu termasuk taska YPK? Jika termasuk YPK punya, kenapa agensi kerajaan sendiri ada taska haram? Siapa yang mahu bertanggungjawab kepada anak-anak taska YPK jika apa-apa berlaku kepada mereka seperi di Muar baru-baru ini?

JKM perlu buat penguatkuasaan kepada semua taska.Janganlah YPK punya, pejam mata. Kalau agensi kerajaan sendiri ada taska haram, apatah lagi taska swasta punya tak ikut peraturan. Pengarah YPK, Datuk Shafauddin Mustafa perlu lihat segera isu ini supaya imej YPK terus terjaga.

Sebanyak 93 daripada 139 Taman Asuhan Kanak-Kanak (Taska) di seluruh Terengganu belum didaftarkan dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Penolong Pengarah Bahagian Penguatkuasaan, JKM negeri Terengganu, Muhammad Zain Mahmud berkata, kebanyakan Taska dan pusat jagaan kanak-kanak yang belum mendaftar masih dalam proses untuk mendapatkan kelulusan daripada tiga agensi teknikal.

Tiga agensi itu ialah Jabatan Bomba dan Penyelamat, Jabatan Kesihatan dan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT).

Mengejutkan kerana jumlahnya begitu banyak dan membimbangkan kerana Taska tidak berdaftar menghadapi pelbagai kemunginan.

Menurut rekod Jabatan Kebajikan Masyarakat, kebanyakan kes kecederaan kanak-kanak berlaku di taska tidak berdaftar dan pengusahanya juga tidak mengikuti kursus asas asuhan kanak-kanak.

Selalunya Taska-taska ini mengambil kanak-kanak seberapa ramai yang boleh dan tidak mengikut nisbah kanak-kanak yang ditentukan bagi sesebuah taska.

Nisbah mengikut akta berkenaan menetapkan seorang pengasuh menjaga lima kanak-kanak berusia 3 tahun dan seorang pengasuh bagi 10 kanak-kanak berusia antara 3 dan 4 tahun.

Sebenarnya pengusaha taska yang melanggar akta itu boleh dikompaun dan diarah menutup Taska mereka.


Berikutan itu, Sabtu ini, JKM akan mengadakan kempen 'Jom Daftar Taska' peringkat negeri melibatkan tiga zon.

Zon berkenaan ialah daerah Besut dan Setiu, daerah Kuala Terengganu, Marang dan Hulu Terengganu serta daerah Dungun dan Kemaman.

Ia bagi memastikan kesemua Taska dan pusat jagaan mendaftar dengan jabatan itu.

PELABUR TERUS MINAT MELABUR


Pelabur dari Amerika Syarikat terus minat melabur di Malaysia walaupun Bersih cuba merosakkan nama negara Sabtu lalu. Ini menunjukkan apa yang dirancang oleh Bersih tidak berkesan sama sekali.

Pelabur itu dijangka membawa masuk wang yang besar ke Malaysia dan pihaknya sedang mengatur temujanji untuk menemui Perdana Menteri dalam masa yang terdekat. Langkah ini jelas menunjukkan bahawa Malaysia tetap stabil untuk melabur di kaca mata dunia.

Perhimpunan BERSIH 2.0 Sabtu lalu tidak menjejaskan persepsi terhadap ekonomi dan politik negara ini kerana Malaysia negara yang stabil, kata Ketua Strategi Pelaburan dan Ketua Pakar Ekonomi di AMP Capital Investors.

"Ia merupakan sebahagian daripada langkah demokrasi yang lebih luas yang kebanyakan negara lalui dalam pembangunan mereka.

"Ia tidak mungkin mengubah persepsi antarabangsa terhadap Malaysia sebagai sebuah negara yang stabil," kata Dr Shane Oliver kepada Bernama di Singapura.

AMP Capital Investors merupakan pakar pengurus pelaburan dengan lebih A$99 bilion dalam dana yang diurus.

Ia adalah anak syarikat milik penuh AMP, satu daripada penyedia pencen korporat dan runcit terbesar Australia, dengan lebih 160 tahun pengalaman.

Dengan pejabat di Australia, China, Hong Kong, India, Jepun, Luxembourg, New Zealand, Singapura, United Kingdom, dan Amerika Syarikat, ia juga merupakan pengurus hartanah global utama dan satu daripada pengurus infrastruktur tertua.

Shane menyifatkan Malaysia sebagai negara yang menunjukkan prestasi yang baik berbanding dengan negara-negara Asia lain dan tidak diragukan lagi akan menjadi ekonomi berpendapatan tinggi sebagaimana yang dirancang, lapor Bernama.

"Malaysia pada kedudukan yang baik untuk mencapai aspirasiya untuk menjadi ekonomi pendapatan tinggi," beliau dipetik sebagai berkata.

Seorang lagi pakar ekonomi yang turut bersetuju dengan pendapat Oliver, berkata beliau optimistik perhimpunan berkenaan tidak akan mengganggu pertumbuhan ekonomi dan daya saing Malaysia dalam menarik pelabur asing.

"Sejak bertahun, kita telah melihat Malaysia merupakan negara yang stabil, dari segi politik atau ekonomi.

"Di bawah pentadbiran perdana menteri sekarang ini, Malaysia akan terus mencatatkan pertumbuhan ekonomi yang baik," katanya.