Jumaat, April 30, 2010

DAP PATUT DIPELAWA SERTAI BN


Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek semalam menafikan dakwaan bahawa sokongan kaum Cina terhadap Barisan Nasional (BN) semakin merosot.

Katanya, undi kaum Cina pada Pilihan Raya Kecil Parlimen Hulu Selangor sebenarnya meningkat .

Menurut beliau, Pilihan Raya Umum (PRU) ke-12 menunjukkan 35 peratus pengundi Cina di Selangor menyokong BN dan jumlah itu menurun kepada 14 peratus tidak lama selepas negeri itu dikuasai pakatan pembangkang.

"Bagaimanapun, pada pilihan raya kecil di Hulu Selangor Ahad lalu, MCA mendapati undi Cina ialah sekitar 28 peratus dan ini menunjukkan peningkatan.

"Ia membuktikan pengundi Cina menyokong BN dan telah menunjukkan keyakinan mereka terhadap parti,'' katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusi mesyuarat Majlis Presiden MCA di Wisma MCA semalam.

Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali berkata orang Cina tidak mengundi BN sebelum Perkasa ditubuhkan lagi.

Katanya, pada pilihanraya umum 2008, masyarakat Cina tidak mengundi MCA.

"Oleh itu menyalahkan Perkasa jadi punca masyarakat Cina tidak mengundi BN, adalah ssesuatu yang tidak betul," katanya.

Jika benar masyarakat Cina telah menolak MCA dan Gerakan mewakili mereka, maka BN perlu menarik DAP menyertai BN.

Pada tahun 1969, Gerakan mengalahkan MCA di Pulau Pinang. Gerakan pada mulanya parti pembangkang. Apabila ia sudah membentuk kerajaan negeri, akhirnya Gerakan menyertai BN.

Oleh kerana DAP sudah membentuk kerajaan di Pulau Pinang, apa salahnya DAP dipelawa menyertai BN kerana DAP kini mewakili masyarakat Cina. Bagi mereka, MCA dan Gerakan sudah tidak relevan lagi.

DAP jika ditawarkan empat kerusi menteri pusat menggantikan MCA mungkin menerima tawaran BN jika kementerian yang diberikan itu sesuai dengan tuntutan DAP.