Ahad, Julai 30, 2017

10 RIBU HADIRI ZIKIR PERDANA

PUTRAJAYA, 30 Julai (Bernama) --Kira-kira 10,000 umat Islam membanjiri Masjid Putra di sini bagi mengimarahkan program Zikir Perdana Sedunia 2017 hari ini.

Turut hadir pada program anjuran Pertubuhan Tarekat Muktabar Malaysia (Pertama) itu ialah Menteri-menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom dan Datuk Seri Shahidan Kassim.

Seramai 150 ulama dari dalam negara dan 38 negara lain turut menyertai program itu.

Bertemakan 'Islam adalah Keamanan', program berkenaan yang bermula pada 4 petang hingga 10 malam itu diselang seli dengan bacaan Al-Quran, berzikir, berselawat, ceramah agama dan solat berjemaah.

Jualan terak makanan oleh golongan asnaf turut diadakan di Dataran Masjid Putra bagi membangunkan ekonomi mereka di samping menarik kehadiran pengunjung ke program zikir perdana tersebut.TASAWUF PENUHI KEPERLUAN JIWA


oleh SHAHBUDIN HAJI EMBUN
(sudah disiarkan dalam Utusan Malaysia)

Sejarah memainkan peranan penting dalam setiap perkara yang harus dilalui oleh individu. Peranan sejarah dalam kehidupan bukanlah sesuatu yang boleh dipandang remeh.

Ini kerana apabila dibuka kitab suci al-Quran sendiri banyak diperkatakan tentang sejarah rasul-rasul, nabi-nabi dan peristiwa kaum-kaum yang terdahulu. Sehingga Syeikh Wan Ahmad Al-Fatani mengatakan dalam kitabnya Hadiqatul Az-har bahawa orang yang menguasai ilmu tarikh (sejarah) adalah orang yang cerdik, tajam penilikannya, jauh pandangannya dan luas pengetahuannya. Beliau turut mengulas bahawa orang yang menguasai ilmu tarikh (sejarah) akan memperoleh martabat yang tinggi di dunia dan di akhirat.

Sehubungan itu juga, saya amat tertarik dengan usaha Perdana Menteri Malaysia menyarankan agar kita mengenali semula ahli fikir Islam yang lebih dahulu memonopoli penguasaan ilmu berbanding ahli fikir Barat. Akan tetapi, persoalannya ialah apakah iktibar yang dapat diambil melalui sejarah hidup mereka sehingga mereka berjaya mencapai ke tahap itu.

Artikel yang ingin ditulis ini adalah bagi respons kepada artikel yang disiarkan pada Khamis, 10 November 2005 mengenai ``Negeri Sembilan mahu tubuh Pendaftar Tarikat''. Pertama sekali, hujah yang ingin dikemukakan adalah berdasarkan faktor sejarah. Keterangan yang ditulis mengenai kepentingan sejarah adalah bertujuan mengimbas kembali jasa-jasa yang dilakukan oleh ulama-ulama terdahulu di tanah air yang telah berjaya memartabatkan agama Allah (Islam) dan bangsa Melayu itu sendiri. Perlukah kita lupa kepada nama-nama besar dalam sejarah Tanah Melayu seperti Syeikh Daud Abdullah Fatani, Syeikh Wan Ahmad Al-Fatani, Syeikh Ismail Pulau Besar, Syeikh Abdul Kadir Bukit Bayas, Tok Kenali, Tokku Paluh dan ramai lagi yang tidak dinyatakan di sini.

Bagaimanakah mereka membina kekuatan rohani mereka dalam membantu orang Melayu dan orang Islam bangkit menentang penjajah, memberi kesedaran tentang kepentingan ilmu dunia dan akhirat, dan yang paling penting mengubah paradigma orang Islam-Melayu terhadap jihad di jalan Allah seterusnya kita orang Islam dan bangsa Melayu dapat mengecapi nikmat iman dan Islam pada hari ini.

Memetik daripada kata-kata Syeikh Abdul Qadir Al-Jailani dalam kitab Sirrul-Asrar fi ma yahtaju ilaihil-abrar bahawa ``manusia itu terbahagi kepada dua bahagian iaitu fizikal dan spiritual.

Pada segi zahirnya manusia itu lebih kurang sama saja. Dalam segi kerohanian, di sebalik zahir seseorang itu, masing-masing diri itu adalah berbeza''. Melalui sejarah kita seharusnya maklum bahawa Syeikh Abdul Qadir Al-Jailani merupakan keturunan Rasulullah s.a.w., pengasas kepada Tarikat Qadiriyah yang berpegang kepada akidah Sunah Waljamaah, Mukmin dan Muslim yang sejati dan puncak evolusi kerohanian sekitar tahun 500 Hijrah.

Tujuan fakta di atas diutarakan adalah bagi membuktikan kepada pihak kerajaan betapa pentingnya aspek rohani dalam kehidupan yang mana kita dapat lihat tokoh-tokoh terkemuka Islam kebanyakannya melalui jalan sufi dan tarikat. Sekiranya aspek rohani dan tarikat diperlekehkan maka kita dapat lihat orang Islam dan orang Melayu mencari alternatif lain bagi mengisi rohani mereka.

Antaranya adalah dengan bermeditasi cara yoga, twin hearts, Shamanism, Shamanisme, Taoisme dan banyak lagi. Melalui pengamatan yang dilakukan, mesej yang ingin dibawa oleh pertubuhan ini ialah konsep cakra yang terdapat di dalam agama Buddha di samping menyebut nama Tuhan mereka, konsep penyatuan dengan alam bagi kekuatan rohani serta kekuatan jasmani, dan konsep kasih sayang sesama manusia tanpa mengira agama, bangsa dan negara.

Sekiranya tarikat dan sufi dikaji lebih mendalam oleh pihak kerajaan, maka masalah yang amat serius dari segi akidah umat Islam tidak akan berlaku. Ini kerana tarikat mengajak pengamalnya berzikrullah mengikut kaedah yang disediakan oleh ulama Sunah Wal-Jamaah, menguatkan tauhid dan usuluddin, membina kekuatan rohani orang Islam untuk maju dari pelbagai aspek seperti mana yang telah dibuktikan oleh ulama-ulama yang terdahulu dan tarikat serta sufi membawa konsep kasih dan sayang sesama makhluk Allah tidak kira manusia daripada pelbagai agama, bangsa, negara malahan juga haiwan-haiwan, tumbuh-tumbuhan dan alam semula jadi.

DUA PROGRAM SERENTAK HAFLAH ZIKIR PERDANA MALAM TADI

PUTRAJAYA: Malam tadi tercatat sejarah Haflah Zikir Perdana Sedunia 2017 mengadakan dua program serentak.

Bertempat di Masjid Putra, program Tafaqquh Fiddin diadakan telah mendapat sambutan 3,000 orang. Sejarah majlis  Tafaqquh Fiddin secara umumnya ialah majlis yang bersanad semenjak zaman Rasulullah SAW di mana ianya diwarisi oleh para ulama yang telah mengambil ilmu mereka dari guru guru yang tidak terpitis sanad manhaj keilmuan dan akhlaknya sehingga ia berhasil menjamin pengisian ilmu agama yanng disampaikan itu.

Malam tadi Habib Kazim as Saggaf, Syeikh Afeefuffin Al Jailani, Syeikh Nuruddin Al Banjari, Habib Ali Al Hamid dan Syeikh Faisal Canada telah menyampaikan ceramah mereka berkisar sekitar tajuk Ihsan Asas Wasatiyah.

Di Studio TV Hijrah Cyberjaya pula, diadakanpertandingan marhaban Piala Ahmad Zahid Hamidi yang disiarkan secara langsung oleh TV Hijrah. Kira kira 1.5 juta telah menonton siaran langsung tersebut yang menunjukkan umat Islam menghargai eni marhaban atau dalam Bahasa Melayu lebih dikenali sebagai Selamat Datang.

Seni ini diperkenalkan oleh pendakwah Islam sebagai satu cara mereka berdakwah dan menarik perhatian masyarakat ketika itu. Pertandingan Marhaban Piala Ahmad Zahid Hamidi adalah acara tahunan yang bertujuan untuk mencetuskan satu kebangkitan peradaban Islam.

Enam kumpulan telah menyertai pertandingan tersebut.