Khamis, September 10, 2015

TIDAK PECAT MUHYIDDIN BUKTI NAJIB BUKAN DIKTATOR

Keputusan mesyuarat majlis tertinggi Umno petang semalam tidak memecat atau menggantung keahlian Muhyiddin Yasin, Shafie Apdal, Mukhriz Mahathir, Ahmad Said membuktikan bahawa Presiden Umno, Najib Razak bukannya seorang diktator.

Ini bermakna Najib seorang good listener yang mendengar suara akar umbi yang tidak mahu Umno menjadi seperti tahun 1998. Anda masih ingat apa diktator Dr Mahathir buat pada tahun 1998? Tidak cukup memecat Anwar Ibrahim dari jawatan TPM, Dr Mahathir memecat Anwar dari Umno sehingga Dr Mahathir terpaksa membayar harga yang mahal dengan kehilangan Kelantan dan Terengganu dalam PRU 1999.

Mujur ketika itu orang Cina masih setia menyokong BN menyebabkan BN kekal menang dengan majoriti dua pertiga. Jika orang Cina turut memberontak ketika itu, BN turut kehilangan majoriti dua pertiga.

Apa yang dapat kita pelajari dari peristiwa semalam bahawa Najib bukan mementingkan diri. Ke mana sahaja beliau pergi merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian, beliau tidak disambut seperti dahulu. Di Pasir Gudang, perwakilan Umno tidak bertepuk tangan ketika beliau berucap. Hanya di Kuala Nerus, beliau diberi sambutan yang luar biasa.

Di Langkawi, perwakilan Umno menuduh beliau kuat kencingkan ahli Umno. Siapa yang tidak sedih tetapi beliau tidak mengutamakan kepentingan diri dengan mempengaruhi majoriti ahli majlis tertinggi Umno yang majoritinya orang beliau memecat ketiga-tiga pemimpin yang lantang mengkritik kepimpinan beliau.

Ini bermakna najib berjiwa besar dan beliau mengutamakan parti dari kepentingan diri. Ikut hatinya, sudah tentu Najib mahu pemimpin yang buat onar dipecat tetapi beliau mementingkan parti yang akan menghadapi PRU dalam masa tiga tahun lagi.

Anina Saaduddin dipecat dari Umno bukan kerana Najib marahinya mengkritik beliau kuat kencing tetapi kerana kebodohan dirinya sendiri. Kononnya dia seorang pensyarah di sebuah universiti tetapi beliau tidak baca perlembagaan parti yang mengatakan sebarang isu tidak boleh dibawa ke mahkamah apabila beliau menyaman Najib di atas isu wang derma sebanyak RM2.6 billion.Jadi jangan salahkan Umno apabila Umno memecat Anina kerana akibat beliau terlalu cerdik.Cuba bayangkan jika mesyuarat MKT semalam masih dipengerusikan oleh Dr Mahathir. Yang pastinya Muhyiddin dan Shafie sudah dipecat dari Umno kerana Dr Mahathir yang diktator dan bukannya Najib. Dr Mahathir tidak suka orang mengkritiknya. Malah tulis gosip pun dimarahinya. Kalau tidak percaya tanya taukeh Kumpulan Karangkraf, Hushamuddin Yaacob yang menerbitkan akhbar Watan pada tahun 1988 dahulu?

Jelas Umno tiada agenda memecat sesiapa. Jadi siapa yang cipta khabar khabar angin ini? Ini tidak lain tidak bukan berita pro portal pembangkang yang sengaja mahu melaga-lagakan pemimpin Umno dengan menimbulkan suasana resah gelisah di kalangan ahli Umno. Najib tiada agenda peribadi kerana beliau sudah berikrar akan menyelesaikan isu 1MDB dalam masa enam bulan.

Oleh itu ahli Umno cukuplah berpolitiking. Tibalah masanya semua pihak bersatu untuk menghadapi PRU yang tinggal 36 bulan lagi.