Rabu, Jun 02, 2010

SUBRAMANIAM PATUT BERI LALUAN KEPADA PALANIVEL


Semalam Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak membuat rombakan kecil kabinet yang melibatkan MCA dan MIC sahaja. Palanivel yang tidak dapat bertanding di Hulu Selangor baru-baru ini dilantik Timbalan Menteri sedangkan beliaulah bakal mewarisi kepimpinan MIC pada tahun depan.

Sepatutnya Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. Subramaniam meletakkan jawatan dan beri laluan kepada Palanivel untuk dilantik menteri penuh. Adalah janggal seorang Naib Presiden MIC menjadi menteri sedangkan Timbalan Presiden MIC jadi timbalan menteri pula.

Tapi siapa yang mahu letakkan jawatan menteri yang bergaji lumayan. hanya Datuk Zaid Ibrahim sorang yang berani berbuat demikian. Oleh itu bila Palanivel jadi Presiden MIC pada tahun depan,. wajarlah Subramaniam letak jawatan menteri.

Dr. Chua Soi Lek tidak menuntut kerusi menteri. Biarlah beliau beri tumpuan kepada MCA untuk memenangi hati para pengundi Cina pada pilihanraya umum akan datang. Cho Ha walaupun kalah jawatan Timbal;an Presiden MCA dikekalkan menteri kerana dia adalah regu Dr. Chua. Oleh itu hak Dr. Chua untuk merekomen nama Cho ha kepada PM untuk dikekalkan menteri walaupun berpindah kementerian.

Yang anehnya, kenapa Najib tidak menggugurkan menteri UMNO yang sudah lama seperti Dr. Rais Yatim. Dr. rais suruh Samy vellu bersara dari politik sedangkan beliau pun sudah lama berada dalam kabinet sejak di zaman ayahanda Najib lagi. Berilah peluang kepada orang baru, Dr. Rais!