Khamis, Februari 26, 2009

KALAU SAYANG BM, JANGAN UNDI MUKHRIZ


Datuk A. Samad Said sedia kehilangan gelaran dan penghormatan sebagai Sasterawan Negara dalam memperjuangkan pemansuhan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).

Beliau berkata, gelaran tersebut tidak penting bagi dirinya kerana perjuangan untuk memartabatkan bahasa Melayu lebih utama bagi kelangsungan anak bangsa pada masa depan.

"Kalau hendak ambil (gelaran), ambillah sekarang, perjuangan mesti diteruskan, ia langsung tidak menyentuh saya, kalau fikir itu besar sangat ambil dan simpan sajalah.

"Saya sudah umumkan dulu, saya bukan Sasterawan Negara, saya lebih senang dipanggil sasterawan rakyat," katanya pada sidang akhbar bersama Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) di sini semalam.

Sidang akhbar tersebut diadakan sempena 'road show' anjuran GMP di negeri ini untuk menghimpunkan 100,000 rakyat bagi mendesak kerajaan menghapuskan PPSMI di depan Istana Negara, Kuala Lumpur, 7 Mac ini.

A. Samad yang juga merupakan penasihat GMP berkata, beliau tidak akan berhenti menegur semua pihak terutama dalam isu bahasa walaupun mengetahui kebenaran itu perit.

"Memang dulu, saya seorang sasterawan yang 'berkira-kira' oleh kerana golongan elit yang berkuasa adalah rakan-rakan saya, semuanya saya kenal, kalau bercakap saya tidak mahu sentuh kecuali ada pemimpin yang inginkan fikiran saya secara jujur dan total.

"Sebelum saya pergi haji, sikap saya terlalu menjaga hati walaupun benda itu salah, saya tidak berani menegur tetapi semenjak saya pulang, saya sudah bersedia untuk berkata benar walaupun memeritkan, kalau betul saya sokong," katanya.

Katanya lagi, Kementerian Pelajaran yang masih mempertahankan PPSMI seolah-olah tidak yakin dan percaya dengan bahasa sendiri untuk menjadi medium bagi rakyat menimba ilmu.

Justeru itu, jelas beliau, perjuangan untuk meyakinkan kerajaan akan diteruskan dan semua pihak tidak perlu memandang serong tindakannya berada di atas pentas Pas bagi mempertahankan bahasa Melayu.

"Saya hanya mencari pentas, kalau ada orang yang sediakan pentas, apa salahnya saya berada di sana untuk memperjuangkannya supaya tidak nanti anak cucu kata kita tidak pertahankan bahasa ibunda, tidak nanti mereka kata nenek moyang kita buat.

"Perjuangan saya hanya mendaulatkan bahasa, saya bukan orang politik dan saya tidak fikir akan jadi orang politik, barangkali saya akan menyertai mana-mana parti secara bukan orang politik, tetapi ikut isu yang mesti diperjuangkan," katanya.

Sekiranya kerajaan masih berdegil, beliau meminta rakyat supaya menggunakan kuasa untuk menterjemahkan ketika pilihan raya dengan mengundi menolak pihak yang tidak mendaulatkan bahasa Melayu.

Siapa yang kuatkuasakan dasar belajar matematik dan sains dalam Bahasa Inggeris ini? Tun Dr. Mahathir. Oleh itu para perwakilan pemuda UMNO yang sayang kepada Bahasa Melayu jangan undi anaknya, Datuk Mukhriz yang bertanding kerusi ketua pemuda UMNO Malaysia pada bulan depan. Tunjukkanlah undi protes anda terhadap dasar Mahathir itu dengan mengundi calon lain sebagai ketua pemuda.

Jika anda tetap mengundi Mukhriz maknanya anda merestui yang apa Dr. Mahathir buat kepada bahasa Melayu anda. Sedangkan orang lain bangga dengan bahasa sendiri tetapi kita merojakkan bahasa kita dengan belajar sains dan matematik dalam bahasa inggeris.

TERIMALAH PERLETAKAN JAWATAN ELIZABETH


Mesyuarat Exco Selangor yang bersidang semalam memutuskan bahawa kedudukan ADUN Bukit Lanjan, Elizabeth Wong akan ditentukan selepas siasatan polis selesai.

Saya rasa hairan kenapa Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim takut menerima keputusan Eli meletak jawatan Exco dan ADUN Bukit Lanjan (Bukit Telanjang ?). Adakah PKR takut menerima kekalahan di DUN tersebut bila diadakan pilihan raya kecil?

Eli malu kerana gambarnya disebar dalam internet. Seluruh rakyat Malaysia dapat lihat kemaluannya di internet. Maka dia letak jawatan tetapi Khalid masih menunggu siasatan polis. Buat apa tunggu? Ini bukan soal siapa betul atau siapa salah. Ini soal kemaluan Eli telah dilihat oleh seluruh rakyat Malaysia.

Seperti kata Datuk Nik Aziz Nik Mat, kalau berbogel seorang di rumah tak salah kerana berbogel di tempat tertutup. Cuma tak manis. Eli tak salah. Dia tidur ketika gambar itu diambil oleh boyfriendnya, orang Melayu. Memang hebat orang Melayu boleh jadi boyfriend kepada wakil rakyat China. Yang salah boyfriendnya kerana sebarkan gambar itu. Mungkin dia dibeli oleh pihak tertentu supaya menyebarkan gambar bogel Eli.

Eli malu maka Eli letak jawatan tetapi Khalid pula tak terima. Tak payahlah tunggu lama-lama. Biarlah rakyat Bukit Telanjang memilih wakil rakyat yang baru. Sultan Selangor pun tak nak beri nasihat kepada Khalid mengenai isu ini kerana Baginda above politics cuma Baginda kesal gambar peribadi jatuh ke tangan orang lain.

Oleh itu Khalid terimalah perletakan jawatan Eli sebagai Exco dan ADUN Bukit Telanjang. Lantiklah orang lain sebagai Exco supaya porfolio yang dipegang oleh Eli terus tidak terbengkalai.