Rabu, Mei 23, 2018

KERAJAAN PAS TERUSKAN DANA HARI RAYA

KUALA TERENGGANU, 23 Mei (Bernama) -- Permohonan Dana Hari Raya Aidilfitri 2018 untuk rakyat Terengganu dibuka bermula esok hingga 30 Mei ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelaksanaan Syariah, Pendidikan dan Pengajian Tinggi negeri Satiful Bahri Mamat berkata rakyat Terengganu mempunyai masa seminggu untuk mengisi permohonan itu menerusi laman web iDANATTB

"Bagi permohonan baharu atau mengemas kini data peribadi (bagi permohonan sedia ada) ia boleh dibuat dalam tempoh seminggu dengan mengisi borang secara online di laman web iDANATTB.

"Mana-mana rakyat Terengganu yang tidak dapat mengisi borang menerusi online, mereka boleh mengisi maklumat berkaitan di Pusat Bestari.com atau hadir ke Pusat Khidmat Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) masing-masing," katanya kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat mingguan Exco kerajaan negeri di Wisma Darul Iman, di sini hari ini.

Beliau berkata syarat permohonan adalah sama seperti sebelum ini iaitu warga emas, ibu tunggal, orang kurang upaya dan golongan berpendapatan rendah.

Katanya bantuan itu akan diagihkan seminggu sebelum perayaan Aidilfitri.

Dalam pada itu kerajaan baharu negeri pimpinan PAS juga katanya akan menunaikan dua manifesto pilihan raya umum ke-14 parti itu iaitu menganjurkan perkahwinan percuma kepada pasangan yang kurang berkemampuan serta menangguhkan bayaran pinjaman Yayasan Terengganu bagi tempoh Jun dan Julai.

Oleh yang demikian, Satiful Bahri berkata kerajaan negeri akan meneruskan program Perkahwinan Perdana 2018 untuk siri kedua tahun ini yang dijangka dilangsungkan November depan.

"Untuk siri yang pertama, permohonan itu telahpun ditutup dan dijangka majlis perkahwinan akan diadakan di (kawasan) DUN (Dewan Undangan Negeri) masing-masing bermula 25 Jun ini.

"Bagi pasangan yang tidak berkesempatan mendaftar untuk siri pertama, mereka boleh mengisi permohonan untuk Perkahwinan Perdana siri kedua sekarang bagi majlis yang akan dilangsungkan pada November depan,’ katanya.

Menurutnya, pasangan yang berminat boleh mengisi borang di lawan web Yayasan Pembangunan Keluarga atau di pusat khidmat ADUN masing-masing.
-- BERNAMAARUL KANDA TIPU RAKYAT BAHAWA 1MDB BAYAR HUTANG RM6.98 BILION?PUTRAJAYA: Lim Guan Eng mendedahkan Kementerian Kewangan menanggung pembayaran hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sebanyak RM6.98 bilion sejak April 2017 dan bukan program rasionalisasi syarikat berkenaan.

Bercakap kepada media selepas memulakan hari pertama tugas sebagai Menteri Kewangan hari ini, Guan Eng berkata jumlah berkenaan adalah termasuk pembayaran untuk perjanjian penyelesaian dengan International Petroleum Investment Company (IPIC) berjumlah RM5.05 bilion.


"Perkara ini mengesahkan rasa curiga umum mengenai 1MDB yang selama ini mengaburi rakyat dengan mendakwa mereka telah membayar hutang menerusi program rasionalisasi yang berjaya sedangkan Kementerian Kewangan yang selama ini menyelamatkan 1MDB.

"Lebih buruk, senarai pembayaran hutang terkini itu hanya membabitkan faedah, bayaran kupon dan pendahuluan daripada IPIC.

"Itu belum lagi mengambil kira hutang berbilion ringgit yang akan matang bermula tahun 2022," katanya.

Turut hadir Timbalan Ketua Setiausaha Perbendaharaan Datuk Siti Zauyah Mohd Desa.

Mengulas lanjut, Guan Eng berkata, kerajaan juga perlu melunaskan bayaran faedah pinjaman 1MDB berjumlah RM143.75 juta pada 30 Mei ini.

Selain itu katanya, 1MDB juga perlu menyelesaikan faedah pinjaman berjumlah RM810.21 juta bagi bulan antara September hingga November ini.

"Saya dimaklumkan Arul Kanda masih kekal sebagai Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB sehingga 30 Jun ini. Beliau sehingga hari ini menegaskan yang 1MDB mampu membayar hutangnya.


"Sehubungan itu, saya telah memberi arahan kepada Arul Kanda supaya memberi penjelasan sama ada 1MDB masih mampu membayar hutang yang akan berakhir minggu depan.

"Saya juga telah meminta untuk berjumpa dengan Pengarah 1MDB, Datuk Kamal Mohd Ali dan Datuk Norazman Ayob bagi memberi penjelasan kepada kementerian mengenai situasi semasa dalam 1MDB," katanya.