Sabtu, Januari 20, 2018

AKHBAR CINA PUTARBELIT KENYATAAN MAHDZIR KHALIDPUTRAJAYA: Akhbar Cina Kwong Wah Jit Poh telah memutarbelit kenyataan Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid ketika menyampaikan taklimat dasar kementerian di Putrajaya kelmarin.

Menurut portal berita Malaysiakini, guru-guru dan pegawai yang memegang jawatan dalam parti pembangkang diminta meletak jawatan, lapor Kwong Wah Jit Poh.

Memetik Menteri Pelajaran Datuk Seri Mahdzir Khalid, akhbar Cina itu melaporkan gesaan itu dibuat dibuat kerana kritikan mereka boleh merosakkan imej kerajaan.

“Mereka patut letak jawatan dan gunakan kapasiti parti untuk bercakap atau bertanding dalam pilihan raya umum akan datang jika mereka mahu melawan kerajaan,” beliau dipetik sebagai berkata.

Kementerian akan mengarahkan golongan itu meletakkan jawatan, tambahnya.

“Kita tidak benarkan mereka bekerja dalam agensi kerajaan ketika menjadi pembangkang atau memegang jawatan parti,” katanya.

“Bagaimanapun, katanya, mereka yang menyertai dan memegang jawatan dalam parti pemerintah dibenarkan,” beliau dipetik sebagai berkata.

Mahdzir dikatakan berkata demikian dalam taklimat dasar kementerian di Putrajaya semalam.

Beliau dilapor membangkitkan kisah seorang bekas pengarah di Jabatan Pendidikan Perlis yang menggunakan media sosial untuk menyelar kerajaan.

“Saya juga tahu ada seorang guru besar menjadi pemimpin PKR manakala seorang lagi pegawai Jabatan Pendidikan ada jawatan dalam PAS. Ini tidak dibenarkan,” beliau dipetik sebagai berkata.
Sudah sampai masanya bagi kementerian berkenaan mengharamkan wartawan Kwong Wah Jit Poh menghadiri semua sidang media kementerian.

Di bawah ini dilampirkan berita Bernama yang membuat laporan penuh kenyataan Mahdzir Khalid yang jauh berbeza dengan laporan berita akhbar Cina tersebut yang melanggar etika kewartawanan sepertimana berikut:-

Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid mengingatkan warga pendidik supaya berpada-pada dalam berpolitik agar tidak melanggar peraturan sebagai penjawat awam.


Katanya sebagai warga kerja kerajaan, mereka terikat dengan peraturan tertentu dalam perkhidmatan awam terutamanya berhubung hal yang bertentangan dengan dasar kerajaan.

Bercakap pada sidang media selepas menyampaikan perutusan tahun baharu kementerian itu di sini hari ini, Mahdzir berkata walaupun jumlahnya tidak ramai, kecenderungan mereka menunjukkan politik kebencian perlu diberi peringatan agar tidak berterusan.

"Walaupun ada dalam kalangan pendidik yang menyertai parti politik pembangkang, mereka perlu 'fine tune' dan meletakkan 'buffer zone' antara kerjaya dan ideologi politik agar tidak terlalu menyerlahkan watak pembenci dan antikerajaan," katanya mengulas kecenderungan pendidik menaiki pentas pembangkang dan menyatakan secara terbuka perkara yang tidak disukai berkaitan kerajaan.

Katanya kementerian tidak berhasrat mengganggu warga pendidik terbabit sehingga perlu dipecat daripada perkhidmatan tetapi meminta mereka bertindak secara profesional selaku penjawat awam.