Selasa, Julai 12, 2016

TAKZIAH BUAT KISFI

Malam tadi sahabat saya, Kisfi Zainal, 56 tahun, call saya nak jumpa saya tapi saya masih ada di KT,
belum balik ke Kemaman. Pagi tadi jam 5.23 pagi saya terima wasap dari Kisfi yang mengatakan anaknya meninggal dunia di Hospital Serdang, Selangor.

Saya terus call Kisfi dan baru tahu anaknya meninggal dunia kerana kes langgar lari. Anaknya yang berusia 19 tahun baru beli motorsikal dan Kisfi tak sempat menemui anaknya yang duduk di Kuala Lumpur dengan bekas isterinya pada hari raya baru baru ini.

Kisfi bekas ahli jawatankuasa pemuda Umno Bahagian Kemaman aktif dalam politik sejak berusia 18 tahun lagi. Ketika YB Ismail Alfalah menjadi ADUN Bukit Bandi (nama lama DUN Ayer Putih) dari tahun 1978 hingga 1986, beliau adalah pembantu YB Ismail Alfalah.

Kalau orang Kemaman tak kenal Kisfi, itu bermakna orang itu orang baru dalam politik. Beliau yang berasal dari Kampung Ayer Putih bekerja sebagai juruteknik JKR dan kemudiannya meletakkan jawatan apabila ditukarkan ke JKR Kuala Terengganu. Sewaktu Major (B) Mohamad Awang menentang Datuk Ismail Said bagi jawatan Timbalan Ketua Umno Bahagian Kemaman pada tahun 1993, Kisfi adalah pengurus kempen Major (B) Mohamad Awang bersama Hashim Keling.

Selepas Major (B) Mohamad Awang kalah, Kisfi berhijrah ke Kuala Lumpur dan bekerja dengan sebuah syarikat di Klang yang memohon lesen kontena. Kebetulan Kisfi kenal Menteri Pembangunan Usahawan, Tan Sri Dr Yusof Noor dan Kisfi berjaya memohon beberapa lesen kontena dengan Dr Yusof Noor.

Apabila Dr Yusof tidak lagi menjadi menteri, Kisfi meletakkan jawatan dengan syarikat tersebut dan syarikat itu melantik ketua pemuda Umno Bahagian Kota Bharu, Datuk Fatmi Salleh sebagai pengerusi syarikat yang baru kerana Datuk Fatmi baik dengan menteri pembangunan usahawan yang baru, Datuk Mustafa Mohamad.

Masa inilah Kisfi belajar lagi di Universiti Malaya, Kuala Lumpur sehingga berjaya memiliki ijazah sarjana muda pengurusan perniagaan. Selepas itu Kisfi bekerja dengan sebuah syarikat oil and gas di Kuala Lumpur.Empat tahun lalu beliau kembali ke Kemaman setelah meletakkan jawatan dengan syarikat tersebut. Kini beliau menetap di Kemaman.

Saya kenali Kisfi  pada tahun 1986 ketika beliau bertugas dengan ADUN Ayer Putih, Datuk Harun Hassan. Kami sahabat sama sama susah dan sama senang. Setiap kali dia datang ke Kuala Lumpur dia cari saya, dan setiap kali saya balik ke Kemaman dia orang pertama saya cari kerana kebetulan dia duduk di Chukai.

Hari ini Kisfi kehilangan anak tunggalnya. Takziah buat Kisfi. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya. Alfatihah.