Khamis, Ogos 25, 2011

JANGAN BACA KISAH INI


Jangan baca kisah ini jika anda tidak percaya kepada alam misteri. Setiap kali Haji Mail datang ke Kuala Lumpur, dia menumpang tidur di bilik saya di Taman Samudra. Setiap kali dia datang ke KL biasanya sampai satu minggu.

Saya tak tahu apa urusan Haji Mail di KL sehinggalah minggu lepas saya sakit baru saya tahu apa urusannya di sini.Biasanya saya keluar awal pagi, Haji Mail masih tidur (selepas dia solat subuh di surau). Bila dia balik pada waktu malam, saya sudah tidur. Walaupun kami duduk sebilik, kami jarang berjumpa.

Minggu lepas sewaktu saya sakit, saya berehat di bilik. Masa itu dia cerita apa yang dilakukannya. Dia urus jualbeli barang kebal tidak kira apa saja barang sama ada batu delima atau rantai babi(RB) atau apa saja senjata yang disahkan kebal.

Dia ada pembeli dari sebuah yayasan yang berada di luar negara. Yayasan itu sanggup membeli sebiji batu delima dengan harga RM10 juta.Tetapi wakil yayasan itu duduk di Seremban bernama Datuk Ihsan.

Maka Haji Mail menyuruh kawannya di Kelang, Armazi mencari orang yang ada barang kebal.Bila sudah ada penjual, maka Haji Mail menghubungi Datuk Ihsan melalui Kassim yang duduk di Singapura. Kassimlah yang mengenali Datuk Ihsan.

Haji Mail ajak saya ikut sama untuk melihat urusniaga itu dengan jemaahnya yang terdiri dari 10 orang dalam satu urusan pindahmilik batu delima di sebuah kampung di Jeram, Kuala Selangor.

Pak Hamid seorang bomoh terkenal di kampung itu memiliki beberapa barang yang dikatakan kebal seperti batu delima dan RB. Datuk Ihsan memang berminat membeli batu delima. Maka beliau kena bawa pengeras RM100, buah delima dan bunga melati putih.

Untuk membeli RB, kena sembelih seekor ayam jantan yang ada taji tetapi tidak boleh baca bismillah ketika menyembelihnya. Datuk Ihsan tidak sanggup sembelih ayam itu tanpa membaca bismillah, maka dia tak jadi beli RB.

Setiap benda yang kebal ada penunggunya atau khadamnya. Maka pada hari pertama Datuk Ihsan berjumpa dengan Pak Hamid untuk berkenalan terlebih dahulu.Pak Hamid kena tanya khadam batu delima itu sama ada dia sanggup dipindahmilikkan kepada pemilik baru pada hari esoknya.

Maka Datuk Ihsan terpaksa datang pada hari kedua untuk menguji sejauh mana kebalnya batu delima itu. Pak Hamid mahu Datuk Ihsan sendiri menguji kekebalan batu delima itu.Pak Hamid suruh Datuk Ihsan genggam batu itu selama dua minit. Bila auranya sudah datang, maka Datuk Ihsan kenalah potong rambutnya dengan pisau cukur. Jika rambut itu tidak putus, bermakna keballah batu delima itu. Jika rambut itu putus, maka bermakna tidak keballah batu delima itu.

Sebagai pembeli barang kebal, Datuk Ihsan pun bukan sebarangan orang. Dia sendiri ada khadam yang dikatakan berasal dari bahtera Nabi Nuh.Betapa lamanya khadam beliau. Khadam otai seperti itu sudah tentu digeruni oleh khadam batu delima yang junior.

Sewaktu ujian itu dijalankan, beberapa kali Datuk Ihsan tidak merasa apa walaupun dia sudah genggam batu delima itu. Maka Pak Hamid genggam batu delima itu dan dia suruh Datuk Ihsan potong sendiri rambut Pak Hamid. Bila aura sudah terasa di tangan Pak Hamid, Pak Hamid suruh Datuk Ihsan potong rambut Pak Hamid. Terkejut semua orang bila rambut Pak Hamid putus. Maknanya batu delima di tangan Pak Hamid tidak kebal.

Maka berkecailah harapan Pak Hamid untuk mendapat RM2 juta pada hari itu kerana dia mahu menjual batu delima itu pada harga tersebut.

Yayasan itu mahu membelinya dengan harga RM10 juta.Baki RM8 juta akan dibahagi dua, Pak Hamid RM4 juta manakala bakinya sebanyak RM4 juta lagi dibahagi di kalangan 10 orang ahli jemaah sebanyak RM400,000 seorang.Jika batu delima itu kebal, Pak Hamid dapat RM6 juta pada hari itu. Tetapi memang tidak ada rezeki Pak Hamid dan 10 orang ahli jemaah.

Seorang ahli jemaah, Aman seorang mualaf yang diberi kelebihan Allah dapat melihat jin, nampak khadam batu delima itu duduk di luar rumah ketika ujian sedang dijalankan di dalam rumah. Manakala khadam Datuk Ihsan duduk bersila seperti Datuk Ihsan. Ini bermakna khadam batu delima takut kepada khadam Datuk Ihsan.

Datuk Ihsan yang sudah bersiap sedia dengan peguam dan akauntannya akan membuat bayaran pada hari yang sama jika batu delima itu disahkan kebal. Tetapi oleh kerana batu delima itu disahkan tidak kebal, maka semuanya kecewa tidak dapat duit hari raya. Memang tidak ada rezeki Pak Hamid dan 10 orang ahli jemaah. Lebih-lebih lagi Haji Mail yang paling kecewa meninggalkan anak isteri di bulan Ramadhan di kampung tetapi usahanya tidak menjadi.

Belum ada rezeki Haji Mail nampaknya. Bagi anda yang percaya alam misteri, anda carilah barang kebal. Jika disahkan kebal, anda akan jadi jutawan segera. Bagi anda yang tidak percaya kepada alam misteri, tak payahlah buat kerja seperti ini.Buang masa dan buang duit sahaja.MACAM MANA BN NAK MENANG DI SELANGOR?


Pakatan Rakyat semakin lemah di Selangor bila timbulnya isu gereja di Damansara tetapi hari ini tiba-tiba Dr Khir Toyo menuduh ada menteri yang mahu lihat dia dipenjarakan kerana kes penyalahgunaan kuasanya.

Pakatan sudah lemah sepatutnya memberi kelebihan kepada BN tetapi tulisan bekas MB Selangor itu dalam blognya menyebabkan UMNO Selangor berpecah. Sudah tentu saki baki penyokong Dr Khir masih ada di kalangan ketua bahagian di Selangor.

Macam mana BN nak menang di Selangor kerana perpecahan sesama sendiri? Pakatan Rakyat- PKR, DAP dan PAS bertepuk tangan kerana mereka tak perlu kempen kuat kerana orang UMNO sendiri akan melemahkan BN sendiri.

Tak tahulah bila orang UMNO nak sedar diri kerana tak pernah mengambil ikhtibar dari kekalahan pada tahun 2008. Marilah kita semua bersatu supaya kerajaan BN dapat ditegakkan kembali di Selangor. Takkan mahu lihat Khalid Ibrahim bermaharajalela buat penggal kedua di Selangor.

Dakwaan Dr Mohd Khir Toyo bahawa tiga menteri kabinet mahukan beliau dipenjarakan untuk membolehkan BN merampas semula Selangor, boleh menyebabkan menteri dari Selangor terasa hati, kata ketua penerangan Umno Selangor, Abdul Syukur Idrus.

Selangor Umno Youth Mob Karpal Singh Abdul Syukur Idrus 050309 05"Kesan dakwaan itu (bahawa) ada tiga menteri (yang dimaksudkan). Ada (seorang) menteri di Selangor barangkali terasa hati, dan dua lagi yang lain, saya tak tahu," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Menteri kabinet dari Selangor ialah Datuk Seri Noh Omar yang kini memegang protfolio menteri pertanian dan industri asas tani.

Beliau adalah ahli parlimen Tanjong Karang dan juga timbalan ketua badan perhubungan Umno Selangor yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Sepatutnya Dr Seri Khir Toyo tidak segera melatah dengan mengeluarkan kenyataan yang belum tentu kesahihannya," kata Abdul Syukur yang juga ketua Umno Selayang.

Malah, katanya, dakwaan Dr Mohd Khir dalam blognya semalam, boleh menimbulkan "kekusutan terhadap perkara yang dilihat kembali tenang".

"Umno dan BN nampak begitu mantap untuk kembali menguasai negeri-negeri yang kita kalah," katanya.

NONEAbdul Syukur mengulas pendedahan Dr Mohd Khir Toyo mendakwa tiga menteri persekutuan dalam jemaah menteri sekarang sedang berkonspirasi bagi beliau dikenakan hukuman penjara atas tuduhan rasuah.

Dalam blognya semalam, Dr Khir dilapor berkata beliau tidak akan mendedahkan nama menteri-menteri berkenaan kerana tidak mendapat bukti yang sahih sungguhpun mendakwa beberapa sumbernya sangat boleh dipercayai.

Mengulas lanjut, Abdul Shukur yang juga ADUN Kuang berkata dakwaan Dr Mohd Khir "sesuatu yang memeranjatkannya dan beliau tidak mengetahui kesahihan perkara tersebut".

Sehubungan itu, beliau "tidak nampak" dengan memenjarakan Dr Mohd Khir akan membolehkan BN menumbangkan kerajaan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum akan datang.

"Itu satu pandangan yang jumud dan mendahului kuasa Tuhan. Menang atau kalah dalam pilihan raya, tertakluk kepada prestasi sebagai pemimpin dan kerajaan sebelum ini.

"Ia tidak menjejaskan Umno Selangor, kerana kita mempunyai satu keazaman untuk mengembalikan kuasa kepada BN," katanya.

Menurutnya lagi, rakyat akan memilih calon dan parti yang lebih berketrampilan serta menunjukkan prestasi yang boleh menjamin masa depan rakyat pada masa akan datang.

Ditanya sama ada pemimpin Umno yang lain akan mempercayai dakwaan Dr Mohd Khir, Abdul Sykur berkata beliau tidak tahu sama ada mereka mempercayainya.

"Beliau (Dr Mohd Khir) bos saya dulu, saya bersimpati atas apa yang berlaku kepadanya. Tetapi kepentingan parti perlu didahulukan," katanya.

Sementara itu, ketua pembangkang DUN Selangor Datuk Mohamad Satim Diman berkata dakwaan Dr Mohd Khir itu "tidak ada kena mengena dengan Umno Selangor".

"Sebaliknya ia merupakan masalah peribadinya. Dalam Umno Selangor kita bersatu, banyak program kita buat, PM pun turun. Kita tidak ada masalah," katanya.

Mohamad Satim yang merupakan ADUN Sri Serdang dan bekas setiausaha Umno negeri Selangor berkata beliau tidak tahu mengenai dakwaan bekas menteri besar Selangor itu.

Manakala ADUN Sementa Datuk Abdul Rahman Palil - yang pernah bertugas sebagai exco sewaktu pentadbiran Dr Mohd Khir - juga enggan mengulas mengenai dakwaan tersebut.

"Saya tidak mahu komen, semua itu kawan-kawan saya. Saya kira tidak elok," katanya.