Selasa, Januari 23, 2018

CUKUP UMNO SELANGOR DICERAI DUA KALISHAH ALAM: Setiausaha Badan Perhubungan Umno Selangor menegaskan beliau tidak boleh memberikan gambaran secara terperinci berkaitan nama calon yang bakal diketengahkan pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) yang bakal diadakan tidak lama lagi.

Sebaliknya Datuk Johan Abd. Aziz berkata calon-calon yang diketengahkan nanti akan diteliti oleh Pengerusinya, Tan Sri Noh Omar sebelum dimuktamatkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Saya tak boleh nak spesifik nama-nama calon. Tapi Tan Sri Noh (Omar) seorang pemimpin yang kuat bekerja dan memerhati setiap calon yang bakal bertanding nanti. Tahun ini setiap Parlimen menghantar enam nama untuk parlimen dan dewan undangan negeri. Tengoklah siapa yang layak nanti dialah yang akan mewakili parti,” katanya ketika di temui di pejabatnya di sini, Jumaat lepas.

Datuk Johan yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Semenyih menegaskan, walau bagaimanapun hanya Presiden Umno dan Pejabat Perdana Menteri (PMO) sahaja yang boleh membuat kata putus berkaitan calon-calon Selangor yang layak pada Pru-14 ini. Dipihak Umno Selangor akan menyerahkan kesemua nama-nama tersebut ke PMO untuk dimuktamatkan.

“PM dah cakap tak payah hantar resume. Beliau ada task forcenya untuk menentukan calon sesuai. PM buat begitu sebab tak mahu ada yang melobi. Selain daripada itu, penilaian terhadap calon juga dibuat oleh enam atau tujuh agensi seperti LHDN dan SPRM. Jadi lebih baik kita serahkan sahaja kepada PMO untuk tentukan calon,” katanya.

Beliau menegaskan task force yang dibentuk oleh Perdana Menteri ternyata berkesan apabila dua pilihan raya kecil iaitu di Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar. Umno menang besar pada kedua-dua pilihan raya yang diadakan, tidak lama dulu sehinggakan kemenangan besar kedua-dua calon kawasan berkenaan, membawa imej Umno tetap releven sepanjang zaman.

Datuk Johan seterusnya berkata dari segi semangat untuk memenangi hati rakyat Selangor pada PRU-14 nanti, Umno negeri sudah bersedia. Malah telah begitu lama membuat persediaan bagi merampas semula Selangor daripada Pakatan Harapan (PH). Sejak tewas pada PRU-12 lagi, Umno Selangor telah bangkit dengan satu azam iaitu bekerja dalam satu pasukan.

Beliau menjelaskan akibat tidak bersatu hati di kalangan pemimpin Umno peringkat bahagian, serta perubatan jawatan untuk menjadi calon, Parlimen Sepang kecundang di tangan pembangkang.

“Pada hal Sepang ini merupakan kubu kuat Umno. Oleh kerana pemimpin Pemuda dan Bahagian buat masalah, akhirnya kawasan itu kalah,” katanya.

Datuk Johan berkata untuk PRU-14 ini, Umno Selangor mengharapkan peristiwa di Sepang itu tidak wujud kembali. Mana-mana Bahagian harus memberikan kerjasama penuh serta mematuhi amanat PM yang mahukan ahli-ahli parti memberikan kerjamasma antara satu sama lain, andai kata salah seorang (daripada enam orang) daripada mereka tidak terpilih pada PRU kali ini.

“Cukup dua kali kita diceraikan. Untuk kali ini, Umno Selangor tidah mahu diceraikan buat kali ketiga,” katanya.

Mengenai calon baru yang dikatakan bakal diketengahkan oleh semua negeri, Datuk Johan berkata beliau tidak mahu komen berkaitan calon muda ini. Tetapi beliau berpendapat sebaik-baiknya calon lama juga harus dikekalkan kerana calon lama ini banyak pengalaman serta ada penyokongnya tersendiri.

Datuk Johan turut bercakap mengenai ura-ura Tan Sri Muhammad Mat Taib inginkan jawatan parti apabila kembali menyertai Umno setelah meninggalkan PAS dan PKR, Datuk Johan menegaskan itu semua hanyalah telahan masyarakat semata-mata.

“Pada hal Tan Sri Mat Taib berkali-kali cakap dia masuk Umno sebab mahu lihat agenda Bumiputera di Selangor dapat dikembalikan semula kepada orang Melayu.

“Bila dia lihat sejak pembangkang perintah Selangor, hak orang Melayu sudah tak ada lagi. Sebagai contoh kuota beli rumah untuk Bumiputera telah dihapuskan oleh Menteri Besar, Azman Ali (Datuk Seri).

“Begitu juga dengan Yayasan Selangor tidak dijaga dengan betul dan bangunan asrama telah dijual. Itu sebab Tan Sri masuk balik Umno sebab nak perjuangkan perkara-perkara yang saya sebutkan tadi,” katanya.

Kekalahan dua kali pada PRU-12 dan PRU-13 akibat kelekaan membuatkan Umno Selangor lebih prihatin pada kali ini. Beliau bangkit dari kealpaan lalu menyusun pelbagai strategi termasuk menubukan media sosial dengan harapan media ini nanti memainkan peranan memberikan maklumat kepada seluruh pengundi di negeri itu.

Beliau percaya dengan bantuan media sosial ini, banyak berita-berita tidak benar yang diucapkan oleh pembangkang dapat diviralkan supaya rakyat tahu apa sebenarnyan yang diperkatakan oleh pihak berkenaan.

Malah beliau sendiri membangunkan fb sediri dan pada setiap masa menghantar maklumat berkaitan program-program beliau di kawasannya, Semenyih serta kawasan-kawasan lain di seluruh Selangor.

“Dulu masa jadi kerajaan negeri, kita tak tahu nak bangkang bila pembangkang kata perkara yang tidak betul tentang kerajaan negeri. Sekarang ni baru kita sedar, rakyat harus diberikan berita benar dan bukan berita pembohongan pihak sana,” ujarnya.

Menjawab soalan siapakah bakal dilantik menjadi Menteri Besar Selangor andai kata BN memenangi PRU kali ini, Datuk Johan menegaskan kalau diambil kira soal layak kesemua yang menang nanti layak di pertimbangkan jadi MB Selangor.

“Kesemua 35 kerusi yang menang nanti semua yang menang layak jadi Menteri Besar. Sebenarnya untuk pengetahuan semua, kita tidak pernah memikitkan siapa MB, apa yang kita fikirkan sekarang bagaimana caranya untuk menang di Selangor. Malah Tan Sri Noh (Omar) cakap kita serahkan sahaja kepada Perdana Menteri siapa bakal MB nanti. Hastag kita ialah Selangor Wajib Menang,” katanya.

KAMPUS DIGITAL BUKA LEMBARAN BAHARU

KUALA LUMPUR, 22 Jan (Bernama) -- Pelaksanaan kampus pintar atau kampus digital di seluruh universiti awam menjelang hujung tahun ini akan membuka lembaran baharu dan mewujudkan konsep Ekonomi Pintar, kata Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Idris Jusoh.

Idris berkata pelaksanaan kampus pintar yang mengaplikasikan teknologi untuk setiap urusan dalam kalangan warga kampus itu merupakan satu daripada langkah kementerian menuju ke arah Revolusi Industri Keempat (Industri 4.0) yang memerlukan penggunaan teknologi terkini.

"Ini (pelaksanaan kampus digital) akan membawa satu konsep Ekonomi Pintarkepada negara. Memang ia (aplikasi teknologi) bermula dari kampus, saya percaya ia akan berkembang kepada rakyat,"katanya selepas menyempurnakan Majlis Pelancaran Cashless Campus @UiTM di Sungai Buloh di sini, hari ini.

Turut hadir Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM) Prof Emeritus Datuk Dr Hassan Said, Pengerusi Lembaga Pengarah UiTM Tan Sri Dr Ahmad Zaidee Laidin dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Axiata Tan Sri Jamaludin Ibrahim.

Idris berkata beliau yakin aplikasi kampus digital juga akan turut dilaksanakan di Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) kelak