Isnin, April 06, 2015

JJ DALAM KENANGAN

Saya turut terperanjat menerima berita helikopter terhempas di Sungai Pening sebelah Nirwana jalan ke Kuala Kelawang-Semenyih pada petang Jumaat lalu. Lokasi itu lebih kurang 10 km dari rumah saya di Bandar Tasik Kesuma. Lebih memeranjatkan kerana yang terbunuh itu ialah ahli parlimen Rompin, Tan Sri Dr Jamaluddin Jarjis atau JJ. Saya hubungi adik saya Noridah untuk pengesahan kerana anak adik saya, Fayadh bertunang dengan anak saudara JJ, Raja Diyana. Raja Diyana mengesahkan berita kematian JJ kepada bakal ibu mertuanya. Sepanjang menjadi wartawan, saya tidak rapat dengan JJ. Pernah saya terserempak dengan beliau dalam penerbangan yang sama ke Kota Kinabalu pada tahun 1990. ketika itu beliau baru menang bertanding di parlimen Rompin. Nak ke mana YB, tanya saya. Beliau belum dapat gelaran Dato. Nak ke Tawau. Masa itu beliau ada IPP di Tawau yang mana beliau adalah pemilik EPE Power.

Selepas itu beliau dilantik Pengerusi TNB. Sebagai anak Melayu yang cerdik beliau dapat first class honours dalam bidang kejuruteraan elektrik dari University of Manchester, UK. Ketika ini beliau berkawan dengan Datuk Seri Najib Tun Razak yang mana beliau belajar di University of Nottingham. Tun Razak Perdana Menteri Malaysia ketika itu adalah ahli parlimen Pekan manakala ayah JJ Datuk Jarjis adalah Ketua Polis Pahang. Walaupun ayahnya orang Perak, JJ dilahirkan di Pekan, Pahang. JJ meneruskan pelajarannya dalam master dan PhD dari Canada.Beliau tidak pernah dilantik setiausaha parlimen dan timbalan menteri sebaliknya terus dilantik Menteri Kewangan Kedua dalam kabinet Tun Dr Mahathir Mohamad.

Apabila Pak lah menjadi PM pada tahun 2003, Pak Lah menukarkan beliau ke kementerian perdagangan dalam negeri dan hal ehwal pengguna. Tapi beliau cuma dua bulan di situ apabila Pak Lah melantiknya sebagai menteri sains, teknologi dan inovasi yang sesuai dengan kelulusannya. Beliau melaksanakan visiDR Mahathir yang mahu menghantar angkasawan Melayu yang pertama ke angkasa datuk Dr Sheikh Muzafar. Ketika ini saya berpeluang menemubual JJ secara ekslusif untuk akhbar Warta parlimen Kepala Batas menjelang penghantaran angkasawan malaysia. Dua tahun kemudian saya menemubual beliau untuk akhbar Watan. Ketika itu beliau berhasrat bertanding jawatan Naib Presiden Umno tetapi tak jadi apabila Najib dikatakan merestui Datuk Seri Dr Zahid Hamidi, Datuk SeriHishamuddin Hussein dan Datuk Shafie Apdal bertanding jawatan tersebut pada tahun 2009. beliau kekal menang kerusi majlis tertinggi Umno.

 Apabila Najib jadi PM, JJ dilantik Duta Besar malaysia ke US. beliau menemui Presiden USA, barack Obama dan berjaya meyakinkan Obama melawat ke Malaysia. Selepas itu beliau menjadi penasihat khas PM malah beliau dikatakan salah seorang yang memilih calon BN pada pilihanraya umum 2013. JJ turut dilantik Pengerusi PRIMA yang mana CEOnya, Datuk  Mutalib Alias adalah junior saya di MRSM Seremban. Malam itu beliau sepatutnya menghadiri majlis perkahwinan anak Mutalib tetapi Allah lebih menyayanginya.

 Kali terakhir saya menemui JJ pada 22 Februari lalu ketika anak saudara saya bertunang dengan anak saudaranya. Oleh kerana ayah Raja Diyana sudah meninggal dunia, maka JJ jadi jurucakap majlis. JJ telah tetapkan majlis perkahwinan pada bulan Oktober ini kerana dia beriya benar mahu melihat Raja Diyana kahwin kerana dua anak perempuannya belum kahwin. Kami berbual pelbagai isu sewaktu minum petang itu.Beliau sempat menghadiahkan kami cigar Havana sebatang seorang kepada kami. Saya catat pertemuan kami dalam blog ini pada 23 Februari lalu. Baca http://catatanzabidi.blogspot.com/2015/02/bn-tak-tanding-di-dun-cempaka.html


 JJ menjadi ahli parlimen Rompin selama lima penggal. Beliau sentiasa menang dengan majoriti besar dalam pilihanraya umum 1990, 1995, 1999, 2004, 2008 dan 2013. JJ dikatakan seorang pemurah dan tidak kedekut duit dengan rakyat. Malah beliau melayan semua pengundi Rompin tanpa mengira parti. Ramai orang PAS mengundinya kerana dia turut membantu orang PAS yang minta tolong dengannya. Malah program 1MDB yang hantar orang kampung ke Mekah setiap tahun JJ turut hantar imam yang menyokong PAS ke Mekah. Malam itu saya turut ke HKL menungu jenazah magsa helikopter tiba di HKL. Saya bertemu dengan Datuk Nasir Safar bekas pegawai khas PM. nasir sedih JJ meninggal dalam nahas tersebut. Mereka sama -sama Ketua Pemuda negeri ketika najib jadi Ketua Pemuda Umno malaysia (1987-1993). nasir Ketua Pemuda Umno Johor manakala JJ Ketua Pemuda Umno pahang.

 Ketika itu seorang wartawan yang baru sampai di HKL dari lokasi nahas memberitahu kami helikopter meletup dua kali di udara. Adakah ia perbuatan sabotaj? kerana menurut pilot helikopter yang melintas di situ nampak helikopter itu menjunam dan cuacanya baik tidak ada ribut. Misteri seorang lagi penumpang yang belum dikenalpasti mayatnya agak misteri. Siapa perempuan itu? Adakah dia yang mengebom helikopter itu jika benar berlaku sabotaj. Saya balik awal dari HKL malam itu dab melimpas polis rider yang membawa PM. Mereka sedang berbual sesama sendiri. Kata mereka, kepala Ketua Setiausaha Sulit PM, datuk Azlin putus dalam nahas tersebut. Memang sedih kerana JJ dan Azlin merupakan orang kanan PM. Adakah ada orang cuba sabotaj PM dengan membunuh orang rapat PM? Alfatihah buat mereka semua yang terkorban dalam nahas tersebut.