Sabtu, September 01, 2018

ASTRO AWANI JEMPUT HALIMEY BUKAN UNTUK BERDEBAT TAPI BUAL BICARA

SHAH ALAM, 1 Sept (Bernama) -- Stesen televisyen swasta, Astro Awani menjelaskan bahawa program yang dirancang untuk menemukan dua calon bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Seri Setia bukanlah berkonsepkan debat tetapi bual bicara.

Pengarang kanannya, Ashwad Ismail berkata timbul salah faham apabila tular di media sosial menyatakan calon Pakatan Harapan (PH), Halimey Abu Bakar menarik diri apabila diajak bersemuka dengan pihak lawannya dalam program itu.

Katanya, disebabkan Halimey memaklumkan bahawa beliau tidak dapat hadir, maka program itu pada Rabu lepas diteruskan dengan calon PAS, Dr Halimah Ali sebagai tetamu tunggal.

Bagaimanapun, calon PH itu pula, menurut Ashwad, telah dijemput ke program yang sama pada Isnin ini, namun masih menantikan pengesahan kehadiran.

"Tiada isu dalam hal ini. Program bual bicara (Agenda Awani) adalah medan meraikan ilmu dan kepelbagaian idea.

?"Dalam konteks ini, idea-idea calon itu yang penting untuk warga Seri Setia dan bukannya pertentangan politik semata-mata," katanya ketika dihubungi Bernama, di sini hari ini.

TOMMY THOMAS TAK BERANI BERHADAPAN DENGAN SHAFEE ABDULLAH?

KUALA LUMPUR, 31 Ogos (Bernama) – Peguam terkemuka Datuk Sulaiman Abdullah dilantik mengetuai pasukan pendakwaan dalam perbicaraan jenayah bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang dijadualkan bermula 12 Feb 2019, kata Peguam Negara Tommy Thomas.

Dalam satu kenyataan media hari ini, Thomas juga mengumumkan pelantikan Datuk Seri Gopal Sri Ram, bekas Hakim Mahkamah Persekutuan, yang juga seorang peguam terkenal sebagai Timbalan Pendakwa Raya untuk mengendalikan keseluruhan proses pendakwaan berhubung urusan 1Malaysia Develoment Berhad (1MDB).

"Dengan pelantikan dua individu terkemuka dalam Majlis Peguam ini, komitmen kami untuk mendakwa mereka yang bertanggungjawab terhadap kleptokrasi terbesar dalam sejarah dunia dengan amat serius dan sebagaimana yang diharapkan oleh rakyat Malaysia, sesungguhnya memang tidak boleh diragukan lagi,” katanya.

Thomas berkata Sulaiman merupakan salah seorang peguam terkemuka negara yang berpengalaman luas dalam undang-undang jenayah, termasuklah jenayah kolar putih.

”Kemahirannya tiada tolok bandingnya, dan kebijaksanaannya tiada saingannya. Datuk Sulaiman berintegrti tinggi, dan sesungguhnya merupakan seorang peguam yang berperinsip. Datuk Sulaiman telah bermurah hati bersetuju melepaskan kesemua yuran guaman dan berbesar hati untuk memberikan khidmat bakti beliau atas dasar ‘pro bono’