Khamis, Februari 17, 2011

FINAS AKAN TERUS BANTU FILEM KITA


Perbadanan Filem Nasional (Finas) akan terus membantu pengeluaran, pemasaran dan promosi hasil seni negara terutama filem bagi mendorong perkembangan industri berkenaan, kata pengerusinya, Datuk Seri Salleh Said Keruak pada Rabu.

Salleh menyatakan gembiranya melihat industri filem Malaysia telah mencapai kemajuan besar, dengan beberapa filemnya mendapat pengiktirafan negara luar.

Mengenai sambutan terhadap filem tempatan, Salleh berkata beliau yakin sasaran kutipan jualan tiket panggung wayang RM100 juta untuk filem tempatan tahun ini akan dapat dicapai.

Kutipan itu meningkat dari RM51 juta sebagai hasil tayangan 26 filem pada 2009 kepada RM76 juta dari 29 filem tahun lepas, katanya semasa melancarkan siri baru televisyen, "kopi O" di sini.

Salleh mengulas gesaan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim baru-baru ini agar Finas memperhebat usaha untuk menambah baik kualiti filem tempatan ke tahap antarabangsa, yang termasuk menetapkan sasaran hasil kutipan RM100 juta tahun ini sebagai Indeks Prestasi Utama (KPI).

Sementara itu, sitkom "Kopi O" 13 episod itu sedang menjalani penggambaran di Sabah, yang menampilkan artis popular dari Sabah, Sarawak dan Semenanjung Malaysia.

Siri itu terbitan Pentas Wayang Production berlatarbelakangkan sebuah kedai kopi di Tenom, sebuah daerah yang terkenal dengan produk kopinya, dan menampilkan watak-watak multirasial yang menghabiskan masa luang mereka di situ, sambil membincangkan realiti kehidupan harian, sentimen dan perpaduan di kalangan kumpulan etnik di Sabah.

DR M SETUJU LAPAN TAHUN TEMPOH JADI PM


Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau bersetuju cadangan supaya tempoh perkhidmatan seseorang Perdana Menteri dihadkan kepada lapan tahun.

Beliau berkata cadangan tersebut boleh dipertimbangkan dan sekiranya seseorang itu memberikan perkhidmatan yang terbaik dan tidak melakukan perkara yang memberi kesan buruk kepada negara, maka beliau wajar diberikan peluang untuk dilanjutkan tempoh perkhidmatannya.

"Kalau kita menghadkan tempoh kuasa contohnya satu penggal, ia tidak akan membolehkan seseorang pemimpin itu melakukan tugas dengan efisyen dan gagal melaksanakan apa yang dirancang," katanya.

Dr Mahathir, yang menjawat jawatan itu selama 22 tahun dari 1981 hingga 2003, berkata demikian pada sesi soal jawab di forum Cabaran Semasa Sistem Demokrasi dan Perlembagaan Negara Malaysia Ke Arah Pencapaian Wawasan 2020 di sini Khamis.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas cadangan Anggota Parlimen Pasir Mas Datuk Ibrahim Ali yang mencadangkan agar seseorang yang menjawat jawatan Perdana Menteri dihadkan selama lapan tahun sahaja.

Dr Mahathir berkata tempoh itu relevan kerana pada kebiasaannya selepas mengambil alih tampuk pimpinan negara, seseorang itu perlu mempelajarinya terlebih dahulu.

"Tahun pertama adalah tahun mula mempelajari selok belok pemerintahan, tahun kedua pula tahun merangka dan menyusun pelbagai program, manakala tahun ketiga pula tahun untuk melaksanakan apa yang dirancang.

"Manakala tahun ke empat dah pilihan raya. Jadi mana nak sempat dia nak melakukan apa yang dirancangnya," katanya.

Dalam perkembangan lain, Dr Mahathir ketika mengulas mengenai Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) berkata akta tersebut adalah baik, namun jangan disalahgunakan.

"ISA bukanlah satu keperluan dan saya juga mencadangkan supaya ISA dihapuskan. Namun selepas mendapat nasihat daripada penasihat saya iaitu polis, maka ISA tidak dihapuskan," kata beliau.