Jumaat, Oktober 10, 2008

BERI LALUAN KEPADA MUHYIDDIN


Akhirnya Dr. Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan tanding kerusi Naib Presiden UMNO dan bukannya Timbalan Presiden yang diumumkan sebelum ini. Keputusan Zahid ini sudah tentu mengejutkan kerana sebelum ini dia sudah buat kejutan mahu tanding jawatan nombor dua itu.

Dari segi logik, memang tak lojik Zahid tanding kerusi Timbalan Presiden kerana beliau tak pernah jadi Naib Presiden. Kalau yang bertanding itu ialah Muhyiddin Yassin dengan Ali Rustam, memang logik kerana mereka adalah penyandang Naib Presiden. Begitu juga kalau Isa Samad yang umum tanding Timbalan Presiden kerana beliau pernah jadi Naib Presiden.

Muhammad Muhd. Taib sudah mengesahkan tanding Timbalan Presiden hari ini di Shah Alam. Ketika saya temui beliau selepas meyuarat khas majlis tertinggi UMNO sebelum hari raya baru-baru ini, beliau terkejut bila saya tanya, benarkah Tan Sri nak tanding Timbalan Presiden. Akhirnya pertanyaan saya itu sudah menjadi kenyataan pada hari ini.

Muhammad adalah sebaya dengan Muhyiddin sebagai Naib Presiden. Malah mereka berdua sebaya dengan Najib bagi jawatan itu kerana mereka bertiga menang jawatan tersebut buat kali pertama pada tahun 1993.

Muhammad menang pada tahun 1993, 1996, 2000 tetapi tewas pada tahun 2004. Manakala Muhyiddin menang pada tahun 1993, 2000 dan 2004 dan pernah tewas pada tahun 1996. Maknanya dari segi kekuatan Muhammad dan Muhyiddin adalah seimbang. Muhyiddin jadi MB Johor dari tahun 1986-1995. Dari tahun 1995 menyertai kabinet. Mula-mula sebagai Menteri Belia dan Sukan (1995-1999), Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (1999-2004), Menteri Pertanian dan Industri Asas tani (2004-2008) dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri(kini) manakala Muhammad adalah MB Selangor dari tahun 1986-1997 dan kini adalah Menteri Pembangunan Luar Bandar. Kelebihan Muhammad ialah Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor sedangkan Muhyiddin bukan pengerusi perhubungan Johor.

Sehingga ini Ali dan Muhammad sudah mengesahkan bertanding. Muhyiddin akan umumkan esok manakala ahli parlimen Pulai, Nur Jazlan tan Sri Mohamed sudah umum mahu tanding jawatan itu walaupun beliau tidak ada rekod dalam kerajaan seperti Muhammad, Ali dan Muhyiddin.

Wajarkah jawatan Timbalan Presiden ini dipertandingkan? Kenapa Muhammad dan Ali tidak beri laluan percuma kepada Muhyiddin? Pada tahun 1981, dua orang Naib Presiden, Ku Li dan Musa Hitam berebut jawatan itu yang memberi kemenangan kepada Musa.

Tiga tahun berikutnya, Ku Li tidak puas hati dengan kekalahannya itu lawan lagi Musa. Akhinya mereka berdua beregu pada tahun 1987 untuk menentang Dr. Mahathir Mohamad dan Ghafar Baba yang menyebabkan UMNO akhirya diharamkan pada tahun 1988.

Sejak itu UMNO tidak pernah membuka pertandingan Timbalan Presiden pada tahun 1990, 1993, 1996, 2000 dan 2004. Anwar Ibrahim menang pada tahun 1993 setelah Ghafar tarik diri. Wajarkah jawatan Timbalan Presiden UMNO dipertandingkan semula pada tahun 2008?

Kenapa Muhammad dan Ali tidak berpakat dengan Muhyiddin dan beri laluan kepada Muhyiddin untuk jadi pembantu Najib? Bukankah Muhyiddin yang wajar duduk di kerusi itu kerana beliaulah yang paling lantang mengkritik Pak Lah setelah BN gagal menang dengan majoriti. dua pertiga dalam pilihanraya umum lalu
Tanpa usaha Muhyiddin ini, Pak Lah tak mungkin berundur. Oleh itu Najib patut berterima kasih kepada Muhyiddin. Kalau Najib boleh panggil Zahid untuk tarik diri, masakan Najib tidak boleh nasihati Muhammad dan Ali supaya beri laluan kepada Muhyiddin. Berilah peluang kepada Muhyiddin untuk membantu Najib menguatkan parti