Isnin, Julai 12, 2010

LAWATAN KERJA MB BERJAYA


Pelik tapi benar bila Menteri Besar, Datuk Ahmad Said melakukan lawatan kerja ke daerah Kemaman selama tiga hari bermula Jumaat lalu. Saya kata pelik kerana beliau adalah Ketua UMNO bahagian Kemaman. Jadi apabila program ini dilakukan atas sifat rasmi lawatan Menteri Besar maka terasa pelik sedangkan beliau selalu balik ke Kemaman.

Lawatan tiga hari itu amat berjaya. keempat-empat DUN dalam parlimen Kemaman dijelajahinya. Malam tadi program rasmi berakhir di Dewan MPK, program Malam Anugerah Cemerlang JKKK seluruh Kemaman. Dalam ucapannya, Pegawai Daerah, Haji Kamil Othman hairan kerusi masih kosong bila MB sampai. MB sampai lebih awal dari JKKK. Haji Kamil sempat menyindir supaya JKKK menepati waktu yang mana akhirnya semua kerusi dalam dewan itu penuh.

Dengan bersahaja beliau membuat tiga cerita lucu yang menyindir peranan dan tanggungjawab JKKK kepada masyarakat. Dalam ucapannya pula, MB mahu JKKK bekerja kuat. JKKK adalah nadi kuat akar umbi. Jika JKKK lemah, maka lemahlah UMNO. Oleh itu JKKK perlu bekerja kuat untuk mempastikan UMNO tetap menang dalam pilihanraya umum akan datang.

"Adakah tuan-tuan sanggup JSR kembali memerintah kampung anda?" tanya beliau sambil disambut para hadirin, "Dah serik weh!".

JKKK Kampung Pasir Gajah dipilih jadi JKKK paling cemerlang. Kebetulan Pasir Gajah kampung asal saya yang mana JKKK tersebut turut memenangi hadiah JKKK terbaik bagi DUN Air Putih. Bagi DUN Chukai, JKKK perumahan Gong pauh yang mana terletaknya rumah saya, menang hadiah JKKK terbaik.

Semua ADUN hadiri majlis tersebut kecuali ahli parlimen Kemaman, Datuk Ahmad Shabery Cheek yang diwakili oleh pegawai khasnya, Cikgu Rohani Abdullah yang juga Ketua Wanita UMNO Bahagian Kemaman. Ramai JKKK bertanya ke mana perginya Menteri Belia dan Sukan itu sedangkan majlis itu berlangsung pada hari Ahad, hari tidak bekerja bagi Kuala Lumpur.Sepatutnya beliau selaku ahli parlimen hadiri majlis JKKK itu.