Jumaat, Julai 28, 2017

TAREKAT DAPAT MEMBANTU SELURUH UMAT ISLAM

KUALA LUMPUR:  Yang Dipertua Pertubuhan Tarekat Muktabar Malaysia (PERTAMA), Datuk Ashaari Ibrahim yakin melalui tarekat ia dapat membantu seluruh umat Islam.

Katanya, kekuatan umat Islam yang sebenar terletak kepada mereka yang mengamalkan tarekat.

Sehubungan dengan itu beliau terharu dengan keputusan persidangan ulama sedunia yang diadakan selama tiga hari di UTM yang bersetuju menubuhkan Pusat Sufi Sedunia di Kuala Lumpur.

"Kita akan melengkapkan pusat sufi yang ada di Morocco dan Indonesia," katanya ketika berucap di majlis penutupan persidangan ulama antarabangsa di UTM di sini petang ini.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada penderma yang telah sudi menderma USD1 juta untuk menubuhkan Pusat Sufi Sedunia.

"Pusat ini mungkin akan jadi kenyataan dalam masa enam bulan. Buat permulaan ia akan berpusat di ibupejabat PERTAMA di Jalan Tuanku Abdul Rahman," katanya kepada para pemberita.

MALAYSIA BERJAYA ATASI MASALAH EKSTRIMISME

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengajak semua umat Islam bersatu dan kurangkan perbezaan pendapat.

Katanya, kita kena fokus kepada akar untuk menyelesaikan masalah ekstrism, radikal dan keganasan.

"Kita kena tegas dalam soal ini dan tidak harus berkompromi dalam isu ini," tulisnya dalam buku cenderahati Haflah Zikir Perdana Sedunia 2017

Beliau memuji langkah yang diambil oleh Oxford Centre for Islamic Studies (OCIS) dan Centre for Advance Studies on Islam, Science and Civilization, UTM (CASIS) menganjurkan persidangan kedua meja bulat mengenai Toleransi dan Moderasi Dalam Masyarakat Islam Kontemporari tiga tahun lepas.

Dr Zahid menambah ajaran tradisi islam mengutuk keras sebarang bentuk ekstrimi
sme,radikal dan keganasan.

"Sebagai umat Islam kita kena gunakan segala sumber dan bekerjasama dengan semua pihak untuk menghalang trend ini," katanya.

Katanya, kerajaan telah menahan 240 individu yang terlibat dalam DAESH  sejak Februari 2013 yang mana 90 orang terdiri daripada 70 lelaki dan 16 wanita terlibat di Syria.

"Malaysia agak berjaya mengatasi masalah ekstrimisme ini dengan kerjasama JAKIM yang sentiasa memantau kegiatan mereka," katanya lagi.

Katanya lagi, malaysia amat bertuah kerana dalam masyarakat berbilang kaum dan agama masalah ekstrisme tidaklah ketara.

"Kita tidak ada konfrontasi antara orang Islam dengan bukan Islam di negara ini kecuali ada tiga insiden iaitu Peristiwa 13 Mei, Memali 1985 dan Kampung Medan Petaling  Jaya 2001," katanya.


DIDIK KELUARGA DARI AWAL UNTUK KEMBALIKAN TAMADUN ISLAM

KUALA LUMPUR: Umat Islam diseru mengamalkan cara hidup yang berlandaskan Islam supaya dihormati oleh bukan Islam.

Menurut Sheikh Zulfikar dari Pakistan, umat Islam kena tunjuk tauladan yang baik kepada bukan Islam kerana Islam itu cintakan perdamaian.

"Islam itu indah. Jika keluarga Islam baik maka baiklah masyarakat Islam. Apabila masyarakat Islam baik maka baiklah tamaddun Islam," katanya ketika berucap di persidangan ulama antarabangsa di UTM di sini.

Katanya lagi, untuk mengembalikan tamaddun Islam maka ia perlu bermula dari mendidik ahli keluarga dengan cara hidup Islam. Beliau yang pernah bekerja dengan bukan Islam di luar Negara hairan kenapa kawannya yang berusia 50 tahun belum kahwin.

Kawannya jawab tak perlu beli lembu jika susu lembu mudah dibeli di pasar.

"Cara hidup seperti ini tak perlu diamalkan oleh orang Islam dan kita kena kembali kepada cara hidup Islam yang sebenar," katanya. Beliau yang memulakan kariernya sebagai jurutera telah meletakkan jawatan kerana berdakwah sepenuh masa dalam Bahasa Inggeris dan Urdu.

Beliau telah berdakwah di 60 buah Negara.

ORANG RAMAI DIJEMPUT SAKSIKAN WORLD SAMA' FEST MALAM INI

KUALA LUMPUR: Orang ramai dijemput menyaksikan World Sama' Fest di PICC Putrajaya malam ini.

Dua malam persembahan Sama' di mana pada malam 27 Julai untuk kumpulan muslimah manakala malam ini untuk kumpulan muslimin.

Persembahan malam ini selama 3 jam turut diserikan oleh penyanyi tempatan Datuk Hattan dan Datuk Nash.

Datanglah beramai ramai malam ini untuk menghayati zikir zikir yang disampaikan hanya untuk Allah.