Selasa, September 21, 2010

UMNO PERLU JADI UNITED MALAYSIAN NATIONAL ORGANISATION?


Membaca jawapan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Tan Sri Aziz terhadap tulisan Awang Selamat, saya rasa UMNO sudah tidak releven lagi memperjuangkan nasib orang Melayu.

Nazri takut pengundi Cina dan India tidak akan mengundi calon UMNO yang bertanding di atas tiket Barisan Nasional (BN). Nazri berkata apa yang diperjuangkan oleh Perkasa akan mengurangkan sokongan bukan Melayu kepada BN.

Oleh itu ke mana UMNO mahu pergi? Perlukah UMNO ditukar dari United Malays National Organisation kepada United Malaysian National Organisation? oleh itu parti berasaskan kaum seperti MCA,MIC,PBDS,UPKO perlu dibubarkan dan diserap ke dalam UMNO yang sudah menjadi United Malaysian National Organisational yang menerima ahli berbilang kaum dan agama.

Ini yang dihasratkan oleh Presiden UMNO, Datuk Onn jaafar pada tahun 1951 dahulu yang mahu UMNO dibuka kepada semua kaum. Tetapi ahli UMNO membantah dan Datuk Onn keluar dari UMNO dan menubuhkan Parti IMP yang menerima ahli berbilang kaum.

Nazri berkata apa yang diperjuangkan oleh Perkasa dan Utusan Malaysia tidak mendokong semangat 1Malaysia. oleh itu UMNO perlu diubah konsepnya dan dibuka kepada semua kaum. Sekarang ini pun sudah ada Bumiputera bukan Islam dalam UMNO, maka apa salahnya orang Cina dan India diterima menjadi ahli UMNO kalau itulah maksud Nazri mahu UMNO menjunjung hasrat 1Malaysia.

Bila UMNO dibuka kepada semua kaum, maka terpulanglah kepada ahli-ahli baru UMNO (United Malaysian National Organisation) untuk memilih Presiden, timbalan Presiden, Naib Persidan dan ahli majlis tertingginya. Dengan ini Dr. Chua Soi Lek, Sammy vellu layak menjadi Presiden UMNO yang baru jika ahli-ahli memilihnya dan tidak semestinya orang melayu yang menjadi Presiden UMNO.Mungkin inilah semangat 1Malaysia yang sebenar kerana UMNO sudah menjadi parti berbilang kaum seperti PKR, PPP, DAP dan Gerakan.

Terpulanglah kepada ahli-ahli UMNO sama ada mahu membuka parti itu kepada semua kaum kerana UMNo sudah takut untuk mempertahankan hak Melayu kerana peranan itu sudah diambilalih oleh Perkasa yang UMNO takut bila BN bertanding tidak dapat sokongan bukan Melayu.

Jika ini menjadi kenyataan, sudah tentu Datuk Onn yang bangga kerana cita-citanya untuk membuka UMNO kepada semua kaum akhirnya tercapai.