Selasa, Julai 19, 2011

TAK PERLU IKTIRAF DR. LO' LO'


Ketua Wanita UMNO, Datuk Seri Shahrizat Jalil menganggap kematian ahli parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Ghazali sebagai satu kehilangan yang besar.

Bagi saya, tak perlu pemimpin UMNO mengiktiraf pemimpin PAS yang ternyata telah memecah-belahkan perpaduan orang Melayu. Dr. Lo' Lo' menyebabkan BN kehilangan satu kerusi di parlimen. Wajarkah Menteri Wanita ini memberi penghormatan kepada beliau?

Kalaulah begini semua mentaliti pemimpin UMNO, bila pemimpin pembangkang mati semua dipuji, apa guna mereka bermati-matian menentang pemimpin pembangkang dalam pilihanraya umum? Sebaliknya bila pemimpin UMNO meninggal dunia, ada orang PAS puji pemimpin UMNO?

Apa yang dibuat oleh Shahrizat memanglah baik tetapi tidak menguntungkan parti. Oleh itu lain kali Shahrizat tak payahlah puji pemimpin PAS yang sudah meninggal dunia. Allah tak akan maafkan mereka yang memecahbelahkan perpaduan orang Islam sehingga sanggup orang PAS tidak menegur sapa orang UMNO kerana berlainan pegangan parti.

Jenazah Anggota Parlimen PAS bagi kawasan Titiwangsa Allahyarhamah Dr Lo' Lo' Ghazali, yang meninggal dunia malam Ahad akibat penyakit kanser, telah selamat disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Datuk Keramat di sini, pada Isnin.

Allahyarhamah, 54 dikebumikan kira-kira pukul 11 pagi setelah disembahyangkan di Masjid Al-Akram Datuk Keramat pada pukul 10.30 pagi yang diimamkan oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Antara yang hadir ialah Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang juga Ketua Wanita Umno, ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, dan isteri Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang juga Presiden Parti Keadilan Rakyat.

Ketika ditemui media, Abdul Hadi berkata, pemergian Allahyarhamah merupakan satu kehilangan besar kepada parti memandangkan Allahyarhamah seorang pemimpin yang berjiwa rakyat.

"Beliau mewarisi sifat bapanya, bekas mufti Perak, Datuk Mohd Ghazali Abdullah yang juga antara orang kuat pembentukan Dewan Ulama PAS pada 1951 dimana sentiasa mementingkan isu rakyat," katanya.

Dr Lo Lo yang menerima rawatan komplikasi penyakit kanser meninggal dunia pada pukul 10.13 malam di Hospital Selayang.

Allahyarhamah meninggalkan suami Dr Aminuddin Abdul Hamid Karim dan empat orang anak, masing-masing dua lelaki dan dua perempuan.