Ahad, Disember 07, 2008

RTC PERLUKAN TIGA PENCALONAN LAGI


Mesyuarat perwakilan UMNO Bahagian Pengkalan Chepa semalam telah mencalonkan bekas Ketua Menteri Melaka, Rahim Tamby Chik (RTC) untuk jawatan Naib Presiden UMNO bersama Menteri Pengajian Tinggi, Khaled Nordin dan Menter Pelajaran, Hishamuddin Hussein.


Nampaknya RTC makin hampir mendapat kuota untuk bertanding Naib Presiden UMNO. Beliau perlukan tiga pencalonan lagi. Sehingga kini empat bahagian belum bermesyuarat iaitu Tenom, Larut, Tanah Merah dan Seremban.


Saya rasa RTC akan mendapat lesen untuk bertanding. Harganya untuk dapatkan tiga pencalonan lagi mungkin semakin mahal daripada empat bahagian yang belum bermesyuarat. Beliau kena dapatkah empat pencalonan penuh kot-kot ada lagi bahagian yang ditolak pencalonannya kerana digantung di saat-saat akhir.


Oleh itu RTC yang juga bekas Ketua Pemuda UMNO pada tahun 1993 ini perlu bekerja kuat untuk dapatkan empat pencalonan ini. Jika beliau lepas, ini bermakna sembilan orang yang layak bertanding. Enam dari selatan, Hishamuddin, Syed Hamid Albar, Khaled, Dr. Rais Yatim, Isa Samad dan RTC.


Manakala seorang dari Pantai Timur, Dr. Jamaluddin Jarjis, seorang dari Utara iaitu Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan seorang dari Sabah, Shafie Afdak. Selamat maju jaya kepada RTC. Semoga beliau dapat empat lagi pencalonan.