Jumaat, Jun 22, 2018

UMNO PERLU PEMBERSIHAN KATA KU LISHAH ALAM, 22 Jun (Bernama) -- UMNO perlu melakukan 'pembersihan' dan 'pembaikan' seperti dituntut masyarakat bagi menebus semula integriti parti yang dilihat semakin pudar dalam perjuangannya, kata Tengku Razaleigh Hamzah.

Veteran UMNO berusia 81 tahun itu berkata antara 'pembersihan' yang mesti diutamakan adalah dari aspek lagak kepimpinannya berikutan sebelum ini masyarakat melabel pemimpin parti berkenaan sebagai sombong, melampau elitis malah ada yang sukar dibuat janji temu.

Menyatakan perkara berkenaan antara pendekatan yang akan diketengahkannya jika dipilih sebagai presiden UMNO pada pemilihan parti 30 Jun ini, beliau berkata langkah tersebut juga boleh menjadi 'penawar' kepada persepsi masyarakat terhadap parti itu.

"Kita mahu pastikan polisi parti dapat menyembuhkan semula UMNO khususnya dari aspek integriti yang sebelum ini dilihat kurang disukai masyarakat.

"(Anggota dan pemimpin UMNO) cuba jaga diri, jangan terlibat dalam perkara-perkara yang tidak disukai rakyat seperti rasuah dan sebagainya," katanya kepada pemberita selepas majlis ramah mesra beliau bersama-sama pemimpin dan wakil UMNO Selangor, di sini, malam tadi.

Sementara itu, ahli jawatankuasa komunikasi PH, Khairuddin Abu Hassan mencabar calon Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bersumpah laknat di mana mana masjid kerana Zahid kata beliau tidak melutut menemui Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad

" Dia sanggup menipu dan berbohong semata-mata untuk memenangi jawatan presiden umno yang sudah tidak relevan itu," katanya dalam posting Facebook.

Beliau mendakwa Zahid Hamidi yang memohon untuk berjumpa dengan Dr Mahathir Mohamad

"Atas dasar ini saya pun bertindak menemukan Zahid dengan Perdana Menteri," katanya.

Dr Mahathir memang berat hati untuk berjumpa dengan Zahid Hamidi ini kerana beliau berpotensi untuk putar-belitkan fakta sebenar

"Perdana Menteri sama sekali tidak menjemput Zahid Hamidi tetapi mantan Timbalan Perdana Menteri ini yang merayu untuk berjumpa dengan Dr Mahathir," katanya lagi.

Katanya, kenyataan Zahid Hamidi yang menyatakan Tun Dr Mahathir menyuruh ahli-ahli parlimen Umno melompat masuk PPBM amat tidak berasas sama sekali

Katanya lagi, dalam keadaan 'desperado' Zahid sanggup berbohong demi untuk nak selamatkan peluang beliau bagi.memenangi kerusi Presiden Umno