Khamis, November 12, 2009

BERHATI-BERHATI DENGAN PENIPU INISaya tidak berniat untuk menulis rencana ini tetapi oleh kerana saya telah memberi amaran kepadanya melalui sms pada 10 November 2009 pada jam 10.30 malam tetapi dia tidak mengendahkan sms saya, maka saya terpaksa mendedahkan hal ini dalam blog saya.


Semalam saya suruh bekas boss saya, Azizah Mat Hassan, tuan punya majalah Business Kini membayar gaji saya (Oktober 2009). Jika tidak bayar, saya akan dedahkan dia seorang penipu dalam blog saya. Dia jawab sms saya pada jam 8.21 pagi supaya buktikan dia penipu. Oleh kerana dia suruh saya buktikan, maka saya buktikan dalam tulisan ini.


Saya kata dia penipu kerana dia tidak bayar gaji saya bulan Oktober. Sedangkan dia sepatutnya bayar. Kedua dia tipu tentang jumlah edaran majalah Business Kini kepada orang ramai terutama kepada usahawan yang mahu diwawancaranya. Dia kata 15,000 naskah berada di pasaran padahal dia cetak 5,000 naskah saja. Saya dapat tahu hal ini bila printer datang ke pejabat ambil artwork bulan lepas. Saya tanya dia berapa banyak Azizah cetak, maka anak printer cerita hal angka sebenar.


Saya sempat bekerja dengan Business Kini selama empat bulan mulai 8 Julai 2009. Pada hujung Julai gaji bayar ok. Begitu juga bulan Ogos. Gaji September lambat dibayar pada 15 Oktober. Gaji Oktober sudah dibayar pada 9 November tetapi dia enggan bayar gaji saya kerana dia kata dlam smsnya kepada saya pada 10 November pada jam 4.52 petang, "cara u bekerja dan keluar dengan tak bersopan u rasa layak terima gaji ke?".


Saya hairan dituduh keluar tidak bersopan. Sedangkan saya hantar surat letak jawatan pada pagi Rabu, 4 November. Saya sampai di ofis tak ada orang. Jadi saya tinggalkan surat di depan pintu bersama kunci ofis yang ada pada saya. Seorang lagi staf, Azam tidak datang. Kalau tidak saya serah kepadanya surat itu. Saya kena pergi ke Putrajaya untuk lapor diri di ofis baru.
Nabi Muhammad pernah bersabda, "bayarlah upah kepada pekerja kamu selagi peluhnya belum kering". Saya tuntut hak saya saja. Kalau Azizah tak nak ikut cakap Nabi, dia nak ikut cakap siapa? Takkan nak ikut cakap babi pula.Apa yang saya tuntut adalah gaji Oktober dan saya hantar surat letak jawatan bertarikh Sabtu, 31 Oktober. Itu yang peliknya kerajaan sudah buat peraturan bekerja lima hari seminggu tapi Azizah yang ketinggalan zaman ini masih buat hari Sabtu hari bekerja.

Ikhtibar dari pendedahan ini, kalau tak ada duit, tak payah berniaga majalahlah. Sekurang-kurangnya ada modal RM200,000 baru sedap untuk berniaga majalah. Semua kena bayar cash. Printing kena bayar cash. Nasib baik staf dua orang aja. Bukannya mahal sangat gaji kami berdua. Tetapi itu pun dia tak boleh cari untuk bayar gaji kami awal sedangkan dia kata dia rapat dengan semua menteri. Takkan dia nak cari duit bayar gaji kami berdua tak boleh pinjam duit menteri yang kononnya baik dengannya.
Sekurang-kurangnya empat bulan saya di situ, majalah makin baik. Bahasa sudah tidak berterabur lagi. Apatalah lagi versi English. Nasib baik saya dapat menulis dalam dua versi. Mujur saya bekas editor akhybar politik, maka saya kenal orang politik. Suatu hari dia suruh saya interbiu Datuk Norhayati Onn melalui phone. Saya pun tulis nama Datuk Norhayati Onn tetapi gambar yang keluar Datuk Norhayati Omar. Saya pun beritahu Azizah bahawa itu bukan Norhayati Onn. Kalau tidak malunya saya sebagai editor. Macam mana taukeh sendiri tak kenal yang mana Norhayati Onn, yang mana Norhayati Omar.


Dia kata saya lambat siapkan majalah. Bukan salah saya. Komputer saya rosak. Bila komputer Azam rosak dituduhnya saya guna internet di komputer grafik itu padahal orang lain yang tengok website red-tube sehingga habis kena virus komputer itu.


Susah bekerja dengan boss perempuan. Ada kawan saya berkata dia ada 32 orang majikan. Dan dia pernah bekerja dengan majikan perempuan tetapi semua majikan perempuan disetubuhinya. Saya jawab kalau boss ini telanjang pun, saya tidak bernafsulah.


Dia kuat membebel. Hari pertama saya lapor diri dia burukkkan editor lama, Zaki Awang. Saya hairan orang pakai tudung suka mengumpat hal orang. Rupa-rupanya dia tikam belakang saya. Dia beritahu bekas kakak iparnya, Anita bahawa saya tak boleh buat kerja. Dia suruh Anita cari orang lain untuk gantikan saya. Anita beritahu saya pada 28 Oktober. Dia tak tahu saya kenali Anita sudah lama ketika saya menjadi editor majalah Pesta dahulu. Maka Anita cerita semula kepada saya apa yang dia kata.


Macam mana saya nak bekerja bila boss sendiri burukkan saya di belakang saya. Sebab itu saya beritahunya tak payah dia suruh Anita cari orang lain untuk gantikan saya, saya boleh letak jawatan sendiri. Saya ingat dia burukkan saya depan Anita sahaja. Rupa-rupanya dia burukkan juga saya depan pegawai media Datuk Lajim Okin, Abdullah Karim. Dolah pun cerita Azizah burukkan saya.
Dia tak tahu saya yang cadang nama Dollah kepada Lajim sebagai pegawai media. Lajim saya kenali sudah 20 tahun ketika saya bekerja di Sabah lagi. Selepas Lajim dilantik Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, pada 14 April Lajim panggil saya ke pejabatnya. Dia suruh saya cari seorang pegawai media untuknya. Maka saya cadangkan Dollah bekas editor Warta Parlimen Kepala Batas kepada Lajim.

Hari ini dia jumpa Pro KEKWA burukkkan saya kata saya yang suruh letak RM6,000 untuk iklan 1Malaysia untuk Business Kini. Gila juga Azizah padahal dia yang sign surat itu. Saya sudah hubungi Pro itu supaya batalkan beli iklan Business Kini. Biar padan dengan mukanya.

Saya bosan hari ini sudah 12 November ramai orang cari saya untuk bayar duit Aeon Credit dan sebagainya. Maka saya suruh Aeon call Azizah 0136790657 untuk ambil duitnya kerana dia tak percaya pada 12 November masih belum dapat gaji. Bila Aeon kata Azizah tutup handphonenya, saya suruh dia call ofis 61898579.


Saya sebenarnya tak kenal Azizah kerana sepanjang 22 tahun sebagai wartawan, saya tak pernah kenali nama ini. Bukannya hebat sangat dia. Menulis pun tak betul. Saya tanya kawan-kawan lamanya di majalah Perempuan, dia kata Azizah kuat bohong. Dia kata dia pergi assigment, tetapi dia tak pergi. Semua wartawan di majalah Perempuan tahuhal ini. Seorang kawan saya di Mall beritahu saya aku ingatkan Azizah janda. Katanya, aku letak tangan aku di atas pahanya, dias tak marah pula.


Saya terkejut kerana takkan orang bertudung begitu tak boleh tepis tangan kawan saya. Susah betul bini orang zaman sekarang tak tahu hormati suami.


Saya sedih bila bekas isteri dan anak-anak saya nak duit kerana belum bayar sewa rumah, belum beli barang dapur, duit belanja sekolah, saya suruh bekas isteri saya hantar sms kepada Azizah suruh bayar gaji saya. Dia dengan angkuh menjawab sms bekas isteri saya pada 10 November pada 9.43 malam bahawa dia tidak akan bayar gaji saya.


Tak apalah Azizah hari ini hari engkau. Doa orang teranaiya bekas isteri dan anak-anak saya mudah dimakbul Allah. Kamu tunggulah suatu hari nanti BusinessKini akan tutup juga suatu masa nanti.


Saya tak halal gaji saya yang tak dibayar Oktober. Jawablah di akhirat nanti. Biar Allah membalasnya. Dia marah saya tidur di ofis kerana katanya bil api, bil air, bil telefon melambung. Sedangkan setiap malam saya balik tidur pada jam 4 pagi. Saya menumpang tidur di situ kerana malas berulang dari bilik lama saya di Damansara Damai yang memerlukan dua bas dan ambil masa dua jam naik bas. Maka saya tidur di ofis. Bukannya saya tidur buka air cond yang mana dia tuduh saya buka air cond sepanjang malam. Saya balik karaoke setiap malam pada jam 4 pagi dengan Yazid, Nazrin dan Azmi maka di mana logiknya saya guna api letrik sepanjang malam.


Saya suruh ambil bil terperinci bil telefon dengan Telekom dia tak ambil. Semaklah mana personal call, saya bayar. Kalau official call, ofis bayarlah. Dia marah saya tidur di ofis. Macam mana saya nak sewa bilik kalau gaji lambat bayar sentiasa. Silap-silap tuan bilik halau saya.


Sebagai pekerja, saya patuh arahan dia. Apa yang dia suruh buat, saya buat. Cuma saya bosan dengan sikapnya suka membebel. Kawan saya Hafiz tak suka setiap kali datang mendengar bebelannya.


Sayang betul majalah Business Kini ini boleh buat duit dengan cari iklan. Saya ada team cari iklan. Tapi nak bayar komisen 10 peratus, siapa nak cari iklan. Pak Lah bukan main serius memperkenalkan Azizah kepada Setiausaha Kerja UMNO, Datuk Rauf. Tetapi dia marah kepada Pak Lah pula. Sedangkan Pak Lah sudah buktikan mencari iklan yang bayak untuk Warta Parlimen Kepala Batas dan WATAN.


Saya menyeru kepada semua menteri, ahli parlimen, usahawan jangan tertipu dengan Azizah ini. Dia kata circulation Business Kini 15,000 naskah padahal 5,000 naskhah sahaja. Saya terkejut. Gambar pun tidak bermutu. Kalau Hafiz ambil gambar okaylah. Dia tak bayar gaji saya, maknanya dia tipu sayalah. Maka kita jumpa di Mahkamah Buruh nanti.
NO SUBMARINE RIDE FOR MP


The country's first submarine, KD Tunku Abdul Rahman, is attracting curiosity in the Dewan Rakyat, with a backbencher suggesting that members of parliament be allowed to take a ride inside the underwater craft.


The suggestion came from Datuk Mohd Jidin Shafee (BN-Setiu), saying it would give them a clearer picture on the purchase of two Scorpene-class submarines at the price of RM3.4 billion.


Addressing the issue today Defence Minister Ahmad Zahid Hamidi said only those with high resilience, like the KD Tunku Abdul Rahman crewmen, were able to endure a ride inside a moving submarine.


"Not everyone can handle the ride," he said when winding up the debate on the Supplementary Supply Bill 2010 for his ministry.


Ahmad Zahid, however, invited them to the Langkawi International Maritime and Aerospace Exhibition (Lima '09) on Dec 1-5 to see for themselves the KD Tunku Abdul Rahman.


"I can try to arrange for MPs to be allowed to enter the submarine but I cannot promise that they will be taken for an underwater sight-seeing because it's going to be quite a tough ride," he said.


The Scorpene, a conventional combat submarine that can operate in depths of 100 to 200 metres, is equipped with six torpedo tubes where guided missiles can be launched simultaneously.


The submarine, with a 20 nautical knot speed, also has anti-aircraft missiles and anti-submarine torpedoes.On the issue of armed forces' vehicles being used for activities such as sports, Ahmad Zahid said sports were part of activities of the armed forces.He said that the armed forces had declared either Wednesday or Friday afternoons as a sports day.