Selasa, Julai 06, 2010

MB SINDIR SIAPA?


Pagi ini jam 9 saya terima call dari seorang ahli jawatankuasa uMNO bahagian Kemaman yang ajak saya temuinya di hotel yang disewanya di Kuala Lumpur. Sambil menikmati breakfast di coffee house hotel itu, dia tanya saya siapa yang dituju oleh Menteri besar, Datuk Ahmad Said dalam ucapannya sewaktu mesyuarat perwakilan UMNO bahagian Kemaman Sabtu lalu.

"MB tuju kepada semua ADUN di Terengganu yang tidak turun padang dan lupa pengkalan," kata saya.
"Kenapa MB berucap di Kemaman? Sudah tentu MB tuju kepada wakil rakyat di Kemaman," kata ahli jawatankuasa UMNO bahagian Kemaman itu.
"MB berucap secara umum. Siapa makan lada dia rasa pedaslah," kata saya.
"Pelik juga kenapa dia pilih Kemaman untuk tuju kepada semua YB," kata ahli jawatankuasa itu lagi.
"Mungkin MB tuju kepada timbalannya, Datuk Ahmad Shabery Cheek yang jarang balik ke Kemaman," kata saya selamba.
"Mungkin juga," kata beliau sambil ketawa.
"Dua tahun lepas saya berkempen untuk Tok Mulu Dalam untuk bertanding timbalan ketua bahagian kerana Shabery jarang balik kawasan sejak dia jadi menteri tapi Tok Mulu Dalam tak cukup kuota untuk bertanding. Beliau dapat empat pencalonan sahaja sedangkan kuota kena cukup 20 pencalonan," kata saya.
"Masa dia jadi ahli parlimen dia banyak berada di Kemaman. Bila dah jadi setiausaha parlimen dia balik juga, bila dah jadi menteri, susah nak jumpa dia balik kawasan. Mungkin MB sindir Sabery," tambah ahli jawatankuasa itu.
"Dulu masa saya berkempen untuk Tok Mulu Dalam ramai orang marah kepada saya sedangkan masa tu salah satu sebab kami tonjol orang lawan Shabery ialah kerana dia jarang balik kawasan. Jadi apa yang kami kempen dua tahun lalu sudah disahkan oelh Mb. Jika tidak takkan MB tegur semua YB dalam ucapannya," kata saya.
"Tahun depan sudah tak ada kuota lagi. Kalau ada orang lawan Shabery, mesti banyak undi protes yang muncul," kata beliau.
"Lawan menteri tak boleh menang, tapi biar dia sedar undi protes yang akan muncul nanti,"tambah saya.
"Orang yang tak pernah ada jawatan dalam UMNO tiba-tiba MB tarik dia tanding timbalan ketua bahagian dan terus menang. Jadi dia patut balik selalu kawasan hargai sokongan akar umbi kepadanya. Jangan 10 hari aja balik menjelang pilihanraya umum seperti kata MB," katanya lagi.
" Saya AJK Pemuda yang tolong Shabery lawan ahli parlimen Dr. Ramli Taib bagi jawatan ketua pemuda bahagian pada tahun 1998.Dia kalah pasal semua YB sokong Dr. Ramli ketika itu. Masa tu Ketua Bahagian, Tan Sri Wan Mokhtar arah setiausaha sulit kanannya, Datuk Haji Mohamad Ngah panggil saya beritahu MB marahi saya kerana tolong Shabery lawan Dr. ramli. Apa yang Shabery bantu saya? bukannya dia ingat kepada kawan-kawan lama," tambah saya pula.
"Sepatutnya setiausaha politik lantiklah orang Kemaman. Setiausaha politik pun tak pernah nampak muka di Kemaman. Pegawai khas orang Perak. Setiausaha sulit pun orang luar. jadi dia tak beri peluang kepada orang terengganu bekerja dengan dia," katanya lagi.
"Masa dia mula dilantik setiausaha parlimen, saya sms dia mohon jawatan setiausaha sulit. Tapi dia kata dia nak ambil PTD jadi setiausaha sulitnya. Saya bekas penolong pengarah YPK mana layak jadi setiausaha sulit Shabery," kata saya.
"Bagus juga MB tegur Shabery. Entah dia perasan ke, tidak?" kata ahli jawatankuasa bahagian itu.
"MB tuju kepada semua YB. Kebetulan dia berucap di Kemaman jadi semua orang anggap Mb tuju kepada Shabery yang sudah lupa pengkalan," kata saya.
Seronok juga perbualan kami di hotel itu. Semoga semua YB berubah turun padang selepas ini setelah ditegur oleh MB. Semua YB patut contohi Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Ali rustam yang masih buka pintu rumahnya pada jam 2 pagi.

FELCRA BUKA KAWASAN BARU


Felcra Berhad merancang membangunkan 10,000 hektar kawasan baharu di negeri Terengganu di dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK10).

Eksekutif Kanan Perancangan Projek Felcra Berhad Wilayah Timur Che Mohd Zainun Abd Jalil berkata ia bertujuan menarik lebih ramai peserta dalam rancangan tanaman semula.

"Kawasan tersebut akan ditanam sama ada kelapa sawit atau pun getah," katanya kepada di Kuala Terengganu hari ini.

Selain itu, beliau berkata Felcra juga akan mengadakan program perancangan tanaman semula pokok yang sudah tidak mempunyai nilai ekonomi dan hasil.

Che Mohd Zainun berkata program itu akan dilaksanakan secara berperingkat-peringkat, yang membabitkan kawasan seluas 5,000 hektar.

Beliau berkata sehingga kini, Felcra telah memajukan seluas 24,000 hektar di seluruh Terengganu, termasuk 5,000 hektar yang akan ditanam semula.

Bilangan peserta yang terbabit dalam rancangan Felcra di Terengganu sehingga kini adalah seramai 5,500 orang, katanya.

Che Mohd Zainun berkata, Felcra mengalu-ngalukan mana-mana pemilik tanah yang berminat untuk menyerahkan tanah untuk dimajukan oleh agensi itu.

Beliau berkata antara faedah yang akan dinikmati pemilik tanah jika bersetuju tanah mereka dimajukan oleh Felcra ialah menerima keuntungan bersih apabila ladang mengeluarkan hasil.

Jika bekerja di ladang, pemilik tanah akan dibayar upah bekerja dan jika keluarganya turut bekerja, maka keluarganya juga akan turut dibayar upah.

Che Mohd Zainun berkata pemilik tanah boleh menghantarkan maklumat kepada Felcra Berhad sebagai pelaksana tanah-tanah tersebut.

(dipetik dari teganuku.blogspot.com)

JANGAN SALAHKAN SPR


Betul juga kata pegawai kanan SPR jangan salahkan SPR bila rakyat tidak mendaftar diri mereka sebagai pengundi. pelbagai saluran telah disediakan oleh SPR tetapi mereka tidak ambil inisiatif untuk mendaftar sebagai pengundi.

Mereka ini bodoh tidak tahu guna hak mereka sebagai warganegara untuk memilih kerajaan. Siapa yang mereka hendak undi adalah hak mereka. Bukannya mereka dipaksa mengundi BN. Malah mereka bebas mengundi siapa sahaja untuk membentuk kerajaan negeri dan kerajaan pusat.

Ibubapa hendaklah mengambil inisiatif membawa anak mereka ke pejabat pos bila usia anak mereka genap 21 tahun. Saya sudah amalkan kaedah ini sejak tahun 2003 lagi apabila anak sulung saya, Siti Zuhairatun genap harijadinya yang ke 21 tahun. Saya bawanya ke pejabat pos untuk daftar sebagai pengundi pada harijadinya itu, 31 Mei 2003. Begitu juga anak kedua, Siti Zuraifah yang menyambut harijadinya yang ke 21 pada 6 Mei 2005. Kaedah yang sama saya lakukan pada anak ketiga, Siti Zatul Itri yang menyambut harijadinya yang ke 21 pada 4 Disember 2007. Pada pilihanraya umum 2008, tiga anak saya dapat menunaikan tanggungjawab sebagai warganegara mengundi bersama saya dan isteri. Ini bermakna keluarga saya telah menyumbang lima undi dalam pilihanraya umum tersebut.

Pada 7 Mei lalu, anak keempat saya, Mohd Zuwairi genap usianya 21 tahun. Oleh kerana dia bekerja di Hong Kong dengan MISC maka dia belum daftar lagi sebagai pengundi. Dia akan balik ke Malaysia pada bulan September ini yang sudah tentu saya akan bawanya ke pejabat pos untuk mendaftar sebagai pengundi. Pada 2 Disember tahun depan, anak kelima saya, mohd Zarizi genap 21 tahun dan layak mendaftar sebagai pengundi. Oleh itu ADUN Air Putih, YB Wan Hakim Tan Sri Mokhtar kena jaga saya baik-baik kerana saya ada tujuh undi dalam pilihanraya umum akan datang.