Khamis, Februari 22, 2018

PENGURUS DAN ISTERI DITAHAN REMAN KES RASUAH RM5.4 JUTA
CHUKAI, 22 Feb (Bernama) -- Seorang pengurus pembangunan perniagaan sebuah anak syarikat kerajaan negeri dan isterinya direman tiga hari bagi membantu siasatan kes penyalahgunaan kuasa dan rasuah melibatkan kira-kira RM5.4 juta.

Hakim Mahkamah Sesyen Badrul Munir Mohd Hamdy membenarkan permohonan reman oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Mahkamah Sesyen, di sini hari ini.

Semalam SPRM menahan suspek berumur 59 tahun itu bersama isteri, 52, dua anak mereka masing-masing berumur 31 dan 34, menantu, 34, dan dua proksi di Kemaman dan ibu negara bagi membantu siasatan kes tersebut.

Menurut sumber SPRM, suspek disyaki telah menyalahgunakan kuasa dengan menggunakan kedudukannya memberi projek dan kontrak kepada beberapa syarikat yang mempunyai kepentingan kepada diri dan keluarganya antara 2010 hingga 2017.

Kes disiasat mengikut Seksyen 18 dan Seksyen 23 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (ASPRM) 2009.

Sementara itu di Putrajaya, anak lelaki kepada pengurus pembangunan perniagaan sebuah anak syarikat kerajaan Terengganu dan seorang individu yang dipercayai berperanan sebagai proksi direman lima hari bagi membantu siasatan kes rasuah membabitkan nilai kira-kira RM5.4 juta.

Majistret Aida Khairuddin mengeluarkan perintah reman tersebut terhadap dua lelaki berusia 30-an di Mahkamah Majistret Putrajaya di sini bermula hari ini selepas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuat permohonan.

Semalam SPRM menahan seorang pengurus pembangunan perniagaan bersama empat anggota keluarganya serta dua individu yang dipercayai berperanan sebagai proksi dalam satu operasi khas di sekitar Terengganu dan Kuala Lumpur berkaitan siasatan penyalahgunaan kuasa dan kes rasuah membabitkan nilai RM5.4 juta.

Menurut sumber SPRM, suspek disyaki telah menyalahgunakan kuasa dengan menggunakan kedudukannya memberi projek dan kontrak kepada beberapa syarikat yang mempunyai kepentingan kepada diri dan keluarganya antara 2010 hingga 2017.

Kes disiasat mengikut Seksyen 18 dan Seksyen 23 Akta SPRM 2009.

TAN SRI WAHID OMAR BEKAS PELAJAR MRSM SEREMBAN YANG BERJAYA

Sebagai produk sulung MRSM Seremban (1972-1976) saya bangga dengan kejayaan ramai lepasan MRSM yang pertama di Malaysia itu. Antara yang berjaya ialah Pengerusi PNB, Tan Sri Wahid Omar; bekas CEO Tabung Haji, Tan Sri Ismee Ismail; CEO Telekom, Datuk Seri Mohammed Shazalli Ramly; CEO PR1MA, Datuk Mutalib Alias dan ramai lagi.

Tahun lepas sewaktu saya menemui Setiausaha Kerajaan (SUK) Terengganu, Datuk Wan Nanawi Wan Ismail terkejut mendapati bahwa saya adalah produk MRSM Seremban.


Beliau tanya saya kenapa jadi wartawan tak jadi doktor atau jurutera. Saya jawab masa di MRSM saya banyak baca novel Melayu di perpustakaan maka akhirnya saya lebih minat jadi penulis (wartawan). Kebetulan pula isterinya Toh Puan Anis adalah junior saya di MRSM Seremban.

Semalam saya berpeluang menemui lepasan MRSM Seremban yang berjaya, Tan Sri Wahid Omar di pejabatnya di Menara PNB. Ketika saya melihat Menara PNB yang tersergam, saya terfikir apa akan jadi kepada RM270 billion wang PNB jika DAP memerintah Malaysia suatu hari nanti akibat perpecahan orang Melayu. Sedih saya memikirkannya andai kata igauan ini menjadi kenyataan 50 tahun akan datang.

Sewaktu Tan Sri Wahid menjadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri, saya pernah smsnya untuk menemui beliau tetapi beliau tidak jawab sms saya. Saya faham bahawa beliau amat sibuk.

Bulan Disember lepas saya whatsapp beliau mahu menemuinya. Beliau baca whatsapp saya tetapi tidak jawab. Maka apabila saya terjumpanya di pejabat Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid bulan lepas, saya bersalam dengannya dan memperkenalkan diri saya sebagai seniornya di MRSM Seremban.

Kami bergambar dan masukkan gambar itu dalam Facebook saya yang ditulis caption bukan main sombong Tan Sri Wahid Omar tak layan whatsapp saya. Sahabat saya Datuk Zaharin Mohd Yasin masukkan posting Facebook itu dalam grup whatsapp yang disertai Tan Sri Wahid.

Rupa-rupanya ada hikmah apabila Datuk Zaharin buat begitu. Dua minggu lepas saya whatsapp beliau mahu menemuinya dan terus beliau jawab whatsapp saya dengan menulis sila datang ke pejabatnya pada 21 Februari (semalam).

Semalam Tan Sri Wahid membuktikan bahawa dirinya tidak sombong dan beliau menghantar kami sampai ke pintu lif. Beliau sempat bergurau jangan pula you masuk gambar saya dalam Facebook you kata I sombong lagi. Saya ketawa mendengar gurauan beliau.

Selama setengah jam saya sempat berbincang dengannya tentang masa hadapan PNB. Beliau yang masuk MRSM Seremban dari tahun 1977 hingga 1981 berasal dari Johor Bharu, Johor. Beliau sepatutnya masuk MRSM Kota Bharu. Tetapi oleh kerana jauh dan keluarganya miskin tak mampu hantarnya ke sana maka kakaknya minta tukar ke MRSM Seremban yang lebih dekat dengan kampung halamannya.

Beliau tidak sangka beliau tukar dengan anak Menteri Pelajaran, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mana Mukhriz dipindahkan dari MRSM Seremban ke MRSM Kota Bharu.

Beliau adalah seorang akauntan. Abdul Wahid juga adalah ahli Fellow of the Association of Chartered Certified Accountants (ACCA),United Kingdom dan ahli Institut Akauntan Malaysia / Malaysian Institute of Accountants.

Pada mulanya beliau adalah akantan di Telekom. Pada Oktober 2001, Tan Sri Wahid telah dilantik sebagai Pengarah Urusan/Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan UEM. Pengambilalihan oleh Khazanah Nasional ketika itu menerima reaksi bercampur-campur. Langkah pertama yang Tan Sri Wahid lakukan untuk menangani permasalahan ini adalah untuk membuka kunci nilai konsesi lebuh raya yang diketuai oleh PLUS Expressways. Konsesi tol telah dikaji semula untuk mengurangkan kenaikan kadar tol (dari 5% setahun kepada 3.2% setahun) tetapi meningkat setiap 3 tahun. Ruang untuk hutang UEM untuk disusun semula dan selepas itu melaksanakan penyenaraian IPO di Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia) pada Julai 2002. Satu lagi langkah yang diambil oleh Tan Sri Wahid adalah untuk melupuskan aset bukan teras untuk mengurangkan hutang Kumpulan ke tahap yang lebih terkawal.

Selepas 2 setengah tahun kemudian, hutang Kumpulan telah dikurangkan separuh kepada tahap yang lebih mampan RM16 bilion dengan sebahagian besar dalam bentuk pembiayaan projek. Kumpulan UEM kembali ke landasan yang menguntungkan dengan keuntungan tahunan sebanyak RM500 juta dan dinilai semula aset bersih RM10 bilion. Khazanah Nasional bukan sahaja mencapai objektif utamanya dalam pengambilalihan itu tetapi juga dua kali ganda nilai pelaburan dalam tempoh 3 tahun.

Tan Sri Wahid kembali ke Telekom Malaysia sebagai Ketua Pegawai Eksekutif pada Julai 2004 sebagai sebahagian daripada pelan transformasi GLC yang lebih besar. Beliau telah diberi mandat untuk mengubah TM menjadi syarikat telekomunikasi serantau dengan penekanan khusus pada komunikasi mudah alih. Pengalaman beliau dalam memulihkan Kumpulan UEM dan menjadi Ketua Pegawai Kewangan TM sebelum memberikan persekitaran yang sangat kondusif untuk menjalankan mandat.

Setelah menangani asas-asas perniagaan (secara organisasi, budaya, perkhidmatan pelanggan yang bijak, perniagaan bijak) dan sebagai sebahagian daripada usaha untuk meningkatkan nilai pemegang saham, ia telah memutuskan bahawa Kumpulan TM akan lebih baik yang diasingkan kepada dua entiti tersenarai berasingan. TM International (kini dikenali sebagai Axiata) dengan Celcom dan perniagaan komunikasi mudah alih serantau yang lain di bawah sayapnya telah berjaya diasingkan dan disenaraikan di Bursa Malaysia pada April 2008.

Ini meninggalkan TM sedang disusun semula sebagai Juara Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi Negara (HSBB) menerajui pelaksanaan HSBB negara dalam Kerjasama Awam Swasta dengan Kerajaan Malaysia. Pengasingan "melepaskan" Kumpulan Axiata untuk terus berkembang di seluruh Asia.


Pada Mei 2008, Tan Sri Wahid telah dilantik sebagai Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Maybank, menggantikan Tan Sri Amirsham Abdul Aziz yang ketika itu dilantik sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab bagi Unit Perancang Ekonomi (EPU) selepas Pilihan Raya Umum ke-12.

Dalam tempoh tiga bulan sebelum ketibaan beliau, Maybank memuktamadkan tiga pengambilalihan utama, An Binh Bank di Vietnam, Bank International Indonesia (BII) dan MCB Bank di Pakistan. Beliau menghadapi tiga cabaran utama dalam beberapa bulan pertama di Maybank.


Pertama, beliau terpaksa mengikuti melalui tiga pengambilalihan utama bernilai kira-kira RM11 bilion dan untuk menaikkan perlu ekuiti dan hutang modal yang diperlukan untuk membiayai pengambilalihan. Kedua, untuk menangani krisis kewangan global yang telah berlaku dengan kejatuhan Lehman Brothers, antara lain, pada bulan September 2008. Dan ketiga, untuk meningkatkan prestasi kewangan Maybank.

Manakala pasukan kewangan korporat sibuk menyiapkan tiga pembelian, seluruh pengurusan dan kakitangan ahli sibuk melaksanakan program peningkatan prestasi yang dipanggil LEAP30 - siri 30 inisiatif yang dikenal pasti untuk meningkatkan prestasi Maybank dan mengembalikan kepimpinan pasarannya.

Selepas 18 bulan, aset dan deposit meningkat lebih cepat, perkhidmatan pelanggan yang lebih baik, kualiti aset yang bertambah baik dan keuntungan selepas cukai bangkit semula untuk satu bilion rekod RM3.8 bagi tahun kewangan 2010. Maybank kembali sebagai bank nombor satu di Malaysia dan syarikat yang paling berharga disenaraikan di Bursa Malaysia.

Walaupun ini meninggalkan pasukan, Lembaga Pengarah dan pemegang saham gembira, masih terdapat kebimbangan apabila ia datang kepada kemampanan. keletihan profesional terbukti dan terdapat keperluan untuk menyemak semula struktur organisasi dan melihat semula misi syarikat. Oleh itu, "Tiger Summit" diadakan di Putrajaya yang dikumpul 1000 pengurus atas dan pemimpin. Sidang kemuncak ini bersetuju untuk menerima pakai misi baru untuk Maybank untuk Menginsankan Perkhidmatan Kewangan. Ini bermaksud:

Untuk menyediakan rakyat dengan akses yang mudah kepada pembiayaan, untuk menyediakan terma dan harga yang adil, Menasihati pelanggan berdasarkan keperluan dan mereka; Yang berada di tengah-tengah masyarakat.

Ini bukan sekadar laungan tetapi alasan kerana untuk 40,000 warga Maybank di Malaysia dan di seluruh Asia. Organisasi, yang baru "House of Maybank" telah dicipta dengan tiga teras perniagaan Perkhidmatan Kewangan Komuniti, Perbankan Borong Global dan Insurans & Takaful dengan Perkhidmatan Kewangan Islam dan Operasi Antarabangsa neutral dalam ketiga-tiga tiang perniagaan.

Dengan misi baru dan baru "rumah", Maybank terus melanjutkan kepimpinannya bukan sahaja sebagai bank nombor satu di Malaysia tetapi juga sebagai salah satu kumpulan perbankan serantau atas dengan kehadiran di semua sepuluh negara ASEAN.

The Asian Banker dan Majlis Penasihat bagi Anugerah Pencapaian Kepimpinan kagum dengan pencapaian Abdul Wahid dalam menguruskan Maybank.


Kejayaan beliau mengurus Maybank memikat hati Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mahu beliau menyertai kerajaan sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Tan Sri Abdul Wahid telah dilantik sebagai Senator untuk dilantik sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab bagi Perancang Ekonomi pada 5 Jun 2013. Beliau menyelia beberapa agensi kerajaan seperti Unit Perancang Ekonomi, Unit Kerjasama Awam Swasta (UKAS), Jabatan statistik, Ekuiti Nasional Berhad (EKUINAS) dan Talent Corporation (TALENCORP), TERAJU dan Yayasan Pendidikan Peneraju Bumiputera.

Beliau berjanji bahawa dia akan melakukan segala-galanya dalam kuasanya untuk membantu Malaysia dalam mencapai misi wawasan 2020. Beliau menyatakan bahawa akan menggunakan pengalaman perbankan yang luas untuk membantu Malaysia dengan menggunakannya dalam jabatannya.

Dia adalah seorang ahli Lembaga Pengarah Majlis Pelancongan Penjagaan Kesihatan Malaysia, Ahli Majlis Majlis Wilayah Ekonomi Pantai Timur Pembangunan (ECERDC), Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA), Ahli Majlis Aeroangkasa Malaysia, Ahli Lembaga Pengarah Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera dan Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan Agensi Inovasi Malaysia.

Beliau tidak minat dengan politik walaupun beliau menyertai kerajaan. Beliau tidak mahu disambung jawatan Senator buat penggal kedua. Maka pada Mei 2016, beliau meletakkan jawatan sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri.


Ketika ini beliau menjadi pemandu Uber kerana mahu meninjau kehidupan pemandu Uber. Hanya tiga hari sahaja beliau menjadi pemandu Uber dan ia menjadi viral apabila seorang penumpangnya mengenali beliau dan memuatkan gambar mereka dalam Facebooknya.

Pada 1 Ogos 2016, beliau dilantik sebagai pengerusi Kumpulan Permodalan Nasional Berhad (PNB) menggantikan Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid yang telah tamat tempoh perkhidmatannya pada 31 Julai 2016. Di PNB tugas Tan Sri Wahid lebih mencabar. Semoga beliau dapat membawa PNB ke arah yang lebih gemilang. Syabas Tan Sri Wahid!