Ahad, November 02, 2008

BERI SATU KERUSI NAIB PRESIDEN KEPADA WAKIL SABAH


Satu daripada tiga kerusi Naib Presiden parti perlu diberikan kepada pemimpin Umno Sabah sebagai menghargai peranan parti itu dalam pilihan raya umum lepas, kata calon Naib Presiden Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.


Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan itu berkata pengorbanan rakyat Sabah dalam memastikan kejayaan Umno sebagai tunggak Barisan Nasional perlu diiktirafkan dengan meletakkan seorang daripada pemimpin Umno di negeri itu sebagai pemimpin nombor tiga dalam parti.


"Jawatan ini selaras dengan hasrat kita untuk memperkuatkan jambatan sedia ada antara Semenanjung dengan Sabah dan Sarawak," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan kempen Budi Bahasa Budaya Kita 2008 di sini, hari ini.


Mengenai pencalonan beliau sebagai Naib Presiden parti menjelang pemilihan Umno Mac depan, Shafie berkata beliau yakin anggota Umno sudah cukup matang dalam membuat keputusan untuk memilih pemimpin yang akan mewakili mereka kelak.


"Satu peringatan yang harus dibuat di sini ialah semua ahli harus memperkuatkan parti dan bukannya menjaga kepentingan sendiri," katanya.


Sehingga pukul 3 petang ini, Shafie, yang merupakan Timbalan Ketua Perhubungan Umno Sabah, telah memperoleh 51 pencalonan untuk bertanding jawatan Naib Presiden.


Perlembagaan Umno menetapkan perlu memperoleh sekurang-kurangnya 20 pencalonan untuk layak bertanding jawatan naib presiden parti.


Sepatutnya biarlah orang lain yang bercakap bukan Shafie yang mencanagkan dirinya yang patut duduk di kerusi nombor tiga itu. Dahulu UMNO Sabah pernah menonjolkan Osu Sukam sebagai naib presiden tetapi ditolak oleh para perwakilan. Oleh kerana kerusi naib presiden ada tiga kekosongan, maka sudah sampailah masanya bagi para perwakilan memilih seorang dari Sabah sebagai naib presiden.


Shafie walaupun menteri jaga muzium meminjam kata-kata ahli parlimen Kalabakan, Ghafur Salleh, memang layak duduk di situ memandangkan pengalamannya yang amat luas sebagai setiausaha politik menteri tanah dan pembangunan koperasi, setiausaha parlimen kementerian penerangan, timbalan menteri pertahanan, menteri perdagangan dalam negeri dan hal ehwal pengguna dan menteri perpaduan, kebudayaan, keseniaan dan warisan.

NAJIB PRESIDEN UMNO KETUJUH


Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah menang tanpa bertanding sebagai Presiden UMNO setelah beliau mendapat pencalonan ke-137 untuk jawatan presiden dari bahagian Kapar (Selangor) yang turut mencalonkan Tan Sri Muhammad Muhd Taib bagi jawatan timbalan presiden. Maka berkecailah impian Ku Li yang mahu bertanding jawatan tersebut kerana beliau hanya mendapatsatu pencalonan semalam dari bahagiannya sendiri, Gua Musang.


Tahniah kepada Najib. Walaupun beliau ada pelbagai masalah, beliau tetap menjadi pilihan ahli-ahli UMNO kerana beliau adalah timbalan perdana menteri dan menteri kewangan sedangkan Ku Li tiada apa-apa ibarat semut merah saja sedangkan Najib ibarat gajah.
Najib telah menang tanpa bertanding bagi jawatan presiden selepas mendapat 133 pencalonan pada jam 4.15 petang tadi.


Manakala Muhd Taib pula kini mendapat 28 pencalonan.


Bagi jawatan naib presiden pula, bahagian mencalonkan Datuk Hishammuddin Hussein, Datuk Shafie Apdal dan Tan Sri Isa Samad.Ini bermakna Isa memerlukan satu lagi pencalonan untuk layak bertanding jawatan naib presiden. Beliau kini memperolehi 19 pencalonan.
Dengan ini, kedudukan terkini calon naib presiden ialah Datuk Hishammuddin Hussein 109 pencalonan, Datuk Dr Ahmad Zahid Hamidi (78), Datuk Shafie Apdal (56), Datuk Khaled Nordin (60) dan Datuk Syed Hamid Albar (24).


Calon lain ialah Datuk Rais Yatim (16), Tan Sri Isa Samad (18), Datuk Jamaluddin Jarjis (16), Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik (10), Datuk Shahidan Kassim (6), Datuk Mohamad Hassan (3), Datuk Musa Aman (2), Datuk Mohd Ali Rustam (1), Tan Sri Annuar Musa (1), Datuk Mohd Afifuddin Omar (1) dan Datuk Halimah sadique (1).


5.25 pm Datuk Seri Najib Tun Razak mendapat pencalonan ke-136 untuk jawatan presiden dari bahagian Balik Pulau (Pulau Pinang), yang turut mencalonkan Tan Sri Muhyiddin Yassin bagi jawatan timbalan presiden.Najib telah menang tanpa bertanding bagi jawatan presiden selepas mendapat 133 pencalonan pada jam 4.15 tadi.


Manakala Muhyiddin pula kini mendapat 77 pencalonan.