Sabtu, September 05, 2015

MALAYSIAKINI TIADA SEMANGAT PATRIOTIK?

Saya hairan macam mana portal berita utama di negara ini seperti Malaysiakini boleh menyiarkan berita menteri Singapura menghentam Malaysia? Adakah editor Malaysiakini tidak ada semangat patriotik sehingga sanggup menyiarkan berita seperti itu di saat-saat Malaysia baru sahaja menyambut hari kemerdekaan yang ke 58.

Apakah motif Malaysiakini menyiarkan berita menteri Singapura menghentam negara sendiri? Kalau hendak lariskan portal anda, masakan berita menghentam negara anda pun sanggup anda siarkan kecuali anda ada motif mahu menghancurkan negara sendiri.

Malaysiakini melaporkan Menteri Sumber Manusia Singapura Lim Swee Say mencetuskan kontroversi selepas berucap bahawa beliau berasa beruntung menjadi rakyat republik itu.
Dalam ucapan kempennya semalam, wakil Parti Tindakan Rakyat (PAM) untuk Kawasan Perwakilan Berkumpulan (GRC) Pantai Timur berkata beliau “beruntung tidak menjadi warga China atau Malaysia”.
Beliau juga mengenang kembali kedatangannya bapanya ke Singapura daripada tanah besar China.
“Kemudian bapa saya kenal emak saya, mereka berkahwin dan dapat enam anak.
“Jadi tahun ini kita sambut SG50 (ulang tahun ke-50 Singapura) dan saya fikir, jika bapa saya tidak naik bot ke Singapura, saya mungkin sekarang rakyat negara China,” tambahnya.
Lim juga percaya bahawa pemisahan Singapura dan Malaysia pada 1965 memberi keuntungan.
Jika tidak, katanya, rakyat negara itu sudah tentu sekarang sebahagian rakyat Malaysia.
“Kemudian pada 1965 Singapura dan Malaysia berpisah, kerana (perdana menteri pertama) Encik Lee Kuan Yew mahukan sebuah bangsa tidak mengira bahasa atau kaum – semuanya sama,” katanya.
Beliau juga berkata tidak boleh tinggal di Malaysia kerana ia “milik orang Melayu”.
“Jadi kita tiada pilihan, kita hanya boleh berpisah.
“Jadi saya fikir jika kita tidak berpisah pada 1965, hari ini kamu dan saya akan jadi rakyat Malaysia, heng (beruntung) ah,” katanya.
Ucapan itu dimuat naik dalam Facebook saluran 8 televisyen MediaCorp negara itu.
Pihak yang tidak selesa dengan tindakan itu menuntut beliau meminta maaf. Mengulas ucapan Lim Swee Say, teruk sangatkah Malaysia yang didakwanya negara ini milik orang Melayu.

Adakah kaum Cina di negara ini didera oleh kerajaan Malaysia? Siapa orang paling kaya di Malaysia? Adakah orang Melayu atau orang Cina? Kalau benar Malaysia adalah milik orang Melayu, kenapa kontraktor Melayu yang dapat projek tetapi subkontraktor Cina yang kaya.
Siapa yang terdera rakyat Cina di Malaysia atau rakyat Singapura yang majoritinya kaum Cina? Kononnya rakyat Singapura berdisiplin tetapi bila masuk negara ini, mereka memandu melebihi had laju.
Peraturan ketat di Singapura tidak berjaya melahirkan rakyat Singapura yang berdisiplin kerana di negara ini mereka bebas melanggar peraturan yang dikenakan di negara mereka.
Nampak sangat Lim tidak tahu keadaan sebenar yang berlaku di Malaysia kerana dia seorang yang rasis. Mujur ada kerajaan milik orang Melayu yang sanggup membenarkan rakyat Cina di negara ini buka sekolah vernakular sedangkan Singapura menghapuskan sekolah Cina.
Sehingga ini belum ada menteri Malaysia yang berani menyanggah kenyataan Menteri Sumber Manusia Singapura itu. Jika ada menteri Malaysia buat kenyataan mempertahankan Malaysia, adakah Malaysiakini sanggup memberi keutamaan kepada berita ini. Jika tidak, memang benar anda ada motif mahu menghancurkan negara sendiri.