Jumaat, September 02, 2011

HANG YANG BODOH, MAT SABU


Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu menganggap serangan bertali arus media arus perdana terhadap dirinya bermula 27 Ogos lalu sebagai amat keterlaluan dan menjijikkkan.

Katanya, segala tohmahan bahawa beliau adalah penyokong komunis dan hendak mendewakan fahaman komunis sebenarnya bertujuan memburukkan dirinya dan PAS.

“Isu komunis sengaja ditimbulkan oleh akhbar milik Umno untuk mengalih pandangan rakyat dari menumpukan hal pilihan raya yang bersih dan kenaikan harga barang (inflasi) yang sedang melanda negara.

“Kebebasan media (cetak, pandang, dengar) yang hampir tidak ada di Malaysia membolehkan propaganda BN berjalan tanpa dapat disanggah dengan berkesan oleh pihak yang dituduh atau difitnah,” katanya dalam satu kenyatan media.

Mohamad menjadi sasaran serangan media arus perdana apabila Utusan Malaysia pada halaman utamanya, 27 Ogos lalu mendakwa pemimpin kanan PAS tersebut berkata pengganas Parti Komunis Malaya (PKM) yang menyerang dan membunuh anggota keselamatan dan keluarga mereka dalam tragedi Bukit Kepong adalah sebagai hero sebenar.

Akhbar milik Umno itu juga mendakwa timbalan presiden PAS itu berkata Muhammad Indera, lelaki Melayu yang bersekongkol dengan Goh Peng Tun dan 200 anggota komunis adalah wira dan bukannya 25 anggota polis serta keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan di balai polis itu.

Rentetan laporan itu, media-media milik Umno dan BN terus membidas Mohamad dan menuntut orang nombor dua PAS itu meminta maaf secara terbuka serta mahu beliau didakwa mengikut Akta Hasutan.
Tokoh idola

Tidak terkecuali mengutuknya adalah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menganggap pemimpin kanan PAS itu buta sejarah serta mengkhianati perjuangan bangsa Melayu dalam menuntut kemerdekaan tanah air.

Dalam kenyataan medianya, hari ini, Mohamad menghuraikan alasan mengapa label penyokong komunis yang dilemparkan terhadapnya dianggap keterlaluan. Golongan komunis dikatakan tidak mempercayai kewujudan Tuhan.

“Sepanjang penglibatan saya dalam PAS, di antara tokoh idola saya ialah Jamaludin Al-Afghani, Syed Qutb, Hassan Al-Banna, Imam Khomeini, Omar Mokhtar, Dr Burhanuddin Al-Helmi dan tokoh-tokoh ulama dan cendekiawan Islam.

“Saya pernah ditahan sebanyak dua kali di bawah tahanan ISA. Antara tuduhan ialah sebagai pelampau agama,” katanya.

Menurut Mohamad, beliau memang ada menyebut nama beberapa tokoh, termasuk yang berhaluan kiri seperti Lenin, Mahatma Gandhi, Abraham Lincoln, Jamal Naser, Sukarno, Kamal Attarturk, Ho Chi Minh dan lain-lain lagi.

Namun, katanya, nama pemimpin berkenaan dirujuk sebagai sebagai contoh perbandingan sejarah perjuangan rakyat dan kejayaan mereka. Tetapi sebaliknya, beliau dituduh mendewakan fahaman komunis.

Hakikatnya, kata Mohamad, pemimpin Umno hari ini gusar dan panik apabila rakyat jelata khususnya generasi muda mulai menyedari bahawa sejarah perjuangan kemerdekaan bukan hanya dimiliki dan dipelopori oleh Umno sahaja.

Ulasan saya, jangan salahkan media memperbesarkan isu beliau mendewakan Bintang tiga sebagai hero dalam tragedi Bukit Kepong.

Salahkan diri sendiri yang celupar ketika berceramah. Ini menunjukkan hang yang bodoh, Mat Sabu. Lebih cerdik Karpal Singh dari hang.Inilah akibatnya bila masuk ITM ralit hisap dadah, sampai tak pernah baca buku sejarah. Lebih baik hang gi jumpa Dr. Khoo Kay Kim belajar sejarah daripadanya.