Selasa, Oktober 21, 2008

ALI LAMBANG KEGIGIHAN ANAK MELAYU


Bertemu dengan Ketua Menteri Melaka, Ali Rustam di Pan Pacific KLIA minggu lepas sekembalinya dari mesyuarat Majlis Raja-Raja di Kuala Terengganu, mendorong saya menulis rencana ini. Beliau pernah saya tonjolkan sebagai calon Naib Presiden pada pemilihan UMNO pada tahun 2004 dalam buku saya ANTARA NAJIB, MUHAMMAD DAN MUHYIDDIN: PAK LAH PILIH SIAPA?, yang mana saya tulis biasanya ahli majlis tertinggi UMNO nombor 1 menang mudah bila bertanding jawatan Naib Presiden UMNO. Buku itu saya tulis pada tahun 2003 satu tahun sebelum pemilihan UMNO 2004.

Beliau yang menang majlis tertinggi nombor 1 pada tahun 2000 menang pada tahun 2004 sebagai Naib Presiden UMNO. Maknanya ramalan saya tepat. Ali adalah seorang menteri yang suka jawab sms tetapi kelemahannya, dia jarang ingat nama orang.

Sudah banyak kali saya bertemu dengannya dengan kawan saya, Haji Khalid Karim dari Kijal, Kemaman tetapi dia tak pernah ingat nama saya. Haji Khalid pernah sama-sama dihantar oleh kerajaan Malaysia ke Canada dalam majlis pertukaran belia pada tahun 70an di mana Haji Khalid pergi bersama Ali, Muhyiddin Yassin (Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri) dan Tan Aminuddin (Exco Pahang).
Ali masa itu masih bekerja dengan LLN, Muhyiddin masih bekerja sebagai penolong pegawai daerah dan Tan bekerja sebagai pegawai pertanian. Kebetulan ketiga-tiga pemimpin belia ini berjaya dalam politik negara.

Ali sebagai bekas presiden Belia 4B dan bekas Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM) mudah mendapat pencalonan Naib Presiden tetapi bagi jawatan Timbalan Presiden nampaknya dia baru dapat 13 pencalonan. Dapatkah Ali mendapat kuota (39 pencalonan) dalam tempoh dua minggu ini?

“Saya yakin saya dapat,” kata beliau. Beliau akan menjadi pencabar Muhyiddin jika dapat kuota yang cukup. Berbanding dengan Menteri Pembangunan Luar Bandar, Ali lebih bersih kerana tidak ada skandal peribadi. Oleh itu Ali mampu menjadi saingan kepada Muhyiddin.

Najib sudah tentu lebih suka timbalan yang tidak ada karenah seperti Ali kerana Muhyiddin suka mengkritik pucuk pimpinan. Kalau Muhyiddin boleh menegur Pak Lah, masakan Muhyiddin tidak berani menegur Najib. Dalam jangka masa panjang, sudah tentu sikap Muhyiddin ini tidak disukai Najib. Orang seperti Najib lebih sukakan Ali yang lebih suka bekerja dan kurang bercakap.

Kebetulan pula Ali pernah jadi setiausaha kepada Najib ketika beliau jadi pengerusi biro ekonomi pemuda UMNO Malaysia. Oleh itu Najib pernah berganding dengan Ali. Jadi apa salahnya Najib berganding dengan Ali memimpin negara.

Track record Ali tidak perlu dipertikaikan lagi. Beliau pernah jadi Exco Melaka selama dua penggal di zaman Rahim Thamby Chik dan arwah Zain Ghani. Selepas itu ditarik ke pusat sebagai timbalan menteri pengangkutan sebelum dipindahkan ke kementerian kesihatan. Kembali semula ke Melaka pada tahun 1999 dan kini beliau sudah menerajui Melaka bagi penggal ketiga.

Ali sudah berjaya membawa pelaburan yang besar ke Melaka RM1 bilion lebih. Maknanya kehebatan Ali mengatasi kehebatan Rahim menerajui Melaka. Kelebihan Ali daripada Rahim, Ali sudah menang jadi Naib Presiden UMNO sedangkan Rahim tak pernah menang bertanding Naib Presiden walaupun Rahim pernah menang Ketua Pemuda UMNO sekejap sebelum dijatuhkan oleh Anwar Ibrahim melalui skandal seksnya.

Obama telah berjaya menjadi Gabenor di sebuah negeri di Amerika Syarikat sebelum bertanding jawatan Presiden Amerika Syarikat. Jadi apa salahnya Ali yang sudah berjaya membangunkan Melaka menjadi Timbalan Presiden UMNO pula dan Timbalan Perdana Menteri.

Ada yang menuduh kononnya Ali tidak pandai berbahasa Inggeris. Jika beliau tidak pandai masakan beliau dilantik Presiden World Associations of Youth (Persatuan Belia Sedunia) dan sebagai ketua menteri beliau banyak kali mengetuai delegasi Melaka ke luar negara.

Mampukah Ali mendapat kuota pencalonan yang cukup? Insya-Allah kerana masa masih panjang untuk dapatkan pencalonan dari 125 bahagian. Takdirnya Ali dapat pencalonan yang cukup, Muhyiddin sudah tentu tidak duduk diam kerana ahli-ahli UMNO pasti mahukan timbalan presiden yang tidak menyusahkan Presiden UMNO.

Sebagai anak yatim, Ali terpaksa membatalkan hasratnya untuk belajar di ITM dalam bidang kejuruteraan elektronik kerana dia terpaksa memilih sama ada sambung belajar atau kekal bekerja dengan LLN kerana LLN tidak memberi cuti bergaji.

Namun demikian berkat kegigihannya beliau ambil STP dan sambung belajar secara luar kampus di USM Pulau Pinang dan akhirnya berjaya mendapat ijazah sarjana muda dalam bidang sains sosial. Di antara rakan sekampusnya ialah Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said; bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh dan Menteri Besar Perlis, Datuk Isa Sabu.

Ali adalah lambang kegigihan anak Melayu yang bekerja sambil belajar. Ada yang setengahnya sudah bekerja tetapi sudah malas belajar. Tetapi Ali tidak jemu-jemu menimba ilmu walaupun sudah bekerja. Ali meniti kejayaan demi kejayaan dari satu anak tangga ke satu anak tangga dalam politik yang bermula sebagai Setiausaha Khas Ketua Menteri Melaka, Exco Kerajaan Melaka, Timbalan Menteri Pengangkutan, Timbalan Menteri Kesihatan dan akhirnya Ketua Menteri Melaka.

Dapatkah anak Bukit Katil ini mengikut jejak langkah anak Melaka terdahulu, Tun Ghafar Baba sebagai Timbalan Presiden UMNO? Jawapannya terletak di tangan 125 UMNO Bahagian yang belum bersidang lagi.

PELIKNYA DR. RAIS


Pelik juga bila Menteri Luar, Dr. Rais Yatim tidak pertahan Pak Lah yang mengkritik bekas Presiden UMNO, Dr. Mahathir Mohamad. Sebagai menteri yang dilantik Pak Lah dan sebagai ahli majlis tertinggi UMNO yang dilantik Pak Lah, sepatutnya beliau menyokong Pak Lah dalam soal ini.

Pak Lah ada juga benarnya kerana Dr. Mahathir bukan lagi ahli UMNO, kenapa dia perlu atur siapa yang jadi presiden, timbalan dan naib presiden UMNO. Dr. Mahathir pun sebut nama Dr. Rais tetapi perwakilan nampaknya tidak minat dengan bekas timbalan Ku Li ketika mereka dalam Semangat 46 dahulu.

Dr. Rais kata Dr. Mahathir ada locus standi untuk buat kenyataan tentang UMNO kerana 22 tahun beliau menerajui UMNO. Kita tidak persoal hak Dr. Mahathir, tetapi yang dipersoal kenapa beliau beriya benar menentukan siapa yang layak duduk di kerusi ini dan di kerusi itu.

Sekarang ini semua berkiblatkan Najib. Itulah budaya politik UMNO. Pokok belum tumbang, kera sudah melompat ke pokok lain. Pak Lah ada masa lima bulan lagi. Kuasa melantik menteri adalah kuasa penuh Pak Lah. Pak Lah berhak pecat dua menteri yang tidak menyokongnya seperti Muhyiddin dan Dr. Rais.

Kalau Muhyiddin dipecat dari jawatannya, mampukah beliau dapat pencalonan yang tinggi kerana sudah jadi budaya UMNO memilih pemimpin kerana ada jawatan dalam kerajaan. Pak Lah boleh buat begitu tetapi Pak Lah bukannya manusia yang kejam.

Dr. Rais sejak kembali ke dalam UMNO amat terhutang budi kepada Dr. Mahathir yang melantiknya semula sebagai menteri. Isterinya, Masnah Rais dikatakan main peranan supaya Dr. Rais kembali dalam UMNO kerana Masnah mempunyai hubungan yang baik dengan Dr. Siti Hasmah, isteri Dr. Mahathir. Walaupun Dr. Rais sudah membakar jambatan, tetapi Dr. Mahathir yang pemaaf menerimanya kembali dalam kabinet.

Pak Lah melanjutkan perkhidmatan Dr. Rais dalam kabinetnya setelah menjadi Perdana Menteri pada 31 Oktober 2003. Pak Lah pernah cadangkan nama Dr. Rais sebagai Setiausaha Agung Komanwel tetapi Dr. Rais menolaknya. Sebaliknya Dr. Rais dikekalkan dalam kabinet Pak Lah selepas pilihan raya umum 8 Mac lalu walaupun beliau tidak patuh kepada arahan Pak Lah supaya menjadi Setiausaha Agung Komanwel.

Ke mana Dr. Rais selepas ini? Apakah beliau akan kekal dalam kabinet Najib? Beliau paling lama jadi ahli parlimen sejak tahun 1974. Dilantik oleh Tun Razak dalam kabinetnya sebagai setiausaha parlimen sebelum dibawa balik ke Negeri Sembilan sebagai Menteri Besar pada tahun 1978 oleh Hussein Onn. Jika Najib mengekalkan Dr. Rais, beliaulah satu-satunya anak yatim yang dapat berkhidmat dengan ayah dan anak (Tun Razak dan Najib).

SHAHIDAN SEDAR DIRINYA


Akhirnya Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perlis, Shahidan Kassim menarik diri dari pertandingan Naib Presiden UMNO. Baguslah beliau sedar bahawa beliau tidak layak merebut jawatan itu.

Apatah lagi beliau kini tiada jawatan dalam kerajaan. Kalau beliau masih Menteri Besar Perlis mungkin beliau mampu dapat kuota (20 pencalonan) yang cukup untuk bertanding.

Sehingga kini beliau mendapat enam pencalonan di tempat keenam selepas Hishamuddin (55), Dr. Zahid (38), Shafie (32), Khaled (32, Syed Hamid (12), Isa (7). Beliau berkongsi enam pencalonan dengan Dr. Rais. Shahidan akan mempertahankan kerusi MKTnya yang dimenangi sejak tahun 1996. Bagi kerusi MKT, beliau baru cukup kuota, 10 pencalonan. Beliau menang MKT sejak tahun 1996. Hanya sekali beliau tewas pada tahun 2000 dan 2004 beliau kembali menyertai MKT semula.

Inilah budaya UMNO. Bila tiada jawatan dalam kerajaan, bahagian tidak akan calonkan penyandang jawatan (ahli majlis tertinggi) sama ada mengekalkan jawatan atau bertanding jawatan yang lebih tinggi. Lihatlah senarai calon MKT sekarang siapa yang top. Semuanya yang ada jawatan dalam kerajaan.

Top ten ialah Ketua Menteri Sabah, Musa Aman (51), Menteri Pembangunan Koperasi dan Usahawan, Noh Omar (51), Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Mustapa Mohamed (50), Pengerusi FELCRA, Tajuddin Abdul Rahman (47), Menteri Besar Johor, Ghani Othman (44), Timbalan Pengerusi Perhubungan Pulau Pinang, Zainal Abidin Osman (44), Pengerusi SPNB, Azian Osman (43), Menteri Kerjaraya, Mohd. Zain Mohamed(42), Menteri Belia dan Sukan, Ismail Sabry Yaacob (41) dan Timbalan Menteri Kesihatan, Dr. Latif Ahmad (40).

Hanya seorang yang tiada jawatan dalam senarai top 10 iaitu Zainal Abidin Osman yang mewakili Pulau Pinang. Menteri Luar, Dr. Rais Yatim mendedahkan bahawa untuk dapatkan pencalonanNaib Presiden, beliau diminta sejumlah wang oleh Ketua Bahagian tetapi beliau tidak layan dengan permintaan itu.

“Kalau nak calon, calonlah,” katanya yang baru dapat enam pencalonan. Masih ada dua minggu. Mungkin beliau dapat mengejar kuota pada minggu terakhir.

Sehingga ini 47 orang dapat kuota yang cukup untuk bertanding merebut 25 kerusi MKT dan pada dua minggu terakhir ini mungkin lebih ramai yang layak bertanding.