Sabtu, September 11, 2010

25 BAYI LAHIR DI KL


Seramai 25 bayi dilahirkan di beberapa hospital di sekitar Lembah Klang ketika umat Islam menyambut ketibaan 1 Syawal hari ini.

Kelahiran bari-bayi Raya itu amat bermakna bagi ibu bapa masing-masing yang menyambut ”hadiah istimewa” itu dengan penuh kegembiraan dan rasa syukur.

Hospital Kuala Lumpur mencatatkan jumlah kelahiran tertinggi dengan 15 bayi setakat 2 petang ini dengan bayi pertama dilahirkan pada pukul 3.59 pagi.

"Seramai lapan bayi lelaki dan tujuh bayi perempuan di mana lapan daripadanya berbangsa Melayu, empat India manakala masing-masing satu Myanmar, Indonesia dan Afrika,” kata seorang jururawat dari wad bersalin hospital itu ketika dihubungi.

Di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), seramai lapan bayi dilahirkan iaitu enam bayi lelaki dan dua bayi perempuan.

Hospital Pantai Kuala Lumpur pula mencatat dua kelahiran dengan satu lelaki dan satu perempuan dengan kelahiran pertama pada pukul 6.07 pagi.

Bercakap tentang bayi yang lahir pada hari raya aidilfitri ini, teringat saya pada hari raya aidilfitri 21 tahun lalu dimana anak lelaki saya, Mohd. Zuwairi dilahirkan pada hari raya pertama di Hospital Queen Elizabeth, Kota Kinabalu.

Semalam dia call kami dari kapal MISC yang dalam perjalanan dari Hong Kong ke Los Angeles. Kali pertama Zuwairi berhari raya tanpa keluarga. Sedih juga bila dia tiada bersama kami. Bulan depan dia akan balik ke Malaysia.