Ahad, Mac 28, 2010

PERWAKILAN MCA SUDAH MAAFKAN SOI LEK


Kemenangan Datuk Seri Dr Chua Soi Lek sebagai Presiden MCA yang baru membuktikan bahawa para perwakilan MCA sudah memaafkan bekas Menteri Kesihatan itu yang terlibat dalam skandal seks.

Bekas timbalan presiden MCA itu mendapat 901 undi manakala bekas Presiden MCA, Tan Sri Ong ka Ting mendapat 833 undi manakala Presiden MCA, Datuk Seri Ong tee Keat mendapat 578 undi.

Para perwakilan MCA menolak Menteri pengangkutan untuk memimpin parti itu dengan memilih bekas menteri yang tidak menjadi ahli parlimen pun. Beliau tidak dipilih sebagai ahli parlimen pada pilihanraya umum 2008.

Usaha Ong ka Ting untuk memimpin MCA semula ditolak oleh para perwakilan dan nampaknya mereka lebih suka ia dpimpin oleh Dr Chua. UMNO sebagai rakan utama BN perlu menerima Dr. Chua sebagai presiden MCA yang baru dan Datuk Seri najib selaku Perdana Menteri perlulah melantik Dr Chua sebagai senator dan membawanya semula ke kabinet kerana itulah kehendak majoriti ahli-ahli MCA.

Dalam pertandingan timbalan presiden pula, Menteri kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai mengalahkan Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Datuk Kong Cho Ha dengan majoriti 65 undi. Liow mendapat 1,171 undi manakala Kong memungut 1,106 undi.

Berikutan kelahnya Ong Tee keat dan Kong Cho Ha, dua kementerian akan kosong iaitu Menteri pengangkutan dan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan. Adakah Najib akan melantik Dr Chua sebagai Menteri pengangkutan yang baru? Dan adakah naib presoden baru, Chor Chee heung akan dilantik sebagai Menteri perumahan dan kerajaan Tempatan?

Segala-galanya terjawab pada 31 Mac ini yang mana Najib kata ada satu kejutan besar akan berlaku pada hari tersebut. Mungkinkah rombakan kabinet baru dibuat pada hari tersebut yang bukan sahaja melibatkan MCA malah melibatkan semua parti komponen BN.

BERANIKAH BN UBAH STATUS QUO?


Berdasarkan status quo, MIC yang patut mewakili BN pada pilihanraya kecil parlimen Hulu Selangor pada akhir April ini.Tetapi sudah ada desakan supaya UMNO meletakkan calonnya, Tan Sri Muhammad Muhd Taib yang juga bekas Ketua UMNO Bahagian Hulu selangor bertanding di situ.

Beranikah BN mengubah status quo yang ada? Jika kerusi MIC diserahkan kepada kepada UMNO, ini bermakna UMNO Selangor terpaksa mengorbankan kerusi lain kepada MIC pada pilihanraya umum akan datang.53 peratus pengundi Hulu Selangor adalah pengundi Melayu, maka peluang BN untuk menang adalah cerah jika BN meletakkan calon yang popular seperti Mat Taib. Seperti juga nama bekas MB Negeri Sembilan, Tan Sri Isa Samad popular di Bagan Pinang begitulah juga nama bekas MB Selangor ini popular di Hulu Selangor. Tambahan pula beliau menjadi ADUN Batang Kali, salah satu kerusi DUN dalam parlimen Hulu Selangor ketika Mat Taib menjadi MB Selangor.

BN ada harapan untuk menang jika BN meletakkan Mat Taib. Tambahan pula calon PKR, arwah Datuk Dr. Zainal Abidin Ahmad menang dengan majoriti yang tipis. Meletakkan semula G.Palanivel bukannya mudah kerana MIC pun berpecah kepada pelbagai puak, puak Samy vellu dan S. Subramaniam.

Sanggupkah Samy Vellu mengorbankan kerusi MIC kepada UMNO? MIC ternyata gagal menawan Bukit Selambau pada pilihanraya kecil tahun lepas. Maka MIC perlu beri laluan kepada UMNO untuk menang di Hulu Selangor. Seperti kata Timbalan perdana Menteri, BN perlu menang kali ini dalam suasana PKR yang sedang berpecah. Jika BN gagal menawan Hulu Selangor, maka misiBN untuk menawan negeri Selangor pada pilihanraya umum 2012 hendaklah dilupakan saja.

Beranikah Najib selaku Pengerusi BN ubah status quo? Sama-samalah kita tunggu