Khamis, Jun 28, 2018

UNDILAH KU LI YANG TIDAK AKAN DISIASAT SPRM

JOHOR BAHRU, 28 Jun (Bernama) -- Naib Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah membekukan akaun UMNO pusat dan UMNO negeri Selangor.

Ahmad Zahid yang menjalankan tugas-tugas presiden berkata perkara itu diketahuinya sebentar tadi dan beliau berkeyakinan hampir pasti akaun UMNO negeri Johor turut dibekukan SPRM.

Beliau mendakwa Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan meminta Pendaftar Pertubuhan (ROS) untuk membatalkan pertubuhan parti itu.

"Tidak ada jaminan sesiapa yang menang jawatan Presiden UMNO, anggota-anggota Majlis Tertinggi dan rakan-rakan Naib Presiden dan Timbalan Presiden yang menang tidak akan disiasat SPRM.

"...tiada jaminan mantan Menteri Besar Johor tidak disiasat SPRM, kerana kita bukan lagi kerajaan," katanya ketika berucap pada majlis Hari Raya Aidilfitri UMNO Johor bersama Naib Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, di sini, hari ini.

Ulasan saya, kenyataan Zahid jelas menunjukkan bahawa perwakilan pada hari Sabtu ini kena undi Ku Li sebagai Presiden Umno yang baharu kerana beliau tidak terlibat dalam kerajaan Datuk Seri Najib Tun Razak sebelum ini. Sudah tentu beliau tidak akan disiasat oleh SPRM.

Jika Zahid menang SPRM akan siasat Zahid/ Begitu juga kalau Khairy menang. Maka perwakilan Umno kena pilih calon yang bersih seperti Ku Li yang sudah tentu tidak ada asas untuk disiasat SPRM.