Jumaat, Februari 26, 2016

MALAYSIAKINI PUN PATUT DISEKATSuruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menjelaskan sekatan terhadap laman berita The Malaysian Insider (TMI) dibuat berdasarkan aduan dan maklumat orang ramai.

Suruhanjaya itu berkata portal itu telah mengeluarkan kandungan yang menjurus kepada kesalahan bawah Seksyen 233, Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

“Sehubungan itu, SKMM memperingatkan portal-portal berita agar tidak menyebarkan atau menyiarkan artikel-artikel yang tidak ditentukan kesahihannya.

“Ini kerana, tindakan sedemikian boleh mengundang kekeliruan dan mencetuskan situasi yang tidak diingini,” menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu bagaimanapun tidak menyebut dengan jelas artikel yang dipertikaikan itu.

Seksyen 233 berkaitan penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian.

Ia berkaitan kandungan lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau menggangu orang lain.

Seseorang yang melakukan kesalahan bawah seksyen ini apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan tidak lebih setahun atau kedua-duanya.

Pesalah juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

Keterangan sekatan itu semalam menyebut TMI disekat kerana melanggar undang-undang negara.

Sekatan itu menimbulkan kebimbangan aktivis media bebas dan hak asasi manusia di negara ini.

Ulasan saya, SKMM juga patut menyekat Malaysiakini kerana banyak berita yang disiarkan oleh portal berita itu mengelirukan para pembaca.
Paling terbaru, Malaysiakini melagakan para pemimpin Umno seperti Timbalan Presidennya, Muhyiddin Yassin dengan Ahli Majlis Tertinggi Umno yang dilantik, Nazri Aziz. Nazri bukannya berkata Muhyiddin anjing tetapi disalahtafsir oleh Naib Presiden Umno, Shafie Apdal yang menghentam Nazri pula. Maka Nazri membodohkan Shafie pula.

Timbalan Ketua Umno Bahagian Pagoh, Ismail Mohamad mempertahankan Muhyiddin dalam isu Nazri ini di mana Nazri menyindir Muhyiddin patut mencontohi Ismail yang mempertahankan ketua bahagiannya (Muhyiddin). Kata Nazri, Muhyiddin patut bertindak seperti Ismail dengan mempertahankan Najib (ketua Muhyiddin).

Sebaliknya Malaysiakini melaporkan Ketua Umno Pagoh, Mohd Zaid Abdul Rahman sedangkan ketuanya adalah Muhyiddin. Ini bermakna Malaysiakini terus mengelirukan rakyat Malaysia.

Dengan tindakan Malaysiakini melaga-lagakan para pemimpin Umno, maka ahli Umno semakin keliru dan sepatutnya Malaysiakini disekat juga macam The Malaysian Insider.