Rabu, Julai 18, 2018

RSN RAYER YANG "MABUK TODI" PATUT DIHALAU JUGA DARI DEWAN

KUALA LUMPUR, 18 Julai (Bernama) -- Anggota Parlimen Bukit Gelugor Ramkarpal Singh hari ini mencipta sejarah apabila menjadi wakil rakyat pertama dari kerajaan yang diarahkan keluar Dewan Rakyat dan digantung, kerana mengingkari arahan Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Mohamad Ariff Md Yusof.

Mohamad Ariff membuat keputusan itu mengikut Peraturan Mesyuarat 44(2) setelah persidangan dewan bersambung pada sebelah petang kerana Ramkarpal enggan menarik balik perkataan 'gangster' yang dilemparkan kepada pemuda UMNO semasa mencelah Anggota Parlimen Sungai Petani Datuk Johari Abdul yang membahaskan titah ucapan Yang di-Petuan Agong hari ini.

Bagaimanapun, Mohamad Ariff tidak menyatakan tempoh penggantungan Ramkarpal.

"Saya beri amaran pertama, (sila) tarik balik. Kita ingin meneruskan dengan ucapan (perbahasan) Sungai Petani. Anda hormat. Ini adalah perjalanan mesyuarat hari ini. Tarik balik...Bentara, sila jalankan tugas," kata Mohamad Ariff merujuk kepada perintah membawa keluar Ramkarpal.

Ketika ditemui media di ruang legar Parliamen, Ramkarpal tidak berganjak mengatakan bahawa beliau tidak melakukan kesalahan dan mendakwa speaker pada sessi pagi iaitu Timbalan Speaker Datuk Mohd Rashid Hasnon telah membuat keputusan dengan hanya memberi amaran tanpa mengarahkannya keluar.

Sementara itu Bernama melaporkan bahawa gara-gara mengungkit kisah lama dan penggunaan perkataan 'samseng', persidangan hari pertama Dewan Rakyat hari ini menjadi kecoh apabila Anggota Parlimen kerajaan dan pembangkang saling bertikam lidah dan 'menyerang' sesama sendiri kerana tidak puas hati.
Keadaan riuh tercetus dan berlarutan selama hampir dua jam bermula semasa Datuk Johari Abdul (PH-Sungai Petani) yang juga Anggota Parlimen pertama diberi ruang untuk membahaskan ucapan menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V.

Johari memulakan perbahasan dengan menyentuh soal negara bertuah kerana hidup dalam keamanan meskipun rakyatnya terdiri daripada pelbagai latar belakang, berbilang kaum dan agama serta sentiasa mengamalkan sikap saling hormat menghormati.

Suasana perbahasan Johari, yang beberapa kali terganggu dan pada awalnya terkawal bertukar hangat dengan penyokong kerajaan dan pembangkang bangun mencelah dan bertikam lidah menyatakan rasa tidak puas hati.

Kekecohan menjadi hangat selepas Anggota Parlimen (BN-Lenggong) Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah bangun mencelah, berkata beliau setuju dengan apa yang diperkatakan Johari namun mengambil kesempatan menempelak beberapa wakil rakyat kerajaan.

"Kita sokong apabila rakan-rakan tadi menyebut Anggota Parlimen perlu menunjukkan kredibiliti dan kebijaksanaan, malangnya Anggota Parlimen Jelutong dan Bukit Gelugor sudah memulakan provokasi dan tidak melaksanakan seperti apa yang diperkatakan tadi, mereka sudah menyebut kisah lama yang sepatutnya ditinggalkan sedangkan kita nak bawa lembaran baharu," katanya.

Shamsul Anuar merujuk kepada tindakan terdahulu Anggota Parlimen R.S.N Rayer (PH-Jelutong) yang mencelah serta mengungkit insiden lampau berhubung kejadian yang menimpa bekas Anggota Parlimen Bukit Gelugor Karpal Singh yang diserang di pekarangan Parlimen.

Anggota Parlimen (PH-Bukit Gelugor) Ramkarpal Singh, yang tidak berpuas hati lantas bangun mencelah dan membangkitkan isu serupa dan melabelkan Pemuda UMNO sebagai samseng.

"A wheel chair bound being attacked by uncouth, uncivilised UMNO youth members. They are here today ("Seorang yang berkerusi roda diserang oleh anggota Pemuda UMNO secara tidak sopan, bertamadun. Mereka ada di sini hari ini"). Mana UMNO Youth chief (Mana ketua Pemuda UMNO)? Mana dia? Saya dengar pada masa itu seorang di atas wheel chair (kerusi roda) diserang bukan seorang tapi lima ke sepuluh UMNO youth gangsters (gangster pemuda), UMNO Youth Chief what did he do? (Ketua Pemuda UMNO apa yang dia buat?)"," kata Ramkarpal Singh.

Tindakan Ramkarpal Singh menyebut perkataan 'samseng' mengundang rasa tidak puas hati wakil rakyat pembangkang lalu Shamsul Anuar bangkit meminta Ramkarpal menarik semula perkataan 'samseng' yang disifatkan sebagai biadab serta tidak menghormati dewan.

Datuk Seri Ismail Mohamed Said (BN-Kuala Krau) kemudian turut bangkit mengemukakan Peraturan Mesyuarat 36 (4) kepada Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Mohd Rashid Hasnon.

Ismail, yang juga bekas Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, meminta Mohd Rashid membuat satu perintah supaya Ramkarpal Singh menarik semula perkataan itu.

Peraturan 36(4) menjelaskan adalah menjadi kesalahan bagi Ahli-ahli Dewan yang menggunakan bahasa kurang sopan (biadab) atau membuat pernyataan yang seksis.

Seorang lagi bekas Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Seri Ronald Kiandee (BN-Beluran) turut bangkit menekankan kepentingan mengikut Peraturan Mesyuarat.

Mohd Rashid kemudian membuat keputusan mengarahkan Ramkarpal Singh menarik balik perkataan samseng yang dikeluarkannya.

Bagaimanapun, Ramkarpal Singh berkeras mengakibatkan suasana dewan terus kecoh dengan wakil pembangkang melaung-laungkan 'rules of law' sambil menunjukkan buku biru Peraturan Mesyuarat untuk mendesak Anggota Parlimen Bukit Gelugor itu mematuhi arahan untuk berbuat demikian.

Ulasan saya, Speaker Dewan Rakyat patut juga mengusir RSN Rayer (DAP-Jelutong) dari dewan kerana banyak kali bangun bertanya soalan yang sama ketika ketua pembangkang, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sedang membahaskan usul titah diraja pada sebelah petang.

Rayer kemudian berulang kali meminta kebenaran Zahid untuk mencelah tetapi tidak dilayan.

Melihat perkara itu, Datuk Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan) kemudian bangun dan berkata Rayer "minum todi" yang membangkitkan kemarahan anggota parlimen DAP itu.

Pada sebelah pagi RSN Rayer banyak juga mencelah yang menyebabkan persidangan Dewan Rakyat kecoh dengan telatah beliau yang bagaikan "mabuk todi".


BN PERLU BERI LALUAN KEPADA PAS DI SUNGAI KANDIS

SHAH ALAM: Wajarkah BN (Umno) beri laluan kepada PAS untuk menentang PKR pada PRK Sungai Kandis pada 4 Ogos ini? Menjelang tiga hari lagi penamaan calon PRK Sungai Kandis pada 21 Julai ini, Umno belum buat keputusan untuk masuk atau tidak dalam PRK tersebut.

Namun demikian Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi telah membayangkan sama ada BN atau PAS yang akan menentang PKR. Katanya, BN perlu bekerjasama dengan PAS supaya berlaku pertandingan dua penjuru dengan PKR pada PRK tersebut.

Bagi saya, Umno tak perlu bertanding dan beri laluan kepada PAS berdasarkan lapan faktor. Pertama, jika BN tak masuk bertanding PRK ia bukan perkara baharu kepada BN kerana ia pernah tak masuk PRK Chempaka selepas kematian Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Kedua, Umno baharu bertukar pucuk pimpinan parti. Jika BN masuk dan kalah, maka imej Presiden baharu akan tercemar.

Ketiga, imej Pengerusi Perhubungan Umno Selangor yang baharu, Datuk Seri Ismail Shabery Yaacob pun turut tercemar kerana kekalahan itu menunjukkan ahli Umno Selangor menolak beliau.

Keempat, berdasarkan keputusan PRU 14, undi BN dan PAS tak dapat mengalahkan undi PKR. Arwah Mat Shuhaimi Shafie mendapat 23,998 undi manakala jumlah undi calon BN, Datuk Ir Kamaruzzaman Johari (11,518) dan undi calon PAS, Mohd Yusof Abdullah (7,573) sebanyak 19,091 undi masih kurang 4,901 undi. Ini bermakna bila letak seorang sahaja calon sama ada BN atau PAS ia hanya dapat mengurangkan majoriti PKR dari 12,480 undi.

Kelima, DUN Sungai Kandis terletak di bawah parlimen Kota Raja yang dimenangi Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu. Maka dengan peruntukan menteri, agak sukar bagi BN untuk menang PRK Sungai Kandis.

Keenam, PRK Sungai Kandis bukan ukuran rakyat menolak manifesto Pakatan Harapan kerana 100 hari belum berakhir lagi walaupun ia dapat mengurangkan majoriti calon PKR.

Ketujuh, pembangkang kena bersatu sama ada BN atau PAS yang tanding kerana ahli PKR juga akan berbalah sama ada calon MB, Amiruddin Shaari (proksi Datuk Seri Azmin Ali)  atau calon proksi Datuk Seri Anwar Ibrahim yang bertanding.

Kelapan, dengan majoriti yang besar yang diperolehi pada PRU lalu, maka BN agak sukar untuk menumbangkan calon PKR. Justru itu apa salahnya BN beri laluan kepada PAS untuk lawan PKR kerana PAS sudah 61 tahun membangkang sedangkan BN baru dua bulan membangkang.

Berdasarkan lapan faktor ini maka wajarlah BN tidak bertanding pada PRK Sungai Kandis.