Rabu, September 16, 2009

INDONESIA MINATI E BOOK TERENGGANU


Indonesia menunjukkan minat dengan e-Book yang dipelopori oleh Terengganu dan telah menyatakan hasrat untuk membeli komputer riba itu daripada kerajaan negeri, kata Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Ahmad Razif Abd Rahman.

Beliau berkata, kerajaan Indonesia telah meminta kerajaan negeri melalui Top IT iaitu kilang pengeluar komputer berkenaan untuk membekalkan komputer riba itu ke negara berkenaan.

"Insya-Allah, kalau tidak ada aral melintang, selepas hari raya nanti kita akan tanda tangani perjanjanjian persefahaman dengan Kementerian Pelajaran Indonesia di Jakarta," katanya kepada pemberita di Kuala Terengganu.

Selain Indonesia, Ahmad Razif berkata Brunei juga menunjukkan minat terhadap penggunaan kompter riba tersebut, tetapi ia masih dalam perbincangan.

Beliau berkata beberapa negeri lain seperti Pulau Pinang dan Melaka juga menunjukkan minat untuk menggunakan komputer seberat tidak sampai satu kilogram itu.

"Terengganu kini boleh berbangga kerana e-Book bukan sahaja mendapat pengiktirafan di dalam negara, tetapi juga di peringkat antarabangsa.

Ahmad Razif untuk tahun depan, kerajaan negeri memperuntukkan RM60 juta untuk membekalkan 60,000 unit komputer kepada murid Tahun Empat dan Lima, berbanding RM30 juta untuk kira-kira 30,000 orang murid Tahun Lima tahun lepas.

LETAK JAWATANLAH PENGURUSAN LRT


Perkhidmatan transit aliran ringan (LRT) aliran Ampang dari Stesen Sultan Ismail ke Sentul Timur mengalami gangguan teknikal bermula pukul 6 pagi ini. Jurucakap RapidKL, Haliza Abd. Hamid memberitahu, pihaknya sedang berusaha bagi memastikan sistem aliran itu kembali pulih secara berperingkat.

Perkhidmatan transit aliran ringan (LRT) aliran Ampang yang dilaporkan mengalami gangguan sejak awal pagi ini, kini pulih seperti sediakala.

Jurucakap RapidKL memberitahu, perkhidmatan menghubungkan Stesen Sultan Ismail ke Sentul Timur itu kembali pulih pukul 11.04 pagi ini.

RapidKL turut memohon maaf kepada semua pengguna perkhidmatan itu di atas segala kesulitan yang dialami.

Apa nak jadi dengan LRT? Perkhidmatan yang lembab. Entah pagi ini berapa ramai kakitangan kerajaan dan swasta sampai lambat ke ofis dengan mendapat punch card berwarna merah gara-gara kelembapan LRT.

Kebetulan saya mahu pergi ke Menara PGRM, Cheras pada jam 9 pagi tadi. Saya naik LRT dari stesen Titiwangsa. Satu laluan ditutup kerana kerja-kerja membaikpulih landasan LRT. Yang lucunya saya kena pergi ke stesen Sentul Timur terlebih dahulu dari situ dan ia berakhir di stesen Sultan Ismail. Dari situ tukar ke LRT lain di laluan sebelah menghala ke stesen Maluri.

Ketika LRT kami sampai di Sentul Timur, saya nampak tren yang sedang servis landasan dengan beberapa orang pekerja. Yang lucunya ada juga empat orang pekerja tidur dalam tren servis itu. Ini yang peliknya. Tidak ada disiplin langsung pekerja LRT.

Kerajaan menggalakkan rakyat menaiki pengangkutan awam seperti LRT dan bas Rapid KL. Tetapi jika perkhidmatan lembab seperti ini siapa lagi yang mahu bergantung kepada LRT. Barangkali Pengerusi RapidKL Datuk Idrose Mohamed dan COOnya, Noor Hassan Ismail kena letak jawatan di atas kelembapan LRT ini.

KETUA CAWANGAN JADI PERWAKILAN CUKUPLAH


Pergerakan Pemuda UMNO semalam mengesyorkan supaya ketua-ketua pemuda cawangan secara automatik dipilih sebagai perwakilan ke persidangan UMNO bahagian selaras pindaan perlembagaan parti itu.

Ketua Penerangannya, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata, jika syor berkenaan diterima 17,000 ketua pemuda cawangan berhak memilih kepimpinan parti di peringkat pusat.

Sehubungan itu, beliau berkata, pihaknya akan membentangkan syor berkenaan pada Perhimpunan Agung UMNO bulan depan untuk dibahaskan secara menyeluruh.

"Pergerakan Pemuda UMNO juga akan membentangkan cadangan membenarkan semua ahli jawatankuasa sayap di peringkat bahagian diberi hak memilih pucuk pimpinan parti.

"Jika cadangan ini juga diterima ini bermakna 4,200 lagi pemimpin muda akan terlibat dalam menentukan kepimpinan tertinggi parti," katanya dalam satu kenyataan di Kuala LUmpur semalam.

Pada 11 September lalu, mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) bersetuju menghapuskan sistem kuota bagi pemilihan dalam parti iaitu dengan menambah bilangan perwakilan yang diberi hak serta kuasa untuk memilih pemimpin pada masa akan datang.

Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, dengan keputusan itu, bilangan perwakilan yang akan diberi hak dan kuasa untuk memilih jawatan tertinggi dalam parti adalah jauh lebih besar daripada 2,500 perwakilan yang dibenarkan sekarang.

Menurut Najib, langkah itu bagi membanteras kegiatan politik wang selain menjadikan proses pemilihan lebih telus untuk menunjukkan UMNO benar-benar parti yang melibatkan seberapa ramai golongan dalam proses pemilihan pemimpinnya.

Reezal Merican yakin dua syor yang bakal dikemukakan itu merupakan satu bentuk perubahan yang boleh menarik minat generasi muda terlibat dengan perjuangan UMNO.

"Kita percaya perubahan ini akan membawa kepada implikasi positif dari sudut perluasan asas keterlibatan generasi muda dalam menentukan kepimpinan tertinggi parti," ujarnya.

Dalam perkembangan sama, beliau berkata, pindaan perlembagaan yang akan berlaku dalam UMNO bakal mengubah landskap pemilihan pucuk pimpinan parti.

"Pindaan yang menyeluruh baik dalam ruang perlembagaan, peraturan persidangan mahu pun tataetika parti akan menghadirkan UMNO yang lebih segar dan dinamik di mata rakyat.

"Perubahan-perubahan ini bukan lagi bersikap retorik dan abstrak tetapi menjurus kepada perubahan sebenar, saya pasti Pemuda UMNO di peringkat akar umbi akan menyambut baik perubahan ini," tambahnya.

Nampaknya cadangan pemuda tidak praktikal. kalau ketua pemuda cawangan dibenarkan jadi perwakilan, ketua wanita cawangan dan ketua puteri cawangan pun mahu jadi perwakilan juga. Oleh itu biar ketua cawangan sahaja dibenarkan jadi perwakilan.