Sabtu, September 19, 2009

FISIOTERAPI MEDAN ELEKTRIK DI MARAN


Petang semalam tepat jam 3 saya menumpang adik ipar saya,Pak Da Kor balik ke kampung. Dari rumahnya di Tasik Puteri, Rawang, kami lalu ikut Serendah-Genting-Genting Sempah-Kuantan untuk mengelakkan kesesakan di tol Gombak.

Sampai di Genting Sempah, kami lalu ikut jalan lama ke Bentong sebelum masuk ke LPT semula. Di Bentong jalan kurang sibuk dah kerana banyak kereta menghala ke Gua Musang. Kami tak sempat berbuka puasa di rumah emak di Balok kerana jam 7 petang kami baru sampai di pekan Maran. Kami keluar pula dari LPT untuk berbuka puasa.

Sementara berehat satu jam di sebuah gerai di pekan Maran sambil berbuka puasa, saya sempat caj bateri handphone saya di kedai Pak Nan di sebelah gerai makan itu. Pak Nan,60, adalah seorang pakar fisioterapi medan elektrik yang dapat menyembuhkan pelbagai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi, jantung, gout, batu karang dan sebagainya.

Kisah hidup Pak Nan yang berasal dari Paya Jaras, Selangor agak menarik. Dia sudah lama menetap di Luit, Maran dan pernah bekerja sebagai pemandu lori kargo yang berulang alik dari Kuantan ke Kuala Terengganu.

Tiga tahun lepas Pak Nan terlibat dalam kemalangan jalan raya di Hulu Telemong, Hulu terengganu. Dua minggu Pak Nan koma dan tiga bulan dia tidak boleh bercakap. Doktor mengesahkannya beliau hilang ingatan. Dia dengar suara orang bercakap tetapi dia tidak boleh bercakap.

Sejak itu dia berubat dan pelbagai bomoh dijumpainya tetapi penyakitnya tidak pulih sehinggalah beliau mendapat rawatan fisioterapi elektrik dari seorang pakar di Kuantan. Bila Pak Nan pulih, Pak Nan belajar pula merawat orang sakit melalui kaedah fisioterapi dengan medan elektrik.

Pak Nan baru buka kedainya di pekan Maran itu dua bulan lepas. Sejak itu ramai yang datang berubat untuk memulihkan pelbagai penyakit. Ada seorang isteri yang sudah dibedah kanser otak datang ke kedainya untuk mencuba rawatan fisioterapi medan elektrik tetapi Pak Nan tak berani mengubatinya kerana dia sudah buat pembedahan. Setelah suaminya beri jaminan bahawa dia tidak akan tuntut apa-apa dari pak Nan jika berlaku apa-apa sepanjang rawatan itu, barulah Pak nan berani mengubati isterinya itu. Kini alhamdulilah perempuan itu makin pulih.

Bagi sesiapa yang ada pelbagai penyakit, boleh cuba berubat dengan pak Nan. Hubunginya melalui nombor handphonenya 0105284289. Kos rawatannya amat murah. Satu jam RM6.00 atau setengah jam 3.00. Bagi lelaki yang lemah tenaga batin, dia kena berubat melalui kaedah ini sebanyak tujuh kali, satu jam satu kali. Insya Allah kebatinan itu akan pulih seperti biasa.

Jam 8 malam saya meneruskan perjalanan ke Kuantan. Sesungguhnya pertemuan sebentar dengan Pak Nan amat mengesankan. Semoga perniagaannya semakin maju selepas ini.