Jumaat, Ogos 18, 2017

DIPECAT DARI PPBM KERANA TANYA SOALAN MEMALI BUKTI PPBM TIDAK DEMOKRATIK

KUALA LUMPUR, 18 Ogos (Bernama) -- Exco Armada Pusat Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Mohamad Taufik Abas mendakwa dipecat baru-baru ini setelah bertanya soalan berhubung tragedi Memali dalam program Nothing To Hide 2.0 di Shah Alam, yang berakhir dengan kekecohan pada Ahad lepas.

Mohamad Taufik berkata beliau mengetahui perkara itu melalui laman sosial Twitter baru-baru ini tetapi sehingga kini, belum menerima surat pemecatan itu secara rasmi.

Beliau menganggap tindakan Ketua Armada PPBM, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman memecat beliau sebagai exco Armada Pusat PPBM melalui media sosial, sebagai tidak profesional.

"Dia (Syed Saddiq) cakap benda tu (pemecatan) dalam Twitter, saya hanya tahu dalam Twitter. Boleh bayangkan seorang Ketua Armada buat perkara macam tu, terlalu kebudak-budakan. Sepatutnya ada surat rasmi, dipanggil dalam mesyuarat tertutup, bukan macam tu," katanya dalam sidang media di sini, hari ini.

Beliau juga mendakwa bahawa kerusi yang dibaling sebenarnya dituju ke arahnya dan bukannya Pengerusi PPBM Tun Dr Mahathir Mohamad semasa insiden itu. 

Ulasan saya, pemecatan Taufik membuktikan PPBM adalah sebuah parti yang tidak demokratik. Ini belum menang PRU sudah tidak demokratik. Cuba bayangkan jika PPBM menang sudah tentu Dr Mahathir mengujudkan semula ISA untuk menyumbat pembangkang ke dalam tahanan tanpa bicara.

PELANCARAN BUKU MUSLI MERIAH

KUALA LUMPUR: Majlis pelancaran buku Musli Oli berjudul "Bajau Pahlawan Di Laut Perwira di Darat" oleh Menteri Komunikasi dan Multi Media, Datuk Seri Dr Salleh Said semalam di Hotel Seri Pacific di sini semalam meriah.

Pagi semalam saya berada di Putrajaya. Oleh kerana urusan saya di sebuah kementerian selesai awal, saya terus ke Hotel Seri Pacific. Sementara menunggu ketibaan bekas ADUN Bugaya, Datuk Basali Hamid di hotel saya terus call Musli sahabat lama di Sabah yang mengadakan majlis pelancaran bukunya di hotel tersebut.

Musli tiba jam 10 pagi. Kami minum dan tiba pula pegawai khas kepada seorang ahli parlimen. pegawai khas ini pernah bekerja dengan saya di akhbar Warta Parlimen Kepala Batas pada tahun 2007. Beliau pernah bekerja sebagai pegawai khas kepada seorang ahli parlimen di Sabah.

Musli kenal ahli parlimen tersebut. Malah beliau yang berada bersama dengan Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor di pejabat Ku Nan sebelum hari penamaan calon pilihanraya umum 1999 terlibat menaikkan ahli parlimen itu sebagai calon BN.

Ketika itu bahagian mencadangkan nama orang lain. Ku Nan tanya siapa ni Musli pasal Ku Nan tak kenal nama orang tersebut. Ku Nan kata kenapa letak naib ketua bahagian sebagai calon. Ku Nan tanya siapa timbalan ketua bahagian. Musli pun sebut nama orang tersebut. Ku Nan kata letak timbalanlah sebagai calon parlimen kerana ketua bahagian diletakkan sebagai calon ADUN. Maka rezeki timbalan ketua bahagian jadi calon parlimen.

Itulah di antara jasa Musli menaikkan tokoh politik di Sabah sebagai calon. Musli kata ahli parlimen itu kuat berjanji. Dengan rakyat pun dia bohong. Malah apabila Ku Nan minta resume calon tersebut, calon itu tipu resumenya kononnya dia lulus diploma dari ITM.

Pegawai khas Speaker Dewan Rakyat, Dr Kadir join kami bertiga. Dr Kadir cerita pengalamannya membawa jemaah haji ke Mekah setiap tahun. Malah beliau pergi umrah setiap tahun. Jemaah haji yang dibawanya duduk di Hotel Hilton 50 meter  dari Masjidil Haram. Pakej haji yang dibawa Dr Kadir berharga RM45,000.

Datuk Basali tiba jam 12 join meja kami. Beliau yang disebut sebut sebagai calon parlimen menentang Presiden Parti Warisan, Datuk Seri Shafie Apdal di parlimen Semporna yakin Parti Warisan akan kalah di Sabah. Musli bergurau dengan berkata  kita tak boleh argue dengan kenyataan Datuk Basali nanti dia tak bayar bil kita.

Kami gelak mendengar kata kata Musli. Datuk Zaharin join meja kami dan seperti biasa beliau cerita hal Facebooknya yang mempunyai 58,000 followers. Datuk Seri Dr Salleh tiba di lounge menemui kawan-kawannya di hujung lounge.

Walaupun majlis bermula jam 4 petang tetapi sudah menjadi amalan Datuk Seri Dr Salleh tiba awal. Beliau memang tidak suka protokol. Malah dalam majlis pelancaran buku Musli semalam, beliau tidak berucap. Tetapi dalam sidang akhbar beliau berkata buku Bajau ini perlu dibaca oleh rakyat Malaysia untuk mengenali sukukaum Bajau yang merupakan sukukaum Bumiputra Islam terbesar di Sabah.

Musli memang seorang penulis buku politik yang terkenal. Mentornya. Adi Alhadi yang mencadangkan supaya Musli menulis buku mengenai masyarakat Bajau. Tambahan pula sebagai bekas Presiden Pertubuhan Bajau Bersatu Sabah (USBO), Datuk Seri Dr Salleh memberi sokongan kepada usaha Musli menjalankan kajian selama satu tahun.

Tahniah kepada Musli. Semoga lebih banyak lagi usaha menerbitkan buku mengenai masyarakat Bajau selepas ini.