Rabu, Ogos 02, 2017

SEPETANG DI SEPIRING

KUALA LUMPUR: Berbual dengan beberapa orang kawan di Restoran Sepiring yang terletak di pintu masuk Sunway Putra Mall di sini petang tadi agak menyeronokkan.

Kali ini topik yang dibualkan mereka ialah tentang Mohamad Razali Abdul Rahman  (gambar ) yang pernah bekerja sebagai pegawai khas Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Seorang bekas pegawai kerajaan yang ada sama di situ berhujah kenapa Razali meninggalkan DAP setelah sekian lama bersama DAP.

"Itu orang kecewa Pak Ya (bukan nama sebenar). Ada benda yang dia minta dengan Lim Guan Eng tak dapat, itu dia keluar dari DAP, " kata seorang aktivis Umno di Wilayah Persekutuan bernama Jusoh (bukan nama sebenar)

"Tak juga. Dia keluar kerana tak sanggup mengkhianati bangsa Melayu," sampuk Harun (bukan nama sebenar) yang paling muda di antara empat orang itu.

Pak Ya berkata Razali berani membuat pendedahan tetapi kenapa Lim Guan Eng tidak saman beliau.

"Buat apa saman. Masuk mahkamah lebih banyak tembelang DAP dibongkar oleh Razali. Lebih baik DAP diam sahaja," kata Jusoh.

Pak Ya menambah Razali dilatih selama tiga tahun oleh pihak Israel.

"Ini bermakna DAP ada hubungan dengan Israel. Padan muka orang Melayu yang sokong Pakatan Harapan (PH).  Secara tidak langsung orang Melayu yang sokong PH sokong Israel," sampuk Harun.

"Entah ya entah tidak Razali tu," kata Jusoh yang masih tak puas hati.

"Dia berani. Silap silap gangster DAP cari Razali sekarang," tingkah Pak Ya.

Pak Ya menambah Razali menyesal jadi tali barut DAP menghalau orang melayu dari kawasan setinggan.  Razali mengaku beliau terlibat secara langsung  tukar tapak masjid ke bangunan komersial di Bayan Mutiara.

Razali dapat gaji RM16,000 sebulan RM12,000 dari kerajaan negeri manakala RM4,000 dari Ivory Property.

"Setengah orang tak sanggup lepaskan gaji yang lumayan," kata Harun yang menyokong tindakan Razali keluar dari DAP.

Pak Ya mendedahkan sewaktu PRN Sarawak Razali yang duduk di asrama gereja insaf apabila mengetahui padri Kristian ditugaskan memurtadkan orang Islam di Sibu, Sarawak. Padri India itu ingatkan Razali orang India kerana dia mamak malah boleh bercakap tamil. Jadi tanpa mengetahui Razali adalah orang Melayu maka padri India yang bercakap tamil dengan Razali mendedahkan perancangan DAP mahu mengkristiankan orang Melayu apabila DAP memerintah Malaysia kelak.

Setiap minggu tugas padri itu mengkristiankan dua orang Melayu. Dalam jamuan makan malam di Pulau Pinang anjuran ahli parlimen Jelutong, Jeff Ooi seorang padri dari Afrika Selatan berucap bahawa dalam masa 10 tahun Malaysia akan jadi negara Kristian.

Malam itu Razali insaf dan menangis kerana selama ini tertipu menyertai DAP kononnya mahu perjuangkan kesamaan rakyat Malaysia. Rupanya DAP adalah ejen kristian dari luar negara. DAP paling benci dengan tiga benda, Islam, Melayu dan Raja.

Jika DAP memerintah Malaysia DAP akan jadi republik dengan melantik orang Cina sebagai Presiden Malaysia yang pertama, dedah Razali lagi.

Beliau ditawarkan RM1 juta untuk tarik balik laporan polis tetapi beliau bertegas kerana sayangkan agama Islam walaupun dipujuk oleh Mohamad Sabu yang berada dalam PAS ketika itu.

"Syabas kepada Razali yang pecahkan tembelang DAP," kata Pak Ya.

BIAR POLIS SIASAT VIDEO LATIHAN SPR UNTUK KESAN PERAKAM VIDEO

PUTRAJAYA, 2 Ogos (Bernama) -- Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini menafikan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU 14) akan diadakan pada 13 Oktober ini susulan penularan klip video mengenai pengumuman tarikh bagi PRU14 di media sosial.

Pengerusi SPR Datuk Seri Mohd Hashim Abdullah berkata pengumuman tarikh itu digunakan bagi tujuan latihan dan simulasi kepada bakal petugas semasa Program Taklimat kepada Pegawai-Pegawai Pengurus dan Penolong Pegawai Pengurus PRU14 Peringkat Negeri Kelantan di Kota Bharu, Kelantan pada 31 Julai lepas.

"SPR ingin menjelaskan bahawa tarikh tersebut bukanlah tarikh sebenar. Sehubungan itu, SPR berharap semua pihak tidak mempercayai dakwaan bahwa kononnya tarikh-tarikh PRU14 telah ditetapkan,"katanya dalam satu kenyataan susulan penularan klip video berkenaan.

Mohd Hashim berkata SPR merasa kesal dengan tindakan individu yang tidak bertanggungjawab merakam dan dan menyebar video tersebut kepada umum sehingga menimbulkan kekeliruan dalam kalangan orang ramai mengenai tarikh PRU14.

Sebuah video klip berdurasi 39 saat tular di media sosial di mana seorang lelaki kelihatan membuat pengumuman bahawa pilihan raya akan diadakan pada 13 Oktober tahun ini.